NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Přídavná jména - opakování
Třídění a vzory přídavných jmen
SKLOŇOVÁNÍ A PRAVOIS PŘÍDAVNÝCH JMEN MĚKKÝCH Český jazyk 5. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_10_ Skloňování podstatných jmen rodu mužského
DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN Mgr. Michal Oblouk.
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU MUŽSKÉHO
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Vzory podst. jmen rodu středního
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
PODSTATNÁ JMÉNA.
Číslo v digitálním archivu školy
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
80.1 Přídavná jména TVRDÁ TVRDÁ (vzor mladý)
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Čj8 –
82.1 Přídavná jména PŘIVLASTŇOVACÍ
79.1 Přehled vzorů přídavných jmen
81.1 Přídavná jména MĚKKÁ TVRDÁ (vzor mladý)
PODSTATNÁ JMÉNA SUBSTANTIVA.
65.1 Podstatná jména rodu mužského - vzor pán
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍCH NÁSTROJŮ PRO ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ ŽÁKŮ ZŠ BRODEK U KONICE REG. Č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Český jazyk Ročník: 4.
BUĎTE POZORNÍ, AŤ SI TOHO ZAPAMATUJETE CO NEJVÍC..
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_03_PRAVOPIS.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Rod podstatných jmen rod střední rod ženský rod mužský Obrázky přiřaď.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
 PÁN rod mužský životný  HRAD rod mužský neživotný  MUŽ rod mužský životný  STROJ rod mužský neživotný.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace Autor: Leon Maršík Datum Název: VY_32_INOVACE_21_Čj5.
Skloňování podstatných jmen
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ŽENA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Psaní i/y v koncovkách podstatných jmen
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_VZORY_PODSTATNYCH_JMEN_RODU_STREDNIHO
VZORY PODSTATNÝCH JMEN
Skloňování podstatných jmen
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_ČESKÝ JAZYK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_31_ČJ4
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
MOŘE.
VY_32_INOVACE_09_ Skloňování podstatných jmen rodu středního
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_28_ČJ4
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_03
Autor: Mgr. Monika Hřavová
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Skloňování podstatných jmen
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
Téma: Pravopis koncovek podstatných jmen
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka Ottová NÁZEV:VY_32_Inovace_Český_jazyk_8 ČÍSLO DUM:3 TÉMA:Pravopis podstatných jmen ROČNÍK:7. OBDOBÍ REALIZACE:11/2012

Anotace Prezentace v PowerPointu je určena žákům II. stupně k osvěžení znalostí o pravopisu koncovek podstatných jmen. Žákům je v průběhu prezentace kladeno několik otázek, jejichž odpovědi je vedou k uvědomění si základních pravidel pravopisu koncovek substantiv se zřetelem na problematiku vzoru PÁN. Součástí výukového materiálu jsou i doplňovací cvičení se správným řešením.

Pravopis podstatných jmen

Podstatná jména ohebný slovní druh  skloňujeme je  ohebný slovní druh  skloňujeme je  určujeme: PÁD, ČÍSLO, ROD, VZOR určujeme: PÁD, ČÍSLO, ROD, VZOR při pravopisu podstatných jmen je klíčové správně určit VZOR při pravopisu podstatných jmen je klíčové správně určit VZOR

VZORY podstatných jmen rod mužskýTEN rod ženskýTA rod středníTO PÁNHRADMUŽSTROJPŘEDSEDASOUDCEŽENARŮŽEPÍSEŇKOSTMĚSTOMOŘEKUŘESTAVENÍ U jakých vzorů rozlišujeme životnost a neživotnost? 1. U jakých vzorů rozlišujeme životnost a neživotnost? 2. Které vzory jsou měkké a které tvrdé? MĚKKÉ (píšeme vždy –i) TVRDÉ (píšeme vždy –y)mužstrojsoudcehradpředseda růžepíseňkostžena mořekuřestaveníměsto Jaký vzor nám v přehledu chybí a proč? PÁN

PÁN Jednotné číslo 1. pán 2. pána 3. pánu, pánovi 4. pána 5. pane 6. o pánu, pánovi 7. pánem Množné číslo 1. páni, pánové 2. pánů 3. pánům 4. pány 5. páni, pánové 6. o pánech 7. pány PAMATUJ! V 7. p. č. mn. je koncovka -mi/-emi/-ami vždy MĚKKÁ!PAMATUJ!

Procvičování Chybam- se člověk učí. V konv-ch se převáželo mléko. Mezi král- v sousedních královstv-ch bylo uzavřeno přátelstv-. Naši fotbalisté hrají se Španěl-. Slib- se má šetřit. Kluci obdivovali motocykl-. Co máš na mysl-? Na hráz- rostou vrb-. Zel- je zdravé. Na mez-ch se pásly koz-. Seno se nakládá vidlem-. Setkali jsme se s Francouz-. V kotl- se vařil guláš. Naši hráči se stali vítěz- turnaje. Topol- slouží jako větrolam-. Naši hokejisté hráli s Rus- nerozhodně. Polab- je úrodný kraj. Vůně sladké šťáv- lákala vos-. Prosím o trochu sol-. Mezi přátel- je každému dobře. Chybami se člověk učí. V konvích se převáželo mléko. Mezi králi v sousedních královstvích bylo uzavřeno přátelství. Naši fotbalisté hrají se Španěly. Sliby se má šetřit. Kluci obdivovali motocykly. Co máš na mysli? Na hrázi rostou vrby. Zelí je zdravé. Na mezích se pásly kozy. Seno se nakládá vidlemi. Setkali jsme se s Francouzi. V kotli se vařil guláš. Naši hráči se stali vítězi turnaje. Topoly slouží jako větrolamy. Naši hokejisté hráli s Rusy nerozhodně. Polabí je úrodný kraj. Vůně sladké šťávy lákala vosy. Prosím o trochu soli. Mezi přáteli je každému dobře.

Procvičování Babičku bolí kloub-. Motýl- hráli všemi barvam-. Vrchlab- je pěkné město. Ps- a šakal- jsou příbuzné šelm-. V pol-ch zrálo obil-. Košťál- králíkům chutnají. Mužstvo Ostav- hrálo na hřišti Opav-. Čáp- mají rádi kraj s mokrými loukam- a močál-. Žáb- před čáp- naskákaly do rybníka. Mezi vilam- bylo volné místo. Chlapec si nejraději hrál s letadl-. Nepovídej nesmysl-. Některé směs- jsou výbušné. Strop byl vyzdoben malbam-. Žáci jeli na školu v přírodě se třemi učitel-. Budeme přestupovat v Břeclav-. V lahv-ch byla nečistota. Mezi pytl- byly velké nádob- s potravinam-. Babičku bolí klouby. Motýli hráli všemi barvami. Vrchlabí je pěkné město. Psi a šakali jsou příbuzné šelmy. V polích zrálo obilí. Košťály králíkům chutnají. Mužstvo Ostravy hrálo na hřišti Opavy. Čápi mají rádi kraj s mokrými loukami a močály. Žáby před čápy naskákaly do rybníka. Mezi vilami bylo volné místo. Chlapec si nejraději hrál s letadly. Nepovídej nesmysly. Některé směsi jsou výbušné. Strop byl vyzdoben malbami. Žáci jeli na školu v přírodě se třemi učiteli. Budeme přestupovat v Břeclavi. V lahvích byla nečistota. Mezi pytli byly velké nádoby s potravinami.

Zdroj Použité obrázky jsou součástí programu Microsoft Office.

Konec