Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Chemické prvky-nekovy č.2
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Mgr. Helena Roubalová
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
PaedDr. Ivana Töpferová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Vlastnosti, příprava a použití
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Dusík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Nepřechodné.
Alternativní zdroje energie
Kyslík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 2
jméno autora Mg. Eva Truxová název projektu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_64.
Zástupci prvků skupin RZ
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VODÍK.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
VODÍK.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Kyslík.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_09_Kyslík Téma: Chemie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_13_Vzduch Téma: Chemie.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Zástupci prvků skupin RZ
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Autor: Stejskalová Hana
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Autor: Stejskalová Hana
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Stejskalová Hana
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Autor: Stejskalová Hana
Autor: Stejskalová Hana
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Stavba atomu.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Vodík - Hydrogenium nejrozšířenější prvek ve vesmíru (90% všech atomů), na Zemi 3. PSP I.A skupina  1 valenční e- 1. perioda  1 orbital Z = 1 X = 2,2.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_10_Vodík Téma: Chemie 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Vodík

Anotace Prezentace je určena k výkladu a procvičování učiva Vodík v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Žáci vysvětlí výskyt vodíku ve vesmíru i na Zemi. Na základě umístění v PSP určí složení jeho atomu. Uvedou jeho výrobu a použití, vlastnosti. Určeno pro interaktivní výuku.

o Chemická značka: H o Nekov – I.A skupina 1 H o Nejrozšířenější prvek ve vesmíru (90% všech atomů). o Hvězdy a galaxie tvořeny hlavně vodíkem. o Třetí nejrozšířenější prvek na Zemi (pouze ve sloučeninách). Jeho molekuly lehké a rychlé – unikají do vesmíru. Atom má pouze jeden proton a jeden elektron. o Bezbarvý, bez chuti a zápachu. o Vytváří H 2 (dvouatomové molekuly vodíku). o Reaktivní plyn. Reaguje se všemi prvky kromě vzácných plynů. Dvouprvkové sloučeniny = HYDRIDY.

o Vodík je se vzduchem výbušný. o Produktem vodíku s čistým kyslíkem je voda. o Nejvíce vodíku na Zemi je ve vodě. Vázán také ve sloučeninách důležitých pro živé organismy. Obr. 1

o Použití: dříve do balónů a vzducholodí, dnes k plnění meteorologických balónů. Plynný vodík ke ztužování tuků. Kapalný vodík pro raketové motory. o Palivo budoucnosti -> vodík lze získat rozkladem mořské vody pomocí elektrické energie (ze sluneční/ větrné elektrárny). o Zneužití: vodíkové bomby -> termonukleární syntéza, která uvolňuje asi 10x více energie než jaderné štěpení Obr. 2

o Výroba: elektrolýzou vody -> pomocí el. proudu dochází k rozkladu vody na kyslík a plynný vodík. Obr. 3

Úkoly k procvičování 1.Vysvětli, proč není plynný vodík součástí atmosféry. Jeho molekuly jsou velmi lehké a rychlé, unikají do vesmíru. 2. Co vzniká při reakci s kyslíkem? Vzniká voda a velmi vysoká teplota. 3.Proč se vodík přestal využívat jako náplň vzducholodí a balonů? Se vzduchem je výbušný, docházelo k haváriím.

Zdroje a citace o Obr. 1 AUTOR NEUVEDEN. Zateplení, vytápění, solární elektrárny - Ekologické bydlení [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: katalyzator.jpg o Obr. 2 UTOR NEUVEDEN. BAM Investor - Behavioral Analysis of Markets [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2009/10/Hindenburg.jpg o Obr. 3 TOMAS wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: za.jpeg o ŠKODA, Jiří; DOULÍK, Pavel. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN