 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v plynech
Advertisements

Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Shrnutí nejdůležitějších bezpečnostních předpisů a zásad, které je nutno dodržovat, aby se předešlo možnému.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Práce a výkon Název školy:
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 9. Elektrický proud v plynech - ionizace, výboje a jeho druhy Název.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vznik střídavého proudu
Změny skupenství látky
Elektromotor a jeho využití
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnné otázky, Světelné jevy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Pístové spalovací motory
Barva světla, šíření světla a stín
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Další součástky s jedním přechodem PN
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Těžiště a stabilita těles
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ELEKTRICKÝ PROUD.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Neživá příroda - vzduch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník)
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 11/2011 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.9.A_09_vedeni_elektrickeho_p roudu_v_plynech Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: PRIMA ŠKOLA

 za běžných podmínek (pokojové teploty a běžného atmosférického tlaku) je VZDUCH IZOLANTEM  uvedeme tři příklady vedení elektrického proudu ve vzduchu nebo v plynech: a) Jiskrový elektrický výboj b) Elektrický oblouk c) Elektrický výboj ve zředěných plynech

 velmi krátce (asi jednu stotisícinu sekundy) trvající elektrický proud, např. mezi mrakem a zemí nebo mezi dvěma mraky  před bouřkou vzniká mezi mrakem a zemí velmi silné el. pole, jehož působením jsou kladné ionty urychlovány  ionty naráží na další molekuly, které rozštěpí na kladné ionty a elektrony  vzduch se ionizuje, jeho vodivost stoupá a v určitém okamžiku nastane JISKROVÝ VÝBOJ  vzduch se v okolí jiskrového výboje silně zahřeje a jeho prudké rozpínání způsobuje silný hluk - HROM

 při přeskočení jiskry neslyšíme hrom, ale jen jemné zapraskání

 příkladem je sváření kolejí nebo ocelových konstrukcí  oblouk nesmíme pozorovat přímo, ale pozorujeme ho přes tmavé sklo  při svařování tvoří kovové díly jednu elektrodu a druhou elektrodu drží svářeč v dobře izolovaném držáku svářečky.

 Zapojme dvě uhlíkové tyčinky do elektrického obvodu se zdrojem napětí alespoň 60 V.  Přiblížíme tyčinky, aby se navzájem dotýkaly zahrocenými konci.  Uzavřeme-li elektrický obvod, konce tyčinek se zahřívají.  Jestliže po chvíli tyčinky trocha oddálíme, vytvoří se mezi jejich rozžhavenými hroty elektrický oblouk.

 z trubice je částečně vyčerpán vzduch a jsou do ní zataveny dvě elektrody, které připojíme ke zdroji vysokého napětí  v trubici vznikne světélkující elektrický výboj, mezi elektrodami prochází elektrický proud  obsahuje-li trubice nepatrné množství jiného plynu, má elektrický výboj jinou barvu než ve vzduchu  výbojové trubice s barevnými světli znáte z reklamních nápisů, které večer svítí v ulicích

Vzduch nebo plyn se stane vodivý, jestliže dojde k rozštěpení jeho molekul na kladné ionty a elektrony. Elektrický proud v plynech je tvořen usměrněným pohybem volných iontů a elektronů.

 doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaedDr. Jiří Bohuněk, Fyzika pro 9. ročník základní školy, nakladatelství Prometheus, 2008, ISBN  galerie office  logy.in-pocasi.eu/ostrava_poruba/obrazky/blesk.jpg [ cit ]  [ cit ]  Volt.jpg/220px-Lichtbogen_3000_Volt.jpg [ cit ] Volt.jpg/220px-Lichtbogen_3000_Volt.jpg  erator.svg/220px-Van_de_graaf_generator.svg.png [ cit ] erator.svg/220px-Van_de_graaf_generator.svg.png  N-9704L- 004_Hull_Technician_Fireman_John_Hansen_lays_beads_for_welding_qualifications.jpg/220px-US_Navy_ N-9704L- 004_Hull_Technician_Fireman_John_Hansen_lays_beads_for_welding_qualifications.jpg [ cit ]  [ cit ]  [ cit ]  soubory/image001.jpg [ cit ] soubory/image001.jpg  [ cit ]  [ cit ]

1) Prezentace slouží k naučení nového učiva. 2) Vysvětluje vznik elektrického proudu v plynech, tzv. ionizace. 3) Popis jiskrového výboje, vzniku blesku. 4) Vysvětlení dalšího příkladu vedení el. proudu ve vzduchu, elektrického oblouku, uvedení příkladů z praxe (sváření kolejí, sváření ocelové konstrukce). 5) Praktické využití elektrického výboje ve zředěných plynech.