MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Advertisements

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_16 Název materiáluPráce plynu.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
1. H ISTOLOGIE – PLETIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
Mechanická energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
zapojování kondenzátorů
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
VY_32_INOVACE_
Název prezentace (DUMu): Elektromagnetická indukce
Základní pojmy z optiky
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Číselné množiny - přehled
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Důsledky základních postulátů STR
Proudění kapalin VY_32_INOVACE_11_224
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Zobrazení zrcadlem a čočkou
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Magnetická indukce Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Co ukazuje váha? z m m m.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.43 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: říjen Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium, 5. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMechanická práce a mechanická energie Materiál slouží k zopakování mechanické práce, výkonu, účinnosti a různých druhů energie. Materiál se zabývá také zákonem zachování mechanické energie a zákonem zachování energie jako jedním z nejzákladnějších a nejobecnějších přírodních zákonů. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Mechanická práce mechanická práce W mechanická práce W - skalární veličina vyjadřující účinek silového působení na hmotný bod (těleso), při němž se hmotný bod (těleso) přemisťuje jestliže na HB působí stálá síla o velikosti F, která se směrem trajektorie svírá stálý úhel α a těleso urazí dráhu s jestliže působí stálá síla o velikosti F, která je rovnoběžná se směrem trajektorie Práci 1 J vykonáme přemístěním tělesa do vzdálenosti 1 m silou rovnoběžnou s trajektorií o velikosti 1 N [1][1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Mechanická práce mechanická práce se nekoná: těleso se nepohybuje (s = 0 m) těleso se pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem bez působí síly (F = 0 N) síla působí na těleso kolmo k jeho trajektorii ( α = 90°) FGFG [2][2] [3][3] [4][4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Kinetická energie tělesa kinetická energie E K kinetická energie E K - mechanická energie HB (tělesa) o hmotnosti m, (pohybová) který(é) se pohybuje rychlostí o velikosti v - závisí na hmotnosti m a rychlosti v HB (tělesa) (závisí tedy také na volbě vztažné soustavy) na změnu E K nemá vliv změna směru rychlosti, jen změna velikosti rychlosti!! změna E K je rovna práci, kterou vykoná výslednice působících sil [5][5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Potenciální energie tělesa potenciální energie E p potenciální energie E p - mechanická energie HB (tělesa), kterou (polohová) získá při změně polohy v silovém poli, nebo energie pružně deformovaného tělesa Potenciální energie vždy podmíněna vzájemným silovým působením těles! druhy potenciálních energií: magnetická potenciální energie elektrická potenciální energie tíhová potenciální energie (energie v tíhovém p oli) jaderná potenciální energie [6][6] [7][7] [8][8]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Potenciální energie v tíhovém poli tíhová potenciální energie tíhová potenciální energie - energie HB (tělesa) o hmotnosti m, kterou získá při změně polohy v homogenním tíhovém poli Země - určujeme vzhledem k nulové hladině tíhové energie (většinou je spojena zemským povrchem) [9][9] [10] [11]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Mechanická energie tělesa mechanická energie E mechanická energie E - součet kinetické a potenciální energie HB (tělesa) vzhledem ke zvolené soustavě energie - charakterizuje stav soustavy práce - charakterizuje děj, při němž nastává přeměna nebo přenos energie [12]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zákon zachování mechanické energie zákon zachování mechanické energie: Při všech mechanických dějích se může měnit kinetická energie v potenciální energie a naopak, celková mechanická energie soustavy je však konstantní. např. pohyb kyvadla, padající těleso v tíhovém poli Země, těleso kmitající na pružině [13] [14]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zákon zachování energie zákon zachování energie (ZZE): Při všech dějích v izolované soustavě těles se mění jedna forma energie v jinou nebo přechází energie z jednoho tělesa na druhé, celková energie soustavy se však nemění. jeden z nejdůležitějších a nejzákladnějších přírodních zákonů [15] [16]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Výkon výkon W výkon W - skalární veličina průměrný výkon P p průměrný výkon P p - podíl práce W a doby t, za kterou se práce vykonala okamžitý výkon P okamžitý výkon P - součin velikosti síly F působící na těleso a okamžité rychlosti tělesa [17] [18]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Účinnost účinnost η účinnost η - podíl výkonu P a příkonu P 0 stroje nebo podíl práce W vykonané za určitou dobu t a energie E v této době stroji dodané účinnost je bezrozměrná veličina (nabývá hodnot ), nejčastěji se vyjadřuje v % např. elektromotor 90% zážehový motor 30% [19][20]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Vysvětlete fyzikální veličinu účinnost. 2.Uveďte příklad z praxe využívající zákona zachování energie. 3.Sáňky je možné táhnout, nebo tlačit. Co je z hlediska práce výhodnější? 4.Při štípání silných kusů dřeva je výhodnější sekyra s delším topůrkem. Vysvětlete. 5.Vyjmenujte různé druhy potenciálních energií a vysvětlete, jak se změní tato energie při přemístění tělesa? 6.Vysvětlete rozdíl mezi energií a prací.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] ILARIO. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] MALÝ, Jan; POLÁČEK, Jiří; LUTTERER, Ivan. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] WIKINEWS-LOGO.SVG. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] JFMELERO. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] FOSHIE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] KUIPER, Pieter. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8] U.S. ARMY ENVIRONMENTAL COMMAND. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [9] U.USERNAME. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [10] SKYDIVING PARACHUTISME: JEF132. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [11] PIPENOLC. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [12] U.S. AIR FORCE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [13] CHRISTIAEN, Hubert. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [14]SVJO. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [15] DEMONDELUXE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [16] LURLOCK. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [17] SIENICKI, Tomasz. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [18] LLEWELYN, Hugh. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [19] HIP. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [20] ZUREKS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN NAHODIL, Josef. Fyzika v běžném životě. Praha: Prometheus, s.r.o., 1996, ISBN