Přepočty surovinových norem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Advertisements

Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad mnohočlenů na součin Rozkladové vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mnohočleny Sčítání, odčítání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Objem a povrch kvádru a krychle
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Výpočet hmotnostního zlomku
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Převody – jednotky délky
Pracovní listy k vytisknutí
Druhá odmocnina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Druhá odmocnina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Vlastnosti látek − hustota
Druhá odmocnina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ověř si své znalosti z živočišné říše!
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Goniometrické funkce Tangens Nutný doprovodný komentář učitele.
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Pořadí obrázků – domeček
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Délka kružnice, obvod kruhu
Rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Druhá mocnina a odmocnina
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Pořadí obrázků – auto Postup práce:
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Přepočty surovinových norem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Škodová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Proč provádíme přepočty surovin? …………………………………………………. …………………………………………………. ??????????? potřebujeme vyhotovit jiné množství výrobků, než uvádí receptura - musíme vypočítat nejen množství surovin, ale i povolené ztráty

Přepočet pomocí převodového čísla - p Co je převodové číslo ( p) ? Převodové číslo = poměr mezi požadovaným množstvím výrobků a počtem výrobků, které udává receptura (vztahujeme nejen na kusy, ale i na hmotnost) Výpočet převodového čísla: p = požadovaný počet kusů : počet kusů v receptuře p = požadované množství suroviny : množství suroviny v receptuře

Jakou hodnotu bude mít převodové číslo a) Jaká bude hodnota převodového čísla, jestliže požadovaný počet výrobků bude větší než počet výrobků v receptuře? b) Jaká bude hodnota převodového čísla, jestliže požadovaný počet výrobků bude menší než je počet výrobků v receptuře?

Řešení p bude větší než 1 b) p bude menší než 1

Vlastní přepočet Po výpočtu převodového čísla se tímto číslem vynásobí veškeré suroviny včetně všech ztrát v surovinové normě nebo receptuře. Doporučení: vypočtené převodové číslo ulož bez zaokrouhlování do paměti kalkulačky!!!!!

Příklad 1: Vypočtěte spotřebu surovin na výrobu 75ks laskonek dle receptury (Cukrářská technologie Alena Půlpánová): Suroviny Hmotnost (kg) Bílky 0,420 Cukr krupice 0,900 Cukr moučka 0,250 Jádroviny 0,560 Voda na rozvar Olej na plech 0,050 Mouka na plech Suroviny celkem 2,480 Ztráty -0,760 Hotový korpus 230 ks 1,720 Máslový krém 2,960 -0,080 Hotový výrobek 115ks 4,600

Řešení postup Výpočet převodového čísla p: požadovaný počet kusů : 75 počet ks v receptuře: 115 p = 75 : 115 = 0,652 (zaokrouhleno na 3 desetinná místa) Doporučení: vložit po vydělení celé číslo do paměti bez zaokrouhlování 2. Vynásobit převodovým číslem všechny hmotnosti v receptuře včetně ztrát (viz pracovní listy)

Správné řešení: p= 0,652 tabulka č.1 Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg) Bílky 0,420 . 0,652 0,273 Cukr krupice 0,900 . 0,652 0,586 Cukr moučka 0,250 . 0,652 0,163 Jádroviny 0,560 . 0,652 0,365 Voda na rozvar Olej na plech 0,050 . 0,652 0,032 Mouka na plech Suroviny celkem 2,480 . 0,652 1,616 Ztráty -0,760 . 0,652 -0,495 Hotový korpus 230 ks 1,720 . 0,652 1,121 Máslový krém 2,960 . 0,652 1,929 -0,080 . 0,652 -0,052 Hotový výrobek 115ks 4,600 . 0,652 2,999

Poznámka Výpočty se mohou odlišovat v tisícinách kg, neboť záleží na zaokrouhlení převodového čísla. Dále se musí dopočítat krém máslový Receptura na máslový krém je v Cukrářské technologii (Alena Půlpánová).

Receptura máslového krému Cukrářská technologie (Alena Půlpánová) Suroviny Hmotnost v kg ZŽK 4,500 Máslo Cukr krupice 0,550 Suroviny celkem 9,550 Ztráty -0,050 Hotový krém 9,500

Výpočet máslového krému Výpočet hodnoty převodového čísla: požadované množství krému 1,920kg v receptuře uvedené množství 9,50kg p = 1,929 : 9,50 = 0,203 2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny položky v receptuře.

Výpočet máslového krému p = 0,203 tabulka č.2 Suroviny Hmotnost v kg Přepočet ZŽK 4,500 . 0,203 0913 máslo 0,913 Cukr krupice 0,550 . 0,203 0,111 Suroviny celkem 9,550 . 0,203 1,939 ztráty 0,050 . 0,203 0,010 Hotový krém 9,500 . 0,203 1,929 Dále se musí vypočítat suroviny na výrobu ZŽK Je ho potřeba 0,913kg. Receptura se vyhledá v Cukrářské technologii , Alena Půlpánová

Receptura na výpočet ZŽK Cukrářská technologie A. Půlpánová Suroviny Hmotnost v kg Cukr krupice 0,500 Sušené mléko 0,200 Krémový prášek 0,300 Žloutky 0,160 Vanilínový cukr 0,060 Voda 2,000 Suroviny celkem 3,220 Ztráty -0,320 Studený krém 2,900

Postup výpočtu ZŽK Výpočet převodového čísla : Požadované množství ZŽK: 0,913 kg Množství v receptuře na ZŽK: 2,900 kg p = 0,913 : 2,900 = 0,315 2. Vypočteným převodovým číslem vynásobíme všechny suroviny v receptuře na ZŽK

výpočet ZŽK tabulka č.3 Suroviny Hmotnost (kg) Přepočet (kg) Cukr krupice 0,500 . 0,315 0,157 Sušené mléko 0,200 . 0,315 0,063 Krémový prášek 0,300 . 0,315 0,094 Žloutky 0,160 . 0,315 0,050 Vanilínový cukr 0,060 . 0,315 0,018 Voda 2,000 . 0,315 0,630 Suroviny celkem 3,220 . 0,315 1,014 Ztráty -0,320 . 0,315 -0,100 Studený krém 2,900 . 0,315 0,913

Konečné zhodnocení V tabulce č.1 je uvedeno množství surovin na korpus 75 ks laskonek a spotřeba máslového krému. V tabulce č. 2 je uvedeno množství surovin na přípravu máslového krému na naplnění 75 ks laskonek. V tabulce č.3 je uvedena spotřeba surovin na přípravu ZŽK, který je třeba na výrobu máslového krému.

Zdroje Půlpánová, A. Cukrářská technologie. R plus, 2001.