RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rytíři na Osice l.p dne měsíce července léta páně 2006 se na výcvikovém tábořišti nedaleko města Nová Bystřice sjela pážata z dalekých i blízkých.
Advertisements

Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ŘÍMSKÉ LEGIE.
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Husitství v kostce.
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
Rytířské řády.
STOLETÁ VÁLKA.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Co si představíš pod tímto pojmem?
Pokračování pondělní hodiny
DVORSKO RYTÍŘSKÁ KULTURA
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Rytíři Dějepis - 7. ročník Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
ERBY Heraldika.
Heraldika.
Husitské zbraně Daniel Koktavý VI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Saladin – křížové výpravy
VY_32_INOVACE_ 18 - Rytířská kultura
Jan Žižka Z Trocnova.
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
III/2 XV A
Křížové výpravy (kruciáty)
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Augusta, P. a kol.: DĚJINY STŘEDOVĚKU A RANÉHO NOVOVĚKU – 2. DÍL – VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK. SPN.
byly vojenské výpravy proti nevěřícím či kacířům. Vyhlašovala je
Rytíři Lucie Sosnová, Kateřina Sirotková. Rytíř Rytíř (z německého Ritter, jezdec) je označení středověkého obrněného bojovníka na koni - válečníka šlechtického.
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 12 Hlavní události nejstarších Českých dějin - HUSITÉ A JEJICH VÁLKY Zařazení: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Templáři a jiné rytířské řády
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_04
Křížové výpravy (kruciáty)
VY_32_INOVACE_Lul_III_11 Gladiátoři a Spartakus
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
Život po husitských válkách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Tělesná kultura středověku
Název školy:   ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Věda zabývající se studiem znaků-erbů.
Asyřané Eliška Juhaňáková
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Jan Hus, husitství.
Transkript prezentace:

RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič

Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života vznikl ve středověké Francii a rozšířil se po celé Evropě. Rytíři pomáhali králům vyhrávat války a vládnout v královstvích. Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života vznikl ve středověké Francii a rozšířil se po celé Evropě. Rytíři pomáhali králům vyhrávat války a vládnout v královstvích.

BRNĚNÍ Uzavřená přilbice s průhledem Náprsní pancíř Náloketník Pancéřová rukavice Stehenní brnění Nákolenice Holení brnění

Jaké zbraně rytíři používali Luk Luk Palcát Palcát Kopí Kopí Kuše Kuše

… Sekera Sekera Štít Štít Dýka Dýka Meč Meč

ERBY Ve středověku měla každá vznešená rodina erb, který byl jím znakem. Rytíř nosil svůj erb do boje a do turnajových soubojů, aby byl lehce k poznání. Erby bývaly vytvořeny v podobném stylu, byly pro ně použity stejné barvy a základní vzory. Ve středověku měla každá vznešená rodina erb, který byl jím znakem. Rytíř nosil svůj erb do boje a do turnajových soubojů, aby byl lehce k poznání. Erby bývaly vytvořeny v podobném stylu, byly pro ně použity stejné barvy a základní vzory.

TURNAJE Rytíři se potřebovali cvičit v boji, a tak se často utkávali v předstíraných zápasech, při kterých se trénovali na válku. Mnoho lidí se na zápasící rytíře rádo dívalo a tak se brzo turnaje staly velkými slavnostmi, na které se sjížděli zápasníci z široka a daleka. Rytíři se potřebovali cvičit v boji, a tak se často utkávali v předstíraných zápasech, při kterých se trénovali na válku. Mnoho lidí se na zápasící rytíře rádo dívalo a tak se brzo turnaje staly velkými slavnostmi, na které se sjížděli zápasníci z široka a daleka.

Jak probíhaly turnaje Při turnaji se dva rytíři hnali proti sobě a když se míjeli, snažili se jeden druhého srazit z koně. Zbraň kterou tehdy používali bylo kopí buďto zahrocené, pro klání válečné, nebo bezpečnější kopí pro klání mírové. Klání obojího druhu bylo skvělým divadlem. Rytíři nosili do těchto soubojů speciální brnění. Jejich náprsní štíty měly kovové opěry pro kopií. Přilby kryly celý obličej. Měly jen malou štěrbinu, která umožnila vidět rytíři jeho cíl. Při turnaji se dva rytíři hnali proti sobě a když se míjeli, snažili se jeden druhého srazit z koně. Zbraň kterou tehdy používali bylo kopí buďto zahrocené, pro klání válečné, nebo bezpečnější kopí pro klání mírové. Klání obojího druhu bylo skvělým divadlem. Rytíři nosili do těchto soubojů speciální brnění. Jejich náprsní štíty měly kovové opěry pro kopií. Přilby kryly celý obličej. Měly jen malou štěrbinu, která umožnila vidět rytíři jeho cíl.

KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Byly výpravy které vyhlašoval papež proti muslimům, pohanům a kacířům. Účastníci před výpravou skládali slib a byli označeni červeným křížem, které si pak přišívali na oblečení a proto se jmenovali Křižáci. Křížových výprav bylo celkem 9. Byly výpravy které vyhlašoval papež proti muslimům, pohanům a kacířům. Účastníci před výpravou skládali slib a byli označeni červeným křížem, které si pak přišívali na oblečení a proto se jmenovali Křižáci. Křížových výprav bylo celkem 9.

FOTO

PRAMENY 1000 odpovědí a otázek odpovědí a otázek. Co, Jak, Proč, RYTÍŘI Co, Jak, Proč, RYTÍŘI Wikipedia Wikipedia

Dotazy?