DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Účinky gravitační síly na kapalinu
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Hydromechanika Hydrostatický paradox 09
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
f – sekunda yveta ančincová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Struktura a vlastnosti kapalin
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_15 Moment síly. Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:15 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Kapaliny.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Hydrostatický tlak – výpočet (soustava SI) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_10 Elektrický výkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 10 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Hustota a její měření.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_16 Práce Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_1_Co je fyzika.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Anotace: PowerPointová Prezentace seznamuje s pojmem hydrostatický tlak, prohlubuje dovednosti řešení fyzikálních úloh. Druh učebního materiáluVýukový Typická věková skupina12 – 13 let Klíčová slovaHydrostatický tlak, jednotky tlaku, pascal.

Zopakujte si, co už o tlaku víte: Jakou značku má tlak? Jakou jednotku má tlak? Jak se vypočítá tlak? Tlak značíme p. Jednotkou tlaku je pascal Pa. Tlak vypočítáme, když tlakovou sílu dělíme plochou.

Napište vzorec pro výpočet tlaku p= F : S Pojmenujte veličiny v tomto vztahu a uveďte jejich jednotky p je tlak, jednotkou je Pa F je síla, jednotkou je N. S je obsah plochy, jednotkou je m ²

Hydrostatický tlak závisí na hloubce. Příčinou hydrostatického tlaku je tíhová síla působící na kapalinu. Čím větší hloubka, tím větší je hydrostatický tlak. Závisí také na druhu kapaliny.

Hydrostatický tlak vypočítáme: p h = h. ρ. g Kde: h - je výška sloupce kapaliny v m ρ - je hustota kapaliny v kg/m ³ g - je konstanta 10 N/kg h (hloubka) h (výška)

p h = h. ρ. g Vypočítejte hydrostatický tlak u dna skleněné trubičky vysoké 1,2 m postavené na výšku a naplněné vodou. h = 1,2 m Hustota vody je ρ = 1000 kg/m³ g = 10 N/kg p h = ? p h = 1, p h = Pa Hydrostatický tlak je Pa. 1,2 m p h = h. ρ. g

Vypočítejte hydrostatický tlak v hloubce 120 cm pod hladinou vody v rybníku. h = 120 cm = 1,2 m V rybníku je voda. Hustota vody je ρ = 1000 kg/m³ g = 10 N/kg p h = ?. p h = 1, p h = Pa Hydrostatický tlak je Pa. p h = h. ρ. g

Jaký je hydrostatický tlak v hloubce 10 m pod hladinou vody na přehradě. h = 10 m V přehradě je voda jejíž hustota ρ = 1000 kg/m³ g = 10 N/kg p h = ?. p h = p h = Pa Hydrostatický tlak je 100 kPa. p h = h. ρ. g

Jak vysoký by musel být sloupec rtuti, aby byl hydrostatický tlak u dna stejně velký jako je hydrostatický tlak vodního sloupce vysokého 10 m. Hustota vody je ρ₁ = kg/m³ Hustota rtuti je ρ₂ = kg/m³ g = 10 N/kg h 1 = 10 m h₂ = ? m (Výška sloupce rtuti.). Nejdříve musíme vypočítat hydrostatický tlak sloupce vody vysokého 10 m. Řešení je v minulé úloze: p h = Pa. ?m Ze vzorce pro hydrostatický tlak p h = h. ρ. g vyjádříme výšku sloupce h: h 2 = 0,74 (m) Výška rtuťového sloupce bude 0,74 m.

Bude hydrostatický tlak v hloubce 1,2 m pod hladinou v moři stejný jako v rybníku nebo jiný. Svou odpověď odůvodněte. Vypočítejte velikost hydrostatického tlaku v hloubce 1,2 m pod hladinou v moři. Hydrostatický tlak ve stejné hloubce v moři bude větší než v rybníku. Hustota vody v moři je větší. h = 1,2 m V moři je slaná voda. Hustota mořské vody ρ = 1030 kg/m³ g = 10 N/kg p h = ?. p h = 1, p h = Pa Hydrostatický tlak je Pa. p h = h. ρ. g

Pascal je jednota malá, v praxi se užívají násobky této jednotky. Převeď následující hodnoty na jednotky ve druhém sloupci. 20 kPaPa 40 MPakPa 6000 PakPa 40 MPaPa 6000 PaMPa

20 kPa Pa 40 MPa kPa 6000 Pa6 kPa 40 MPa Pa 6000 Pa0,006 MPa Převody-řešení:

Dva přátelé Blaise a Karel se sázeli, ve kterém případě bude hydrostatický tlak u dna nádoby větší. Jestli když k ní do víka utěsníme tenkou trubičku, která je šestnáctkrát tenčí a dvakrát delší než v druhém případě nebo silnou trubku (s poloviční délkou a šestnáctkrát větším průměrem). Blaise tvrdil, že v prvním případě je větší hydrostatický tlak, Karel tvrdil, že ve druhém případě je větší. Dokážeš rozhodnout, kdo měl pravdu a své rozhodnutí odůvodnit? Pravdu měl Blaise. Hydrostatický tlaknezávisí na množství, ale pro stejnou kapalinu pouze na výšce sloupce h.

Pascal Blaise -francouzský fyzik a matematik, žil v sedmnáctém století. Zabýval se mimo jiné také zkoumáním hydrostatického tlaku. Uvádí se, že podobné sázky uzavíral. (V další látce se ještě s jeho jménem setkáme.) Vice se můžete dozvědět na internetu nebo v literatuře. Historická poznámka:

Hydrostatický tlak nezávisí na množství kapaliny. I když se tato skutečnost může zdát nepravděpodobná, hydrostatický tlak v dané kapalině nezávisí na množství kapaliny, ale na výšce jejího sloupce. Závisí hydrostatický tlak v dané kapalině na jejím množství? Zdroj obrázků: Galerie MS Office: 4/ a vlastní práce. Otázka na závěr