Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořil: Martin Šturc
Advertisements

Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Rozdělení hudebních nástrojů
Elektronická zařízení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Chvění struny Veronika Kučerová.
Bicí nástroje 1. Samozvučné (tón vzniká chvěním hmoty, ze které jsou vyrobeny) – činely, zvony, gong, xylofon, triangl ad. 2. Blanozvučné (tón vzniká rozechvěním.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzika Zvuk.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník: První Téma: Rozdělení hudebních nástrojů.
ICT – 2 – 3 – 33 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE DECHOVÉ
Nástroje symfonického orchestru
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Jaký hudební nástroj je na obrázku?
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
HUDEBNÍ NÁSTROJE Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_863_2TR_HV Autor:
Zvuk a hudba.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AnotacePracovní list k procvičení základních poznatků o zvuku AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
Materiál slouží k osvojení si znalostí o přenosu a záznamu zvuku. Seznámí žáky s historií nahrávání zvuku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.44_Elektricke_napeti_zdroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDEBNÍ NÁSTROJE
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou
Zvuk a hudba.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Rozdělení hudebních nástrojů
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Uherský Ostroh
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_98_KVÍZ
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
VY 32 INOVACE 547.
CO JE A JAK VZNIKÁ ZVUK ?.
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_03_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE.
Třídění hudebních nástrojů na smyčcové, bicí, dechové.
Systematiky hudebních nástrojů
Rozdělení hudebních nástrojů
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09 Zvukové jevy –opakování A
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mate ř ská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.12_Zvuk_a_hudba_přenos_zvuku Datum: Ro č ník: Devátý Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Vzd ě lávací obor: Fyzika Název: Zvuk a a hudba, přenos zvuku. Č íslo opera č ního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: U Č ÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Materiál slou ž í k objasn ě ní pojm ů zvuk, vznik zvuku, přenos zvuku. Ž áci se seznámí s tím, jak vzniká zvuk pomocí jednotlivých hudebních nástrojů, jak se zvuk přenáší a jak se zaznamenává.

Zvuk a hudba Lidský hlas vzniká rozkmitáním vzduchu, který prochází z plic přes hrtan, v kterém jsou umístněny hlasivky, do dutiny ústní a odtud do okolí. Hudba vzniká sloučením zvuků vznikajících na hudebních nástrojích a hlasů zpěváků.

Hudba z hlediska fyziky Jakou známe hudbu? A, Hudbu živou – je produkována přímo hudebními nástroji a zpěváky A, Hudbu živou – je produkována přímo hudebními nástroji a zpěváky. B, Hudbu reprodukovanou – hudba se šíří z reproduktorů televize, rozhlasu nebo hudebních přehrávačů.

C, Hudbu instrumentální – zvuky vydávají hudební nástroje bez lidského hlasu. D, Hudbu akustickou – zvuky vydávají hudební nástroje bez použití elektřiny. Za hudbu považujeme také zvuk orchestru, případně sólovou hru na hudební nástroj.

Základem hudby je vznik zvuku na hudebních nástrojích. Nejjednodušší dělení hudebních nástrojů očima fyziky. Strunné nástroje Bicí nástroje. Dechové nástroje

Strunné nástroje Zvuk těchto nástrojů vzniká rozkmitáním struny, která je na obou koncích upevněna. Kytara Basa Klavír Harfa Housle

Dechové nástroje Zvuk těchto nástrojů vzniká pomocí píšťal mající otvor, kterým je do nich vháněn vzduch z úst. Flétna Tuba Trubka Klarinet

Bicí nástroje K vytváření zvuku dochází pomocí úderů do nástroje, třesením nástrojem, či škrábáním na nástroj. Souprava bicích nástrojů Činely Triangl Tamburína Xylofon

Přenos zvuku pomocí elektroniky Mikrofon Reproduktor Mikrofon je zařízení, které mění zvukový signál na signál elektrický. Reproduktor je zařízení, které má opačnou funkci než mikrofon – převádí elektrický signál na zvuk.

V reproduktorových soustavách jsou umístněny dva či více reproduktorů. Každý z nich přehrává pouze zvuky v určitém frekvenčním pásmu. Reproduktorová soustava Stereo uspořádání Pro stereo zvuk musí přehrávat dva reproduktory ve větší vzdálenosti od sebe = skládání zvuků.

Záznam zvuku na nosičích Blu-ray disc Gramofonová deska MP3 přehrávač CD Disc Magnetofonová páska Paměťové karty

Použité zdroje: František Jáchym a Jiří Tesař, Fyzika pro 9. ročník základní školy, SPN, Ostatní obrázky jsou vytvořeny vložením klipartů nebo obrazců: