Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stylistika Lyrický popis - líčení. Stylistika Lyrický popis - líčení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stylistika Lyrický popis - líčení. Stylistika Lyrický popis - líčení."— Transkript prezentace:

1

2 Stylistika Lyrický popis - líčení

3 Rapsodie v modré Červencové odpoledne se vylilo na náměstí a bylo modré a zlaté jako gotický obraz. Činžáky zezlátly a tráva před nimi kupodivu zmodrala. To už nebyla tráva, ale jezírko plné rozkvetlých rybiček. Rybičky s bleděmodrou korunkou pomněnek. Ryby – tulipánky toho dne tak modré, že z nich barva ukapávala jako zmrzlina z kornoutu. Modrá prý skrývá tajemství – a já jsem poprvé uvěřila, že paneláky dýchají. Toto poledne hrálo svou modrou skladbu a nebe modralo a kouřovatělo. Modrý kouř se vinul kolem lana, které kdosi z nebe vysunul.

4 kolovrátek Nikdy jsem neslyšel zvuk kolovrátku. Ani neuslyším. Zato znám zvuk šicího stroje. Přede jako kočka. Začíná pomalu, pak se zrychluje. Má hnědou barvu. Je naladěn v C dur. Nikdy by nevytáhl vysoké céčko. Ani by mu to neslušelo. Dřevěné věci mají málo tónů. Kovové jich mají víc. Ale do páru jim to nejde…

5 Úkoly Čím se liší líčení od prostého popisu: a/ v námětu
b/ v kompozici c/ v jazykových prostředcích Co je při líčení na rozdíl od prostého popisu nejdůležitější

6 Řešení a/ námět může být stejný u líčení jako u prostého popisu, u líčení je důraz kladen na emoce b/ kompozice u líčení není tak přísná, nepostupujeme tedy zleva doprava apod., důležitý je subjektivní pohled c/v jazyce líčení užíváme nejrůznějších uměleckých prostředků: metaforu, metonymii, obrazné přirovnání, dále poetická a citově zabarvená slova U líčení není důležité, co vidíme, ale jak to vidíme. Důraz je kladen na subjektivní, citově zabarvený pohled, tomu se podřizují jazykové prostředky.

7


Stáhnout ppt "Stylistika Lyrický popis - líčení. Stylistika Lyrický popis - líčení."

Podobné prezentace


Reklamy Google