Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Pavla Veselá Název : VY_32_INOVACE_17_český jazyk pro 4.ročník-17. Sada: český jazyk Téma: český jazyk pro 4.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace na interaktivní tabuli Český jazyk pro 4. ročník
Sešity a psací potřeby Podporuje aktivní opakování učiva s využitím interaktivní tabule

3 Zapamatuj si: psaní i/y v koncovkách podst
Zapamatuj si: psaní i/y v koncovkách podst.jmen se řídí těmito pravidly (opiš si do sešitu)!!! U vzorů muž, stroj, růže, píseň, kost, moře, stavení píšeme v koncovkách jen měkké i/í. U vzorů hrad a město je kromě koncovky –ích (lesích) jen tvrdé y. U vzoru žena je kromě koncovky –ami jen tvrdé y. U vzoru pán je tvrdé y jen ve 4. a 7.pádě množného čísla.

4 Doplňte i/y a do závorky napište vzor ve správném tvaru.
Slyším ps- ( ). Na návs- ( ) štěkají ps- ( ). Automobil- ( ) stojí pod lipam- ( ). V prales- ch žijí goril- ( ), plaz- ( ) a různé šelm- ( ). Cesta je lemovaná větrolam- ( ). V ZOO jsme viděli los- ( ), buvol- ( ) i dikobraz- ( ). V oddělení ptáků byli sup- ( ), orl- ( ) i páv- ( ).

5 Řešení Slyším psy (pány). Na návsi (kosti) štěkají psi (páni). Automobily (hrady) stojí pod lipami (ženami). V pralesích žijí gorily (ženy), plazi (páni) a různé šelmy (ženy). Cesta je lemovaná větrolamy (hrady). V ZOO jsme viděli losy (pány), buvoly (pány) i dikobrazy (pány). V oddělení ptáků byli supi (páni), orli (páni) i pávi (páni).

6 Časté problémy v psaní koncovek máme u místních jmen
Bratislava – do Bratislav-, Přibyslav – do Přiby- slav-, Čáslav – do Čáslav-, Doubrava – do Doubrav-, Chrudim – do Chrudim-, Nová Ves – Do Nové Vs-, Jihlava – do Jihlav-, Břeclav – do Břeclav-, Opava – do Opav-, Příbram – do Příbram-, Boleslav – do Boleslav-, Ostrava – do Ostrav-, Zbraslav – do Zbraslav-.

7 Řešení – Dokážeš říci pravidlo?
Bratislava – do Bratislavy, Přibyslav – do Přiby- slavi, Čáslav – do Čáslavi, Doubrava – do Doubravy, Chrudim – do Chrudimi, Nová Ves – Do Nové Vsi, Jihlava – do Jihlavy, Břeclav – do Břeclavi, Opava – do Opavy, Příbram – do Příbrami, Boleslav – do Boleslavi, Ostrava – do Ostravy, Zbraslav – do Zbraslavi.


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"

Podobné prezentace


Reklamy Google