Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Situace na trhu práce Pardubický kraj. Mapa Pardubického kraje údaje o nezaměstnanosti k Počet obyvatel: Pardubický kraj Chrudim 104.
Advertisements

Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Ukrajinci v ČR Adaptace II. Historie přítomnosti v ČR Pojem Ukrajinec – Malorus, Rusín.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Prognóza potřeby pracovních sil v odvětví stavebnictví Praha Ing. Pavel Ševčík, Ph.D. viceprezident.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. Vysoká škola podnikání, a.s. Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Ústecký kraj.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Základní tendence demografického, sociálního a ekonomického vývoje Středočeského kraje.
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Demografická prognóza předpoklady – postupy – výběr profesí.
Zlín, Jana Vodáková Krajský akční plán rozvoje vzdělávání pro území Zlínského kraje Seznámení s výsledky analýzy potřeb ve ZK.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
1 HK ČR, TECHNICKÉ FÓRUM 2016 ING. MICHAL ŠTEFL VICEPREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY ČR.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Informační a poradenské centrum ZČU
Informace o uplatnění absolventů a světě práce
Pravidelný seminář pro výchovné poradce základních a středních škol
Analýza bankovních produktů bank působících v České republice
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Výzkum veřejného mínění v otázce výstavby obchodního centra
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Podpora v nezaměstnanosti
Systém odměňování pracovníků
Úřad práce České republiky
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Propojení odborného vzdělávání s praxí ve firmách
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Podpora krajského akčního plánování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Téma 11: Finanční plánování
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
NEZAMĚSTNANOST.
Ekonomika veřejného sektoru
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Zlata Houšková, Vít Richter
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Agroturistika a podnikání na venkově
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Pojištění českého exportu do ZEMÍ SNS
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
Prodeji produktu nebo služby
ČVUT, Fakulta stavební | 126MSFN - Český stavební trh
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Cizinci na trhu práce v JMK
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nabízené služby společnosti
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
VZDĚLÁVÁNÍ VE SVĚTLE DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE
Transkript prezentace:

Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského kraje

Cíle analýzy a informační zdroje Cíle analýzy: Poznat strukturu pracovních sil v Plzeňského kraje z hlediska věku vzdělání odvětví tříd zaměstnání včetně kombinace těchto hledisek Zhodnotit vývojové trendy ve struktuře pracovních sil Přinést nový komplexní pohled na trh práce – nejen nezaměstnání Vytvořit podklad pro diskusi o vztahu vzdělávání a regionálního trhu práce v období poklesu počtu obyvatel v produktivním věku Hlavní informační zdroj: Podrobné výsledky Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a 2001 o ekonomické aktivitě obyvatel (Veřejná databáze)

Obsah analýzy a pracovní metoda Obsah 1.Vývoj počtu obyvatel kraje (důraz na produktivní věk) 2.Struktura obyvatel kraje podle vzdělání 3.Struktura ekonomicky aktivních obyvatel kraje 4.Ekonomicky aktivní v kraji podle odvětví 5.Ekonomicky aktivní v kraji podle tříd zaměstnání 6.Struktura nezaměstnaných 7.Potřeby regionálního trhu práce Hlavní pracovní metoda Srovnání struktury ekonomicky aktivních podle věkových skupin →dlouhodobé vývojové trendy (viz dále)

Vývoj a prognóza počtu obyvatel kraje v produktivním věku Podle prognózy ČSÚ vč. migrace v roce 2009 nejvyšší počet obyvatel v produktivním věku (404 tis.) do roku 2014: -17 tis. (-4 %) do roku 2024: -40 tis. (-10 %) V následujících 10 letech dojde k poklesu počtu nejmladších obyvatel v produktivním věku Po SŠ klesne počet obyvatel také ve věku VŠ studia

Vzdělanostní struktura obyvatel Plzeňského kraje podle věku Růst podílu obyvatel s vyšším vzděláním s neukončeným vzděláním Zdroj dat: ČSÚ - SLDB 2011

Vzdělanostní struktura obyvatel Plzeňského kraje podle pohlaví a věku Ženy se stávají vzdělanější než muži Trvalá převaha mužů ve stupni vyučení

Oborová struktura vzdělání obyvatel kraje podle věku Zdroj dat: ČSÚ - SLDB 2011

Struktura ekonomicky aktivních v Plzeňském kraji Nejvíce ve věku let ve věku let jen 76 % maxima Růst specialistů na úkor odborných pracovníků Růst obsluhy strojů na úkor řemeslníků

Vývoj ekonomicky aktivních podle hlavních tříd zaměstnání a věku (% věk. skupiny)

Struktura ekonomicky aktivních podle hlavních tříd zaměstnání, věku a vzdělání Zdroj dat: ČSÚ - SLDB 2011

Přechod absolventů SŠ s maturitou na trh práce - Plzeňský kraj Ekonomicky aktivní let dle stupně vzdělání a skupin oborů v roce 2011Absolventi SŠ v Plzeňském kraji kat.skupina/podskupina ekon.akt let let v roce 2011 v období skupina/podskupina aspoň maturita Celkem Celkem gymnázia vzdělání vzdělání obchod + veřejná správa obchod + veřejná správa služby služby zdravotnictví zdravotnictví kultura, právo, umění apod kultura, právo, umění apod. ICT ICT technika technika celkem elektro kovo potrav. apod. *) stavebnictví zemědělství zemědělství nezařazeno nástavba Podnikání

Přechod absolventů SŠ bez maturity na trh práce - Plzeňský kraj Ekonomicky aktivní let dle stupně vzdělání a skupin oborůAbsolventi SŠ v Plzeňském kraji kat.skupina/podskupina let v roce 2011 v období skupina/podskupina s výučním listem Celkem Celkem obchod + veřejná správa obchod + veřejná správa služby služby vzdělání + zdravotnictví89023vzdělání + zdravotnictví umění apod.125 technika celkem technika celkem ICT108 elektro elektro kovo kovo potrav. apod. *) potrav. apod. *) stavebnictví stavebnictví obsluha strojů682 montéři726 řidiči969 neurčeno306 zemědělství zemědělství nezařazeno1 388 *) zpracování potravin, dřeva, textilu atd.

SHRNUTÍ – Plzeňský kraj Úbytek obyvatel v produktivním věku bude pokračovat Klesá počet lidí vstupujících na trh práce Stále menší podíl obyvatel dokončuje střední vzdělání Nabídka oborů s výučním listem atraktivních pro dívky je omezená Klesá zájem o technické obory Mezi roky 2001 a 2011 klesl počet „Odborných pracovníků a Řemeslníků vzrostl počet Specialistů a Obsluhy strojů a zařízení, montérů …

Děkuji za pozornost Pavel Beneš Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s.