 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hvězdy.
Advertisements

Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
HVĚZDY 1.
Stavové veličiny hvězd
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Vznik a vývoj hvězd Fyzika, seminář z fyziky
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Slunce a hvězdy Galaxie a vývoj vesmíru Výzkum vesmíru
Vznik bílého trpaslíka
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HVĚZDY.
Čemu jste se ve fyzice naučili- Fyzikální veličiny
Základy astronomie, Slunce
Jak lze změnit odpor polovodičů
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Magnetické pole cívky s proudem
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Tepelná výměna prouděním
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Elektromagnetická indukce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Magnetické pole cívky s proudem
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Elektromagnetická indukce
Malá tělesa: Komety, Meteory/meteority, Planetky
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika_Závěrečný přehled Datum: 03/2012 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.ZP.9.A.11_hvezdne_systemy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 pojmem „hvězda“ tělesa, která na obloze svítí,  svítí samy,  vznikají působením gravitační síly z velkých mračen prachu a plynu,  fáze protohvězdy,  hlavní období stabilní hvězdy,  energii získává z jaderných reakcí (vodík se mění na hélium)

Nejbližší hvězda spektrální třídy G2 - Slunce

 Jádro – zde probíhá termonukleární syntéza vodíku na hélium,  Zářivá zóna-vrstva v zářivé rovnováze, velká část hvězdy,  Konvektivní vrstva (vrstva proudění) – granulace – přenášení energie pomocí vzestupných a sestupných proudů

 Fotosféra – povrch hvězdy (zde je viditelná granulace),  Chromosféra – vnější vrstva  Koróna – nejsvrchnější a nejřidší vrstva hvězdy

 rozdílnou barvu,  jasné modré jsou velmi žhavé (teplota na jejich povrchu až °C),  červené hvězdy jsou nejchladnější (3 000 °C)

Např.  Červený trpaslík  Bílý trpaslík  Černý trpaslík  Hnědý trpaslík  S-hvězdy  Obr  Nadobr  Veleobr  Neutronová hvězda  Dvojhvězda (hvězdné systémy)

 vývojem se zmenšují zásoby energie,  hmotnost je rozhodující pro způsob zániku,  hmotnější hvězdy své vodíkové palivo spotřebovávají mnohem rychleji,  velká hmotnost – kratší doba stability  zemře buď poměrně klidně jako bílý trpaslík,  nebo vybuchne jako supernova

 malá, relativně chladná hvězda,  nejpočetnější typ hvězd ve vesmíru (75%),  povrchová teplota menší než K,  vyzařují málo světla (1/ zářivého výkonu Slunce,  pomalé spalování vodíku = odhadovaná životnost několik desítek miliard až po bilióny let

 astronomický objekt vznikající zhroucením hvězdy průměrné nebo podprůměrné hmotnosti,

Neutronové hvězdy jsou závěrečným stádiem vývoje hvězd Vznikají jako pozůstatek po výbuchu supernovy

 více než 70% všech hvězd tvoří dvojhvězdy,  v Mléčné dráze je to více jak polovina,  dvě hvězdy, které jsou blízko sebe,  fyzická dvojhvězda=obíhají kolem společného těžiště,  optická dvojhvězda=podle pohledu pozorovatele se promítají blízko sebe (v prostoru daleko od sebe)

Dvojhvězda Albireo ze souhvězdí Labutě

Slunce, Alfa Centauri, Barnardova hvězda, Wolf 359, Sírius atd.

Růžová šipka ukazuje pozici  Centauri

Sírius – nejjasnější hvězda souhvězdí Velkého psa,

A) hvězdicovitý C) pěticípý B) téměř kulovitý

A) Slunce C) Sírius B) Polárka

A) objem C) hmotnost B) hustota

A) V zářivé zóně A) V jádru B) Ve vrstvě proudění

A) fotosféra C) chromosféra B) koróna

A) hmotnost C) teplota B) rychlost rotace

A) Červený trpaslík C) Bílý trpaslík B) Veleobr

A) asi C) B) asi 2 000

A) z protonů C) z elektronů B) z neutronů

A) Barnardova hvězda C) Sírius B) Alfa Centauri

doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN galerie office [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ] [cit.: ]

1) Prezentace slouží k prohloubení znalostí. 2) Žák porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími informacemi o hvězdách v literatuře nebo na internetu. 3) Žák zná obecnou charakteristiku hvězd. 4) Žák popíše strukturu hvězd a hvězdnou atmosféru. 5) Žák vyjmenuje některé barvy hvězd, druhy hvězd. 6) Žák zná průběh zániku hvězd. 7) Stručný popis některých typů hvězd (červený trpaslík, bílý trpaslík, neutronová hvězda, dvojhvězda) 8) Žák zná názvy některých našich nejbližších hvězd. 9) Žák odpoví na otázky-žák vybírá správné odpovědi.