NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Názvosloví oxidů Některé významné oxidy
Advertisements

PRAKTICKY VÝZNAMNÉ OXIDY
Opakování učiva o nerostech I. část
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
CZ.1.07/1.1.10/
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Oxidy Oxidy jsou sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru.
OXIDY Ec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
Chemické sloučeniny- oxidy Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Dudíková Nikola Bezvodnaté Oxidy
Oxidy.
Odrůdy křemene Mineralogie IV
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Zástupci oxidů RZ
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Oxidy sloučeniny prvku s kyslíkem A.Bezvodé B.Vodnaté vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_65 Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití solí TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Třídění podle chemického složení
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Mineralogický systém IV. Oxidy
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické sloučeniny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Význam a použití oxidů VI Oxid křemičitý Oxid hlinitý

Oxid křemičitý SiO 2  pevná, těžce tavitelná látka  chemicky velmi stálá  v přírodě se nachází jako křemen, křemenný písek

Oxid křemičitý SiO 2 Zbarvené odrůdy křemene se využívají na výrobu šperků. citrín ametyst růženín křišťál záhněda

Oxid křemičitý SiO 2 Využívá se ve stavebnictví (říční písek do malty a betonu).

Oxid křemičitý SiO 2 Křemenný písek je základní surovinou pro výrobu skla a žáruvzdorných materiálů.

Oxid hlinitý Al 2 O 3  v přírodě se vyskytuje jako velmi tvrdý nerost korund  odrůdy korundu jsou smirek (brusný materiál) a drahé kameny safír (modrý) a rubín (červený). a drahé kameny safír (modrý) a rubín (červený).

Oxid hlinitý Al 2 O 3  surovinou pro výrobu oxidu hlinitého je bauxit  Al 2 O 3 vyrobený z bauxitu je bílá prášková látka  používá se při výrobě porcelánu, zubních cementů a hlavně při výrobě hliníku

Zdroj  Beneš, Banýr, Pumpr: Základy chemie I     Uncut_Rose_Quartz.jpg Uncut_Rose_Quartz.jpg Uncut_Rose_Quartz.jpg  Citrine_1_%28Russie%29.jpg Citrine_1_%28Russie%29.jpg Citrine_1_%28Russie%29.jpg    120px-Sand_from_Wijk_aan_Zee%2C_the_Netherlands.jpg 120px-Sand_from_Wijk_aan_Zee%2C_the_Netherlands.jpg 120px-Sand_from_Wijk_aan_Zee%2C_the_Netherlands.jpg       Schleifpapier_verschiedene_Sorten.jpg Schleifpapier_verschiedene_Sorten.jpg Schleifpapier_verschiedene_Sorten.jpg    Teeth_by_David_Shankbone.jpg Teeth_by_David_Shankbone.jpg Teeth_by_David_Shankbone.jpg