Koncepty udržitelného rozvoje měst s podporami MŽP Petr Jan Kalaš Ministerstvo životního prostředí CityCON září 2016, Písek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Operační program Životní prostředí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Implementace EQAVET v ČR
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Místní Agenda 21 v ČR Ing. arch. Marie Petrová Výbor pro udržitelné municipality RVUR Praha, 16. prosince 2014.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Chytrý Jihomoravský kraj ?
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora čisté mobility z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií ŽP Ostrava,
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Odbor pro udržitelný rozvoj
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Koncepty udržitelného rozvoje měst s podporami MŽP Petr Jan Kalaš Ministerstvo životního prostředí CityCON září 2016, Písek

1. KONCEPTY UDRŽITELNÉHO ROZVOJE MĚST 1. MÍSTNÍ AGENDA SMART CITIES 4. PAKT STAROSTU a PRIMÁTORU 5. PODPORY MŽP V OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE MĚST

OSN předpovídá, že do roku 2050 bude 70% světového obyvatelstva žít ve městech, která budou produkovat 80% globálních emisí a spotřebovávat 75 % energií Udržitelný rozvoj měst je výzvou Zdroj:

Koncepční úrovně Smart Cities v EU Mezinárodní úroveň – koncept Smart Cities Evropská úroveň – iniciativa EK Smart Cities and Communities Lokální aplikace – Pakt starostů a primátorů

Koncepty Smart Cities v ČR Evropa 2020 / klimaticko- energetický balíček / 7.EAP Strategický rámec udržitelného rozvoje Místní Agenda 21 (Koncepce podpory MA 21) Smart Cities Státní politika životního prostředí + další sektorové politiky OPŽP, NPŽP, další programy financování

ROLE MĚST NA NÁRODNÍ ÚROVNI Role měst jako důležitá oblast implementace:  Mezinárodní klimatické dohody o snižování emisí skleníkových plynů (2oC)  EU Agendy 2030: OZE, <Energetická spotřeba  Národní strategie UR-ČR 2030 (Úřad vlády pro UR) Vytváření prostředí pro svůj udržitelný rozvoj v oblasti ekonomické, sociální a environmentální s cílem vytvářet předpoklady pro rostoucí kvalitu života obyvatel

2. MÍSTNÍ AGENDA 21

Smart Cities a MA21 Místní Agenda 21 Uplatnění principů udržitelného rozvoje Propracovaná metodika řízení a správy; síť spolupracujících měst Smart Cities Podpora měst a obcíOsvěta Vybraná témata: - Energetická náročnost budov - Udržitelná doprava / čistá mobilita - Ekoinovace Spolupráce a koordinace s ostatními resorty a zájmovými skupinami

Místní Agenda 21 „MA21 je nástroj ke zlepšování kvality veřejné správy, strategického řízení, zapojování veřejnosti a budování místního partnerství, s cílem podpořit systematický postup k udržitelnému rozvoji na místní či regionální úrovni.“ 5 kategorií: A (nejvyšší) až D (nejnižší) + „nultá“ kategorie Zájemci 6 skupin registrovaných subjektů:  Malá obec (do 2 tis. obyv.)  Obec  Mikroregion  Kraj  Místní akční skupina  Ostatní

Kritéria a ukazatele MA21 pro obce Kategorie Zájemci Zájem o zápis do evidence MA21  Vyplnění registračního formuláře do Databáze MA21 Kontaktní osoba MA21  Stanovení kontaktní osoby – zástupce právnické osoby Zpětná vazba o stavu MA21  Pravidelné potvrzení zájmu o evidenci v databázi MA21

Kritéria a ukazatele MA21 pro obce Kategorie D Organizační struktura MA21  Ustanovení odpovědného politika pro MA21  Ustanovení koordinátora MA21  Existence neformální skupiny pro MA21 Aktivní zapojování veřejnosti do oblastí plánování a rozhodování (typu kulaté stoly, fórum UR/MA21 aj.)  Plánování s veřejností (akční nebo komunitní plánování) Prezentace činností a výstupů MA21  Aktualizace webové stránky s informacemi o MA21  Uveřejňování zpráv o MA21 v místních/regionálních/celostátních médiích Spolupráce/partnerství sektoru veřejné správy, občanského sektoru a podnikatelského sektoru  Společné zapojení zástupců občanského sektoru a podnikatelského sektoru do aktivit v rámci MA21

Kritéria a ukazatele MA21 pro obce Kategorie C Oficiální orgán samosprávy pro MA21  Ustanovení/existence orgánu rady/zastupitelstva pro sledování postupu MA21 složeného ze zástupců veřejné správy, neziskového sektoru a komerčního sektoru Oficiálně schválený dokument k MA21 (deklarace, charta apod.)  Schválení dokumentu k MA21 zastupitelstvem města/obce Informace, vzdělávání a osvěta k UR a MA21  Pořádání osvětových kampaní k UR (Den Země, Evropský týden mobility apod.)  Realizace osvětových akcí k UR, MA21 a souvisejícím tématům pro úřad nebo veřejnost (mimo kampaň) Sledování a hodnocení procesu MA21  Projednání roční pravidelné zprávy o MA21 a akčního plánu zlepšování MA21 radou nebo zastupitelstvem města/obce

Kritéria a ukazatele MA21 pro obce Kategorie C Finanční podpora aktivit MA21 ze strany samosprávy  Schválení finanční podpory aktivit MA21 vyplývajících z komunitního plánování radou nebo zastupitelstvem města/obce Pravidelné veřejné fórum UR/MA21 k celkovému rozvoji města/obce  Pořádání veřejného fóra UR/MA21 k celkovému rozvoji města/obce Certifikované proškolení koordinátora MA21  Absolvování, případně aktuální účast koordinátora MA21 na akreditovaném školení pro koordinátory MA21

Kritéria a ukazatele MA21 pro obce Kategorie B Strategie UR města/obce nebo strategický plán rozvoje města/obce respektující principy UR  Strategie UR města/obce nebo strategický plán k UR schválené zastupitelstvem města/obce Dílčí koncepce, která je v souladu se Strategií UR města/obce nebo strategickým plánem rozvoje města/obce respektujícím principy UR  Dílčí koncepce, která naplňuje principy UR, schválená zastupitelstvem města/obce Systém finanční podpory města/obce pro realizaci opatření MA21  Schválení systému finanční podpory (nebo alespoň jeho dílčí části) zahrnujícího podporu MA21 radou nebo zastupitelstvem města/obce Získávání externích zdrojů pro realizaci MA21  Získávání externích zdrojů pro realizaci aktivit MA21 (externí dotace, granty aj.)

Kritéria a ukazatele MA21 pro obce Kategorie B Stanovení a sledování vlastních indikátorů ke Strategii UR  Stanovení a sledování vlastních indikátorů ke Strategii UR Sledování mezinárodně standardizovaných indikátorů UR  Sledování mezinárodních indikátorů UR Výměna zkušeností a přenos příkladů dobré praxe v oblasti MA21  Aktivní zveřejňování vlastních příkladů dobré praxe v rámci akce min. regionálního významu, příp. veřejně přístupné databáze Oficiální orgán samosprávy pro sledování stavu UR  Ustanovení orgánu rady nebo zastupitelstva města/obce Management kvality v rámci veřejné správy  Zavedení systému řízení kvality v rámci činnosti úřadu města/obce

Kritéria a ukazatele MA21 pro obce Kategorie A Principy UR jsou ve městě/obci prakticky implementovány  Udržení/zlepšování stávajícího stavu a vlivu na UR (dle Metodiky kat. A)  Spokojenost obyvatel s kvalitou života v obci/městě a s procesem MA21

3. SMART CITIES

Smart Cities - Metodika konceptu Účel: definovat koncept inteligentního města v kontextu ČR pro účely využití veřejnou správou a pro účely efektivního využití veřejných prostředků Cíl: stanovit metodický postup pro realizaci konceptu Smart City v podmínkách ČR 3 hlavní oblasti Smart Cities:  Doprava  Energetika  ICT ICT plní roli hlavního funkčního nástroje konceptu Smart Cities, doprava a energetika představují klíčové oblasti pro aplikaci ICT

A. Město, které chce být „smart“ by mělo začít u sebe – ustanovením odpovědného útvaru města či jmenováním odpovědné osoby, vytvořením strategie atd. B. Je třeba zajistit dostatečné zapojení občanů – sběrem námětů a připomínek, podporou občanských aktivit atd. C. Zapojení vhodných technologií by mělo sledovat zájmy a cíle města a jeho obyvatel – ačkoli jsou nové technologie nejviditelnější složkou Smart Cities, je třeba je pojímat jako prostředek, nikoli cíl o sobě 16 komponent inteligentního města dle Metodiky konceptu inteligentních měst

Metodika konceptu inteligentních měst Příklad konkrétní náplně komponent Komponenta B.7 – Sdílení  Doprava -aplikace pro možnost sdílení jízdy -aplikace pro navigování na volná parkovací místa, sdílení firemních míst pro residenční účely -podpora sdílení vozidel a jízdních kol -aplikace pro city logistiku  Energetika -vytvoření (virtuální) energetické agentury -specifické aplikace např. pro sdružené nákupy energií -Energetické úspory v budovách, podpora OZE

Metodika konceptu inteligentních měst Indikátory Indikátory „smartifikace“ města se vztahují k jednotlivým komponentám inteligentního města pro oblasti dopravy, energetiky a ICT Navazují na základní sady indikátorů MA21 Indikátory představují možnosti, podle kterých města mohou sledovat svůj rozvoj – záleží na náplni konkrétních projektů a specifických potřebách obce

Metodika konceptu inteligentních měst Příklady indikátorů z oblasti energetiky

Metodika konceptu inteligentních měst Indikátory-Doprava Základní indikátorové sady doplňují specifické indikátory pro konkrétní aktivity v oblasti dopravy, energetiky a ICT Příklad: Doprava Veřejná doprava osob Individuální doprava v klidu Doprava v pohybu Cyklistická doprava Pěší doprava

EU Rozšířený Smart City Model Hodnotící nástroj, který na město pohlíží z hlediska tzv. charakteristik, kterých je celkem 6 Každou charakteristiku tvoří tzv. faktory; v rámci každé charakteristiky jsou zastoupeny v počtu 3 až 7 Každý faktor je vyjádřen konkrétním indikátorem či indikátory Každý dílčí faktor se na celkovém hodnocení charakteristiky podílí stejnou měrou Vzorek měst: tis. obyv., min. 1 univerzita, spádová oblast max. 1,5 mil. obyv.

Smart City Model Charakteristiky a faktory Smart Economy InovacePodnikavost Regionální význam Produktivita Flexibilita pracovního trhu Mezinárodní zapojení Smart Mobility Kvalita veřejné dopravy Mezinárodní doprava Zapojení ICT Bezpečnost a environmentální šetrnost Smart Environment Atraktivita prostředí ZnečištěníOchrana ŽP Management přírodních zdrojů Smart People KvalifikaceCeloživotní učení Společenská a etnická pluralita FlexibilitaKreativitaKosmopolitismus Zájem o veřejný život Smart Living KulturaZdravíBezpečnostKvalita bydleníVzdělání Turistická atraktivita Chudoba Smart Governance Účast veřejnosti na rozhodování Veřejné a sociální služby Transparentní vládnutí

Smart City Model Indikátory – Příklad Smart Environment

Srovnání SC Model 6 charakteristik:  Smart Economy  Smart Mobility  Smart Environment  Smart People  Smart Living  Smart Governance 31 faktorů 74 indikátorů Hodnotící normativní nástroj - Jaké vlastnosti má Smart City? Monitoruje výsledek Nesoustřeďuje se na technologie, ale na kvalitu života Metodika 3 klíčové oblasti  Doprava  Energetika  ICT 4 vyšší celky  Město  Občan  Technologie  Inteligentní město  => 16 komponent 2x16 komponent (doprava a energetika), ICT jako zastřešující prvek Normativní manuál pro „smartifikace“ měst, monitorující proces i výsledek Hodnotící normativní nástroj – Jak má fungovat kvalitní veřejná správa 5 kategorií podle pokročilosti rozvoje Překrývá se s Metodikou zejména v blocích „Město“ a „Občan“ Koncept SC může představovat technologickou platformu pro zkvalitnění procesů ve veřejné správě MA21

4. PAKT STAROSTU A PRIMÁTORU

Pakt starostů a primátorů pro klima a energetiku Největší světová klimatická a energetická iniciativa měst Sdružuje místní a regionální orgány, které se dobrovolně zavázaly plnit na svém území cíle EU zaměřené na oblast klimatu a energetiky V září 2016 čítá téměř 7000 signatářů, na jejichž území žije cca 213 mil. obyvatel Oficiální podpora Evropské komise

Vize a závazky signatářů

Pakt starostů krok za krokem 1. Přistoupení k Paktu z iniciativy místního zastupitelstva – definování dlouhodobé vize a cílů, kterých chce obec v oblasti mitigace a adaptace dosáhnout 2. Do 2 let od přistoupení následuje odevzdání Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP), tj. strategického materiálu, který má část analytickou (výchozí emisní bilanci + hodnocení rizik a zranitelností) a část návrhovou (návrh konkrétních mitigačních a adaptačních opatření) 3. Každé 2 roky po odevzdání SECAP následuje zhodnocení jeho plnění ve formě odevzdání monitorovací zprávy – na základě jejích výsledků možná aktualizace SECAP

Pakt starostů a primátorů pro klima a energetiku V ČR zatím jen 9 signatářů

Počty signatářů Paktu ve vybraných evropských zemích Belgie: 245 signatářů

Proč se přidat? Důslednost a transparentnost pomocí společné šablony pro reporting a monitoring Zviditelnění aktivit obce na mezinárodním poli vč. možnosti sdílení dobré praxe Lepší finanční příležitosti pro místní klimatické a energetické projekty Inovativní způsoby vytváření sítí, výměny informací a budování kapacity prostřednictvím pravidelných akcí, partnerství měst, webinářů nebo on-line diskusí Praktická podpora (helpdesk), instruktážní materiály a nástroje Přistoupení k Paktu je zcela zdarma (žádné vstupní či členské poplatky, žádné sankce)

Inspirace ze zahraničí Houthalen-Helchteren (Belgie) 30 tis. obyv. Nové administrativní centrum – snížení emisí CO ₂ prostřednictvím energeticky efektivních technologií a centralizace veřejných služeb Uzavření rámcové smlouvy mezi provincií Limburg a dodavatelem elektřiny na dodávky 100% zelené energie Téměř 11% celkové spotřeby energie obce je pokryto z lokálních zdrojů

Inspirace ze zahraničí Kościerzyna (Polsko) 23 tis. obyv. 125 solárních instalací na ohřev vody v obytných budovách – využití OZE za účelem zlepšení kvality ovzduší (snížení spotřeby uhlí o téměř 39 tun/rok) Renovace 6 veřejných budov (3 památkově chráněné školy, 2 mateřské školy, centrum sociálních služeb) – izolace stěn a střech, výměna oken a dveří, modernizace vytápění

5. PODPORY MŽP V OBLASTI UDRŽITELNÉHO ROZVOJE MĚST

Podpory MŽP v oblastech udržitelného rozvoje měst Společná deklarace MSK, SMO, MŽP a MPO o spolupráci na přípravě chytrého města (Ostrava) a chytrého regionu (MSK) Podpis Vytvořen řídící výbor v MSK pro rozpracování dílčích kroků k přípravě konceptu chytrého regionu na příkladu chytrého města Ostrava Zpracován Koncept Smart regionu MSK (3/2016) Přistoupení města Třinec (4/2016) Otevření dalším městům, např. Opava Ostrava je součástí Paktu starostů a primátorů Společná deklarace o spolupráci na rozvoji a implementaci konceptu chytrého města Písek (Smart Písek) Podpis Konzultace konkrétních projektů vč. možností financování Záměr města Písek přistoupit k Paktu starostů a primátorů

Možnosti financování Příprava strategie SECAP NPŽP - Prioritní oblast 5: Životní prostředí ve městech a obcích  Aktivita 5.1 B – Pakt starostů a primátorů -Plánovaná výzva v roce Podmínka žádosti o podporu: členství v Paktu Mitigace OPŽP – Prioritní osa 5: Energetické úspory  Zaměření na veřejné budovy Nová Zelená úsporám  Zaměření na bytové domy Adaptace OPŽP – Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu  Podpora zelené a modré infrastruktury v obcích NPŽP – Prioritní oblast 1: Voda  Udržitelné hospodaření s vodou, zajištění zásob vody, lokální retence

Děkuji za pozornost