Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Rozvoj výzkumu a vývoje na Ekonomické fakultě JU CZ.1.07/2.3.00/
Reagují fakulty připravující učitele na vznik RVP? Jana Coufalová.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Zkvalitňování dalšího profesního vzdělávání zaměřeného na stavebnictví, elektrotechniku a gastronomii.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Odbor Evropských programů1 Priorita 3 OP RLZ Rozvoj celoživotního učení Opatření 3.2 Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje PhDr. Kateřina Pösingerová,
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
TUL H32 Představení projektu OPVK: „Inovace mezioborového studijního programu Ekonomika a Management se zaměřením na znalostní ekonomiku”
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Konference projektu UNIV 2 KRAJE ve Zlínském kraji PhDr. Helena Marinková, Ph.D.
Zkvalitnění vzdělávání a zvyšování kompetence manažerů v rámci studijního programu Ekonomika a management na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického.
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
MAPLIMAT Modernizace studia aplikované matematiky
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro mateřské školy Prof. PhDr. Alena Nelešovská, CSc. Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D.

Identifikace operačního programu a výzvy Operační program: Rozvoj lidských zdrojů Číslo priority: 3.3 Priorita: Rozvoj celoživotního učení Číslo opatření: Opatření: Podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje Program podpory: Zkvalitňování vzdělávání na VŠ Číslo výzvy: 1

Identifikace projektu Název projektu: Evaluace a inovativní aplikace Bc. studijního programu Učitelství pro MŠ Evaluation and innovative application of bachelor´s study field Teaching profesion in kindergartens Doba zahájení projektu: Doba ukončení projektu:

Náklady projektu veřejné spolufinancování : ,00 Kč z toho příspěvek: -ze strukturálních fondů: ,50 Kč -z národních veřejných zdrojů: ,50 Kč

Struktura prezentace charakteristika projektu klíčové aktivity cílová skupina řešitelský tým fáze projektu evaluační aktivity vazba projektu na příslušné opatření hlavní nástroje řízení projektu publicita výsledky projektu

Charakteristika projektu hlavní cíl »evaluace, inovace, modularizace specifické cíle »změna koncepce oboru (obsah i forma) »příprava inovovaného programu (státní, soukromé, církevní školy) »návrh modulového studijního programu »realizace vzdělávání v nové koncepci »širší uplatnitelnost absolventa oboru

Klíčové aktivity evaluace stávajícího programu odborné diskuse s partnery návrh nového programu realizace vzdělávání v modulové formě průběžná evaluace a korekce vznik metodiky aj. materiálů odborné semináře řízení projektu

Cílová skupina studenti studijního oboru Učitelství pro MŠ (1. – 3. roč.) tradiční pojetí (nedostatečná mezipředmětová provázanost, nedostatečný prostor pro realizaci změn) nabídka flexibilního studijního programu

Řešitelský tým celkem 22 členů: vysokoškolští učitelé učitelé z praxe partneři – MŠ Žižkovo nám., MŠ Nedvědova, SEV Sluňákov, Rodinné centrum Montessori (region Olomouc) supervizor – PdF HK (ÚPPP) administrativní pracovníci

Fáze projektu 1. fáze »evaluace stávajícího studijního programu 2. fáze »odborné diskuse s partnery »příprava návrhu nového studijního programu

3. fáze »modulová forma studijního programu »kreditové ohodnocení disciplín 4. fáze »realizace vzdělávání v nové koncepci »korekce a připomínky »evaluace studijního programu Fáze projektu

Evaluace realizace ve všech fázích projektu metody evaluace »standardizované a nestandardizované dotazníky, analýza dokumentů a studijních plánů, rozhovory »matematické a statistické analýzy

Vazba projektu na příslušné opatření projekt je v souladu s opatřením 3.2 – podpora terciárního vzdělávání, výzkumu a vývoje odůvodnění – zaměřenost na: »zkvalitnění přípravy učitelů MŠ »získání potřebných kompetencí pro výkon profese »získání zaměstnání v sektoru státních, soukromých, církevních i alternativních škol »větší uplatnitelnost absolventů na trhu práce

Hlavní nástroje řízení projektu operativní porady porady řešitelského týmu (2x měs.) hodnocení evaluačních aktivit supervize odborné semináře (3x)

Publicita webové stránky PdF UP a KPP český rozhlas (3x) Tv D Morava (4x), Tv Z Ratiboř (1x) metodika aj. metodické materiály digitální média fotodokumentace příspěvky na konferencích, odb. seminářích a v tisku (83) evaluační aktivity, studijní pobyty v zahraničí

Hlavní použité evaluační nástroje Posuzovací škála CLIC (Švec 1999) Obsahová analýza studijních programů Posuzovací škála - kompetence učitele MŠ (Šmelová 2005) Dotazník - zájmy studentů (Nelešovská, Šmelová 2006) Dotazník - motivace ke studiu (Nelešovská, Šmelová 2006) Dotazník - hodnocení pedagogických praxí (Šubová 2006) Rozhovory

Obor Učitelství pro MŠ Moduly: všeobecně vzdělávací pedagogicko- psycholog. odborně předmětový předmětových didaktik výzkumný pedagog. praxí Profesní kompetence předmětová (K1) didaktická a psycholog.(K2) pedagogická (K3) diagnostická a interven. (K4) sociální, psychosociální a komunikativní (K5) manažer. a normativní (K6) profesně kultivující (K7)

Modularizace - gradace - prostupnost - volitelnost inovovaného studijního programu ( )

Ověřování účinnosti inovovaného studijního programu - posuzovací škála CLIC ( ) Oblast: A učitel; B výuka předmětu; C sebehodnocení studenta; D přínos předmětu Hodnocení na numerické škále 1 = maximální souhlas až 5 = maximální nesouhlas

Úroveň profesních kompetencí studentů 2. ročníku z pohledu učitelů MŠ ( )

Úroveň profesních kompetencí studentů 3. ročníku z pohledu učitelů MŠ ( )

Komparace měření realizovaného v letech 2005 a 2007 (hodnocení z pohledu učitelů)

Komparace měření realizovaného v letech 2005 a 2007 (sebehodnocení studentů)

Výsledky projektu Přínos »pro katedru, fakultu, univerzitu, studenty, jiné katedry, partnery Využitelnost »výsledků projektu v dalším období »metodiky a dalších metodických materiálů Udržitelnost »realizace inovovaného studijního programu »v návaznosti na inovovaný studijní program příprava navazujícího Mgr. studia Prezentace »workshopy, odborné semináře, konference, významné akce, média

Výsledky projektu Profesní kompetence »požadavek současnosti »nezbytnost pro práci s RVP MŠ Úroveň vzdělávání »kvalitativně vyšší a odpovídající novým podmínkám předškolního vzdělávání Modularizace studia »inovace studijního programu »spolupráce s katedrami aj. institucemi

Děkujeme za pozornost