Ekonomika Hospodářský cyklus 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Hospodářské cykly.
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Teorie růstu a hospodářský cyklus
Cvičení 5 – Hospodářský cyklus, ekonomický růst
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Makroekonomické ukazatele
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Investiční multiplikátor
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS – 2. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
1. října 2013VY_32_INOVACE_100214_Narodni_hospodarstvi_a_hospodarsky_cyklus_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
Hospodářský cyklus a ekonomický růst
Krátkodobé kolísání ekonomiky
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Ekonomický růst a hospodářské cykly. Ekonomický růst Za ekonomický růst (economic growth) je považováno dlouhodobé zvyšování produktu, obvykle měřeného.
Ekonomický cyklus Petr Machala.
Mikroekonomie I Hospodářský cyklus Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
HOSPODÁŘSKÉ CYKLY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Hospodářské cykly ekonomiky
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_82 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
MAKROEKONOMIE EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLY
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
EKONOMICKÝ RŮST A HOSPODÁŘSKÉ CYKLY Pavel Janíčko.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ing. Veronika Dostálková MBA
Hospodářské cykly.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Ekonomika Hospodářský cyklus 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_10

 cyklický vývoj hospodářství je charakteristickým znakem tržní ekonomiky  to platí obecně, je to průvodní jev každého tržního hospodářství  tento vývoj má jisté tendence ve změnách a kolísání  střídají se fáze rychlejšího tempa růstu s fázemi hospodářského poklesu  v dlouhém období lze sledovat, že tento vývoj má cyklickou povahu → vytváří hospodářský cyklus  hospodářský cyklus = je opakující se nesoulad mezi skutečným a potenciálním produktem národního hospodářství, tzn. kolísání hrubého domácího produktu (HDP) kolem dlouhodobého trendu, který odpovídá potenciálnímu produktu

 produkt, kterého by ekonomika dosáhla, při využití všech svých výrobních faktorů a technologií  dlouhodobě udržitelná úroveň hrubého domácího produktu při využití všech výrobních faktorů (pracovní síla, přírodní zdroje, kapitál), které má národní hospodářství k dispozici  může růst - vzhledem k tomu, že výrobní faktory určité země se s časem mění (může přibývat nebo ubývat práceschopných lidí, vlivem technického pokroku může růst produktivita práce, zdokonaluje se kapitálová základna země, mohou se lépe využívat nové přírodní zdroje, se zlepšující se organizací práce je možné se stejnými zdroji vyrobit více, …)  může klesat - pokud má země špatnou hospodářskou politiku, neefektivně využívá stávající zdroje,...

 HDP udává, kolik statků a služeb ekonomika vyprodukovala za 1 rok (vyjádřeno v penězích)  ekonomové tento makroekonomický ukazatel používají:  pro srovnání životní úrovně v zemi (v čase)  pro srovnání či zjištění stupně ekonomického rozvoje HDP (v %) výše HDP ČR se srovnává:  s výší HDP ostatních států (v přepočtu na 1 obyvatele)  s výší HDP uplynulého období (čtvrtletí, rok)  za příznivý vývoj se považuje růst HDP o 2-3 % ročně  velmi příznivý vývoj 4-5 %  ekonomický zázrak 10 a více %

 Hospodářské cykly z časového hlediska:  krátkodobé (30-40 měsíců, do 4 let) – spojeny s výkyvy v zásobách a rozpracované výrobě  střednědobé (10-11 let) – spojeny s investicemi do strojů a zařízení – nejčastější  dlouhodobé (30-40 let – vliv inovačních změn, nových technologií, politických událostí,

 cyklus = úsek mezi dvěma stejnými body obratu (sledování po čtvrtletích)  graficky jsou fáze znázorněny jako vývoj reálného produktu v závislosti na čase, tzn. kolísání reálného produktu kolem trendu (dlouhodobý vývoj potenciálního produktu)  lze sledovat určitou pravidelnost ve střídání 4 základních fází:  recese  dno  konjunktura  vrchol

 nastává, pokud HDP klesá 2 po sobě následující čtvrtletí, zvláště dlouho trvající recese = deprese  výrazně klesá AD, klesají nákupy spotřebních statků převážně dlouhodobé povahy → narůstají zásoby firem → klesají investice do DM → firmy omezují produkci → propuštění → roste nezaměstnanost → klesají příjmy domácností (ti co mají práci raději spoří a neutrácejí, což krizi ještě prohlubuje) → snižuje se jejich spotřeba → proto klesají ceny → klesají zisky firem → roste počet úpadků → klesá reálný HDP

 určitý okamžik, kdy se recese zastavuje  firmy minimalizovaly náklady a ceny → ty, které přežily recesi se dostávají s nabídkou do souladu s poptávkou → začínají zaměstnávat nové pracovníky → domácnosti mají větší příjmy → mohou více utrácet → rozbíhá se konjunktura

 oživení ekonomiky, které nastupuje po odražení ode dna- sedla  zvláště prudká expanze = boom  jedná se o zrcadlový obraz recese:  nízká cena zvyšuje AD, začíná se zvyšovat spotřeba domácností → firmy odpovídají zvýšením produkce → přijímání nových zaměstnanců → klesá nezaměstnanost → zvyšují se příjmy domácností → zvyšuje se jejich spotřeba → ta tlačí na růst cen → zvyšování zisků firem → rostou investice z očekávání vysokých zisků → roste reálný HDP → firmy expandují  ekonomika se přibližuje k vrcholu cyklu (přehřátá ekonomika)

 firmy pořád ještě produkují vysokým tempem nové statky a služby, ovšem strana poptávky už začíná zaostávat, začíná přesycenost trhu  firmy nejsou schopny prodat vyrobenou produkci → jsou příliš vysoké ceny → odbyt začíná váznout  ekonomika postupně přechází do nové fáze recese

 hledají se proto, aby se jim zabránilo  vždy existuje více příčin, některé dominují, střídají se nahodilé události, ekonomové jim nezabrání  lze je rozdělit na 2 skupiny:  vnitřní (interní): akumulace výrobků, nestabilita investičních výdajů, inovace, hospodářské a politické cykly (závisí na politické situaci, rozdíl chování v předvolebním a povolebním období), snaha maximalizovat zisky (snižování mzdy a poptávky), kolísání poptávky  vnější (externí): nestabilita v zemi, nedostatečná informovanost, revoluce, technické a přírodovědecké objevy, periodické střídání klimatu, přírodní katastrofy, cyklus míru a války apod.

 od 1989 období deprese, krize spojeno s transformací  1991 nejhorší  1993 dno  1995 expanze - 1. efekty transformace  1999 recese  expanze…  zrychlující tempo přírůstku HDP  hospodářské zpomalení  2009 meziroční pokles výkonu české ekonomiky (HDP se snížil o 4,7 %)  2010 ekonomika opět roste (2,7 %)  2011 meziroční růst HDP: 1,2 % Přírůstek HDP v %

Určete, zda jsou výroky pravdivé: P – pravda / N - nepravda 1. Hospodářský cyklus je opakující se nesoulad mezi skutečným a potenciálním produktem národního hospodářství. 2. Potenciální produkt je dlouhodobě neudržitelná úroveň hrubého domácího produktu při využití všech výrobních faktorů. 3. Výše HDP ČR se srovnává s výší HDP ostatních států nebo s výší HDP následujícího období (čtvrtletí, rok) 4. Střednědobé cykly jsou spojeny s investicemi do strojů a zařízení. 5. Politické cykly patří mezi interní faktory způsobující či prohlubující hospodářský cyklus. P N N P P

 ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie, Stručný přehled. Zlín: CEED, 2010, ISBN  KLÍNSKÝ, Petr a kol. Ekonomika, Ekonomická a finanční gramotnost. Praha: EDUKO, 2012, ISBN  ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie nejen k maturitě-1. díl, Obecná ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o., 2008, ISBN  AUTOR NEUVEDEN. Web ČSÚ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Archiv autora