Matematizace textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba výrazů s proměnnou
Advertisements

Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
74.1 Sčítání a odčítání zlomků se stejným jmenovatelem
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod PZ 2013 SEZNÁMENÍ SE STRUKTUROU A CÍLEM PŘIJÍMACÍCH TESTŮ.
POMĚR Prezentace je zaměřená na výklad a procvičení slovních úloh na poměr. Autor: Mgr. Věra Benáková, 2. ZŠ Dobříš 7 : 4 1 : : :
Slovní úlohy řešené rovnicí nebo soustavou Patnáctiminutovka
Test č.3  Binomické rozdělení pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_21-17.
Užití Vennových diagramů ve slovních úlohách
Matematika a její aplikace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 9. ročník (19. – 24. úloha) IV. označení digitálního učebního materiálu:
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
8 Vymysli a napiš příklady, aby jejich výsledek byl 8. Které číslo napíšeš do středu? 45 : 5 18 : 2 36 : 4 72 : 8 54 : 6 81 : 9.
63.1 Sčítání zlomků se stejným jmenovatelem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_565_PÍSEMNÉ_NÁSOBENÍ_DVOJ CIFERNÝM_ČINITELEM.
Plán trasy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hazardní hry 3. ledna 2014 VY_42_INOVACE_190231
Slovní úlohy VY_32_INOVACE_ července 2013
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
SLOVNÍ ÚLOHY řešené pomocí lineární rovnice MATEMATIKA 8.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova 1289 Ostrov Klíčová slova: s lovní úloha, rovnice, řešení,
3.3 SLOVNÍ ÚLOHY - lineární rovnice Mgr. Petra Toboříková.
Zlomky a procenta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Slovní úlohy HRA. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: 14.
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Mgr. Klára Tesařová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Kvantitativní myšlení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Výpočet aritmetického průměru Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Krátké slovní úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Průřezové úlohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
T ŘI ZPŮSOBY ŘEŠENÍ SLOVNÍ ÚLOHY Úvodní úloha ke kapitole Slovní úlohy řešené pomocí lineárních rovnic Mgr. Hana Přichystalová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.5 – 3.11 Lineární rovnice, slovní úlohy Název sady: Matematika pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_10 Procenta.
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICÍ (s procenty) % 0,01 setina Prezentace je zaměřená na výklad a procvičení slovních úloh s procenty, které řešíme rovnicí. Autor:
Přímá a nepřímá úměrnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastMatematické vzdělávání PředmětMatematika Tematický.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Výpočty ve statistice – test k procvičení
Souhrnný test kvantitativního myšlení
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Řešení slovních úloh rovnicemi
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku, je určen k procvičování učiva. Materiál obsahuje prezentaci s učivem o zlomcích. Doplněno řešením. Žáci.
Návštěva zoo VY_32_INOVACE_ února 2014
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Kombinatorika VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Matematická rozcvička
VY_32_Inovace_ Test 1.pololetí Matematika 3. ročník
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Řešení slovních úloh rovnicemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Petr Vejrosta NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_20 Slovní.
Matematika Variace.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_42_INOVACE_02_ČÍSLO A PROMĚNNÁ_26
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Transkript prezentace:

Matematizace textu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_32_INOVACE_ července 2013

2 Popis práce Matematizace textu je proces, při kterém je nutno analyzovat text, vyhodnotit, co je v něm známé a co se má určit. Neznámé hodnoty určujeme zpravidla řešením rovnic. Ty v zadání ale nejsou uvedeny – musí se sestavit, a to právě činí tyto úlohy náročnými. Následující test zahrnuje slovní úlohy, jejichž řešení nevyžaduje znalost žádných speciálních vzorců. Při jejich řešení nelze používat tabulky ani kalkulačky. Na řešení testových úloh máte celkem 45 minut. 2

3 Příklady 1. O třídě 3.A víme: I. Právě 40 procent studentů jsou chlapci. II. Právě 90 procent studentů chodí do plavání. III. Právě polovina studentů chodí do aerobiku. Vyberte tvrzení, které nevyplývá z uvedených informací: a)Mezi studenty 3.A, kteří chodí do plavání, je více dívek než chlapců. b)Alespoň čtyřicet procent studentů 3.A chodí jak do plavání, tak do aerobiku. c)Alespoň jedna dívka z 3.A chodí jak do plavání, tak do aerobiku. d)Do aerobiku nechodí více dívek z 3.A, než chodí do plavání. e)Alespoň šestina dívek z 3.A chodí do aerobiku. 3

4 Příklady 2. O třídě 3.A víme: I. Právě 40 procent studentů jsou chlapci. II. Právě 90 procent studentů chodí do plavání. III. Právě polovina studentů chodí do aerobiku. Vyberte tvrzení, které vyplývá z uvedených informací: a)Mezi studenty 3.A, kteří chodí do plavání, je více chlapců než dívek. b)Více než čtyřicet procent studentů 3.A chodí jak do plavání, tak do aerobiku. c)Právě jedna dívka z 3.A chodí jak do plavání, tak do aerobiku. d)Do plavání nechodí více dívek z 3.A, než chodí do aerobiku. e)Alespoň šestina dívek z 3.A chodí do aerobiku. 4

5 Příklady 3. Petr si na splátky zakoupil zboží za Kč a splácí ho v 12 pravidelných měsíčních splátkách. Pavel koupil zboží o pětinu lacinější a splácí ho v deseti pravidelných měsíčních splátkách. Kdo z nich splácí více a o kolik? A) Pavel o 100Kč B) Petr o 100Kč C) splácejí oba stejně D) Pavel o 200Kč E) Petr o 200Kč 5

6 Příklady 4. Jana má z matematiky průměrnou známku 1,8. Přitom z prvních 20 známek tohoto pololetí to bylo 1,5. Z těch zbylých už měla ale průměr jen 2,4. Kolik dostala celkem za pololetí známek z matematiky? A) 24 B) 30 C) 36 D) 42 E) 48 6

7 Příklady 5. Na dvorku pobíhá sudý počet králíků a lichý počet slepic. Kolik určitě nemají dohromady nohou? A) 110 B) 78 C) 126 D) 50 E) 96 7

8 Příklady 6. Kolik dvojciferných čísel dělitelných čtyřkou obsahuje 4? A) 2 B) 4 C) 6 D) 9 E) 18 8

9 Příklady 7. Spotřební daň se u alkoholu počítá z jednoho litru čistého lihu 270Kč. Jakou daň zaplatí pan Flaschka za 8 půllitrových lahví 40% vodky a za 7 litrových lahví 20% vaječného likéru? A) 810Kč B) 840Kč C) 870Kč D) 900Kč E) 930Kč 9

10 Příklady 8. Dvojčata byla s rodiči společně na houbách. Ota našel dvakrát více hřibů než jeho dvojče Jana. Rodiče měli ve společném košíku 5/3 počtu hřibů, které našla obě dvojčata dohromady. Kolik nejméně hub našli všichni dohromady? A) 24 B) 20 C) 16 D) 12 E) 8 10

11 Příklady 9. Tři dělníci vykopou 7 metrů výkopu za 2,5 dne. Za kolik dnů vykope 5 dělníků 28 metrů výkopu? A) 3 B) 4,5 C) 6 D) 8 E) 10 11

12 Příklady 10. Dvojčata měla narozeniny a dostala dort, který maminka rozdělila na nejméně 20 stejně velkých dílků. Nenasytný Ota z nich snědl dvakrát více než Jana. Oba dohromady tak z dortu snědli 3/5 toho, co ostatní hosté dohromady. Dort se snědl celý. Na kolik nejméně dílků byl dort rozdělen? A) 20 B) 24 C) 30 D) 42 E) 36 12

13 Příklady 11. Ota je dvakrát mladší než Jan, který je o devět let mladší než Petr. Petr a Ota mají dohromady 21 let. Kolik let má Jan? A) 4B) 8 C) 17 D) 18 E) 28 13

14 Příklady 12. V benzínové nádrži byla pouze pětina objemu. Do nádrže jsme přilili 34 litrů a poté byla nádrž naplněna z osmi devítin. Jaká je přibližná kapacita nádrže? A) 40 litrů B) 44 litrů C) 48 litrů D) 50 litrů E) 58 litrů 14

15 Příklady 13. Otec je o polovinu starší než obě jeho dcery dohromady. Přitom starší z nich je o 4 roky starší než její sestra. Za 21 let bude otec dvakrát starší než mladší dcera. Kolik let má otec? A) 38B) 44 C) 48 D) 51 E) 42 15

16 Příklady 14. Pět kamarádek Anička, Bóža, Cecilka, Dana a Eva se ubytovaly ve dvoupodlažním domě. Dále víme, že: V prvním podlaží se ubytovaly nejvýše dvě z dívek. Anička nebydlí ve stejném podlaží ani s Evou, ani s Danou. Bóža je ve stejném podlaží jako Cecilka. Vyberte tvrzení, jehož nepravdivost vyplývá z uvedených informací. a) Anička se ubytovala ve stejném podlaží jako Bóža. b) V prvním podlaží se ubytovala Anička sama. c) Cecilka se ubytovala v prvním podlaží. d) Bóža se ubytovala ve druhém podlaží. e) Ve druhém podlaží se ubytovaly tři dívky. 16

17 Test skončil, zkontrolujte přepis svých výsledků do záznamového archu a zbývá-li Vám ještě nějaký čas do časového limitu 45 minut, zkontrolujte si své řešení. Stupnice Konec testu ,012,0 211,99 38,96 45,93,5 53,40