Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
subjektivně zabarvený
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
SLOH – popis statický líčení
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_362_Slohové postupy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na líčení, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru jsou cvičení, na kterých si žáci mohou procvičit.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
POPIS teorie.
subjektivně zabarvený
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _24_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vypravování Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Líčení Zpracovala: Mgr
subjektivně zabarvený
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor : Jitka Bradáčová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Čj.7.Bra. 25 _popis_pracovniho_postupu.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
Přísudek a podmět Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
ROZBOR DÍLA ROZBOR DÍLA MÍSTO DĚJE krajina u Doks bez bližšího časového vymezení noc před Vilémovou popravou a ráno závěr po sedmi letech.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Obrazná pojmenování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2012 Výukový materiál je určen pro ž áky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr.Irena Fuksová DATUM VYTVOŘENÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_Český jazyk a literatura.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Jitka Bradáčová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Čj.7.Bra.16 _popis_umeleckeho_dila.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Subjektivně zabarvený popis - líčení
Podstatná jména Výkladová prezentace.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_259_ČJ7
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ CJ.7.Vc.07_Prislovce Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
A. Sova – Květy intimních nálad
LÍČENÍ VY_12_INOVACE_Rů_I_24 Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
7. ročník Michaela Hantková
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Významové vztahy mezi slovy - synonyma, antonyma, homonyma
Stylistika Lyrický popis - líčení. Stylistika Lyrický popis - líčení.
Opakujeme základní pojmy
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
Autor: Mgr. Hana Novotná
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.31_Slovesa Datum: 10.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum: Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Líčení Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Líčení Anotace: Žáci se seznámí s prezentací slohového postupu líčení. Podle osnovy v prezentaci sestaví správný text, používají správné jazykové prostředky. Společně práci hodnotí. Připraví si podle zadání domácí úkol.

LÍČENÍ SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS UMĚLECKÝ POPIS Cíl líčení: - popsat určitou skutečnost - zapůsobit na představy, pocity, nálady - vyjádřit vztah pisatele k líčené skutečnosti

KOMPOZICE LÍČENÍ VOLNĚJŠÍ OSOBNĚJŠÍ - vyjadřujeme své pocity, co cítíme, - vyjadřujeme, jak se cítíme - vyjadřujeme svůj vztah k danému

JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY NEUTRÁLNÍ SLOVA NEOBVYKLÁ SLOVNÍ SPOJENÍ OBRAZNÁ POJMENOVÁNÍ – PŘIROVNÁNÍ – BÁSNICKÝ PŘÍVLASTEK – EPITETON – PERSONIFIKACE – METAFORA, METONYMIE SLOVA CITOVĚ ZABARVENÁ DĚJOVÁ SLOVESA

CO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ? VÝBĚR SLOV VÝBĚR SLOVNÍCH SPOJENÍ - cílem je vyvolat citovou působivost textu - vzniká tak vlastní osobní styl autora

BÁSNICKÉ PŘIROVNÁNÍ Patří do oblasti pojmenování, přirovnáváme tak, že hledáme nové možnosti přirovnání unavený jak kající procesí sněhové vločky poletují jako bílí motýlci Vymysli přirovnání k tématu zimní krajina, snaž se vymýšlet zvláštní přirovnání.

BÁSNICKÝ PŘÍVLASTEK Epiteton Ozdobné, zvláštní, zajímavé spojení přídavného jména s podstatným jménem pěší ptáci náruživá, zádumčivá, zešeřelá nálada slovo hedvábné a z pytloviny prázdné šaty Vymyslete jiné epitetony a zapište si je.

PERSONIFIKACE Přenos pojmenování lidských vlastností a jednání na neživé věci a abstraktní pojmy. šlehačkové dorty plakaly na stole světlo boxuje noc vejde do dveří Napište vhodná slovní spojení, ve kterých použijete personifikaci.

METAFORA Označení jednoho jevu pojmenováním jevu jiného – srovnání nebo konfrontace obou těchto jevů na tomto základě. pršelo listí louka hořela voňavými ohýnky Najdi v knize Máj od K.H. Máchy metafory.

DĚJOVÁ SLOVESA Vymyslete co nejvíce zajímavých dějových sloves k následujícím tématům: Řeka teče ………………………………… Slyšíme zvuky v lese ………………….... Nebe je bez mráčku……………………… Schyluje se k bouři ………………………..

Líčení přírody Napište neobvyklá slovní spojení se slovesem na téma: OHEŇ PRASKÁ DÉŠŤ SE MĚNÍ V LIJÁK ZVONÍ BUDÍK RACHOT HROMU

Domácí úkol Napiš domácí práci jako líčení na dané téma. Délka práce je na A5, zkontroluj si pravopis. V práci použij všechny jazykové prostředky, o kterých jsme v hodině mluvili. TÉMA: MOŘSKÉ POBŘEŽÍ ZIMNÍ KRAJINA

POUŽITÉ ZDROJE Krausová,Z., Pašková,M., Český jazyk 8. Plzeň, Fraus, ISBN