Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Rusek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Advertisements

ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Chemické prvky a sloučeniny
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
Základní pojmy organické chemie
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MLÁĎATA ZVÍŘAT KVARTETO
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VYBER, CO NA OBRÁZEK NEPATŘÍ. ŘEKNI PROČ.
Ruský obrázkový slovník XXXV Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrické vlastnosti látek (6. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Aromatické uhlovodíky
Interaktivní třídění domovního odpadu.
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Alkyny Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název učebního materiálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO PODPORA PRO VÝUKU
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Jak se atomy spojují.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Násobilka se zvířaty 4x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Na které písmenko začíná obrázek?
Orofacionální cvičení III.
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Částicové složení látek
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Rusek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. PbS H2OH2O Au vis vitalis [1] [2] [3] [4] Au

Friedrich Wöhler 1800– močovina kyanatan amonný [5,6] [7]

strukturní teorie základ pro ORGANICKOU CHEMII vlastnosti molekul závisí na jejich struktuře vazebné možnosti atomu uhlíku A.M. Butlerov 1828–1886 F. A. Kekulé 1829–1896 [8,9] [5,10,11]

Složení organických sloučenin Jmenujte látky, o kterých si myslíte, že jsou organické.

Složení organických sloučenin II Který prvek je společný všem těmto sloučeninám?

Která kyselina je byť v malém množství obsažena např. v perlivé minerální vodě? Složení organických sloučenin III ? CO 2 H2OH2O H 2 O + CO 2 H 2 CO 3 [12] hranice mezi organickou a anorganickou chemií

Základy strukturní teorie VAZNOST Atom uhlíku je v organických sloučeninách ___________. Toho lze dosáhnout jednoduchými vazbami s jinými atomy (C, H, O aj.), nebo násobnou vazbou s atomem uhlíku či jinými atomy. V tomto případě dochází ke vzniku _____________, nebo _____________ vazby. VLASTNOSTI VAZEB Čtyři jednoduché vazby vycházející z atomu uhlíku v methanu jsou ______________________. VLASTNOSTI SLOUČENIN UHLÍKU Uhlíkové atomy se mohou navzájem spojovat a tvořit _____________________.

Vlastnosti uhlíku Vytvořte všechny vzorce sloučenin, které je možné získat kombinací některých nebo všech níže uvedených atomů uhlíku a vodíku. (Nezapomeňte přitom na pravidla z předchozího snímku). CCHHH H HH Nápověda: Možné jsou 4 sloučeniny.

Organická chemie chemie sloučenin uhlíku. Je Jak byste definovali organickou chemii?

Chemické výrobky kolem nás plasty paliva výbušniny léčiva barviva detergenty pesticidy bojové látky nátěrové hmoty drogy rozpouštědla chladiva syntetická vlákna aditiva Uveďte Vám známé příklady látek z těchto kategorií.

Použitá literatura LIŠKA, F. Konstituce, konformace, konfigurace v názvech organických sloučenin. 1. Praha : VŠCHT Praha, s. ISBN KOLÁŘ, K.; KODÍČEK, M.; POSPÍŠIL, J. Chemie II. (organická a biochemie). 2. Praha : SPN, s. ISBN RUSEK, M. Konstruktivní přístup ve výuce organického názvosloví. In Místo vzdělávání v současné společnosti: paradigmata-ideje-realizace. Praha : PedF, – v recenzním řízení RUSEK, M; KÖHLEROVÁ, V; JELÍNEK, J. Konstruktivní přístup ve výuce typů vzorců organické chemie. In Místo vzdělávání v současné společnosti: paradigmata-ideje-realizace. Praha : PedF, – v recenzním řízení

Použité obrazové materiály 1.[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: KLUKA.. 2.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 3.MCLASSUS, R. Drop impact. Wikimedia Commons. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ROGER MCLASSUS.. 4.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 5.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 6.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 7.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 8.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 9.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 10.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 11.[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:. 12.ÉGOITÉ. Verre d'eau gazeuse ménagère, photographié au jardin [cit ]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na WWW:.

Poděkování Poděkování za rady, podněty a kontrolu prezentace patří RNDr. Miroslavu Melicharovi. Díky za spolupráci při vývoji metody, jakou jsou žáci v této aktivitě vedeni patří Mgr. Veronice Köhlerové.