Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pplk. Ing. Rudolf Konečný HZS Moravskoslezského kraje
Advertisements

Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Letní olympijské hry Názory obyvatel ČR a hl. m. Prahy
Preventivně výchovná činnost Propagační materiály k informování o základních opatřeních ochrany obyvatelstva formou letáků, skládaček a dalšího propagačního.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_02 Název materiálu:Varovné signály Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
Integrovaná střední škola,Slaný
Honza a Světlana Ahoj děti, jmenuji se dráček HASÍK.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC (Výsledky II/ III/2006)
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
HZS ČR organizace a řízení
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
12.1 Mimořádné události, IZS
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_10 Název materiálu:Ochrana obyvatel – Test znalostí Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Zlepšujeme ochranu obyvatelstva Investujeme do záchranářů.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Vedoucí diplomové práce: Ing.Tomáš Peňáz Ph.D.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
KAM UTÍKAJÍ TV DIVÁCI Červen 2009 / Ředitel společnosti: Jan Tuček / Client Service Manager: Petr Zvára / STEM/MARK, a.s.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Pomůcky a materiály pro výuku Ochrany člověka za mimořádných událostí.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
Historie požárního sboru hl.m. Prahy MIROSLAV CHMEL, DL2 Studentská konference Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2014 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2014 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Středočeský kraj.
„Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice 265.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Jihomoravs ký kraj.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Genderové dimenze korupce. online FGD populace n=9, 5 mužů a 4 ženy face-to face FGD zástupci státní správy n=8, 3 muži a 5 žen říjen 2015 Koho a jak.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza marketingu města Bechyně Autor práce: Kateřina Maťhová Vedoucí práce: Ing. Marie Slabá,
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16_02_krizové stavy Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Pardubický kraj.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Městská policie – CALL BACK červenec – srpen 2010 Tisková konference 1
Trendy k informační společnosti
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
leden 2010 ZNAČKY Z PORTFOLIA VINAŘSKÉHO FONDU POHLEDEM OBYVATEL ČR
Transkript prezentace:

Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008

2 Obsah výzkumu  Vybavení domácnosti hlásiči požáru a hasicími přístroji, automobilů hasicími přístroji  Informovanost v oblasti požární prevence, ochrany obyvatelstva, IZS  Zkušenosti s HZS ČR  Image HZS ČR, důvěryhodnost, hodnocení  Prestiž hasičského povolání, zájem o práci u HZS ČR  Informovanost o HZS, zájem o informace v médiích

3 Metodologie výzkumu  Typ výzkumu:reprezentativní kvantitativní sociologický výzkum  Cílová skupina:dospělá populace ČR (od 18 let)  Metoda výběru:kvótní výběr podle pohlaví, věku, vzdělání, velikostního pásma obce a kraje  Technika dotazování:standardizované osobní (face-to-face) rozhovory  Termín konání výzkumu: –  Výsledný soubor:2795 respondentů

4 Jak jsou lidé vybaveni proti požáru?

5 Mají občané obavy z požáru u sebe doma? Kolik domácností je vybaveno hasicím přístrojem a hlásičem požáru? Kolik o jejich pořízení uvažuje? Pokud neuvažují, proč? Kolik domácností má auto vybaveno hasicím přístrojem?

6 Nejvíce se lidé obávají dopravních nehod a požáru. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů Ženy se obávají častěji než muži Obavy narůstají s věkem, výjimkou jsou dopravní nehody (střední generace)

7 Téměř 60 % občanů má obavy z požáru. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů

8 Přenosný hasicí přístroj má asi třetina, hlásič požáru ani ne desetina domácností. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů %

9 Proč lidé neuvažují o koupi hasicího přístroje a hlásiče požáru? „Proč o koupi přenosného hasicího přístroje neuvažujete?“ (n=1191 respondentů) odpovědi% nemám potřebu; nepotřebuji ho 27 je to drahé; peníze 17 nevím; nepřemýšlel(a) jsem o tom 13 v domě je; je ve spol. prostorách 12 „Proč o koupi požárního hlásiče neuvažujete?“ (n=2032 respondentů) odpovědi% nemám potřebu; nepotřebuji ho29 je to drahé; peníze19 nevím; nepřemýšlel(a) jsem o tom15 Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů

10 V polovině domácností, které mají osobní automobil, je v autě hasicí přístroj. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů

11 Jak jsou lidé informováni v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva?

12 Jak jsou lidé informováni v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva? Jaké číslo by lidé volali, kdyby potřebovali pomoc hasičů? Vědí občané, jak by se zachovali při varovném signálu „Všeobecná výstraha“? Cítí se být lidé informováni, jak se chovat při mimořádné události? Považují za potřebné, aby bylo nabízeno více informací o požární ochraně?

13 Většina lidí by volala 150, menší část 112, 14 % si nevybaví správné číslo. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů % Linku 112 si častěji vybaví: obyvatelé měst nad obyv. (25%), zejm. Prahy (27 %), mladší lidé (do 29 let – 19%, let – 20%).

14 Znalost chování při varovném signálu „Všeobecná výstraha“ deklaruje necelá polovina (47 %) obyvatel. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů Zdroje informací o chování: škola (23 %), TV (20 %), hasiči (13 %), tisk (11 %), rozhlas (6 %); u mladých do 29 let – škola 43%.

15 Polovina přiznává, že není o chování při mimořádných událostech dostatečně informována. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů Kdo by měl informace poskytovat? Hlavně média (97%), dále HZS ČR (94 %), škola (93%), obecní úřady (90 %).

16 Jaké má veřejnost zkušenosti s HZS ČR?

17 Jaké má veřejnost zkušenosti s HZS ČR? Jaká část občanů se s hasiči setkala a při jaké příležitosti? Jak lidé hodnotí úroveň zásahu hasičů, jehož byli svědky?

18 Téměř každý desátý občan potřeboval někdy pomoc hasičů. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů %

19 Výborně hodnoceny profesionalita a rychlost zásahu, relativně hůře ohleduplnost a schopnost komunikace. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů 1,28 1,37 1,51 1,52 %

20 Jaká je image HZS ČR?

21 Jaká je image HZS ČR? Jak veřejnost hodnotí kvality HZS ČR? Jak lidé důvěřují HZS ČR v porovnání s armádou a policií?

22 Část veřejnosti má pochyby o modernosti hasičské výstroje a techniky a jejím dostatečném vybavení. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů

23 Hasičský záchranný sbor v důvěryhodnosti předčí Armádu i Policii ČR. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů %

24 Jaká je prestiž zaměstnání u HZS ČR?

25 Jaká je prestiž zaměstnání u HZS ČR? Jak občané hodnotí různé vlastnosti hasičů? Považují lidé zaměstnání u HZS ČR za prestižní? Jaká část lidí by měla zájem o práci u HZS ČR?

26 Příslušníci HZS ČR jsou hodnoceni ve všech oblastech velmi dobře. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů %

27 Naprostá většina veřejnosti považuje zaměstnání u HZS ČR za prestižní. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů

28 O vstupu do HZS ČR uvažovalo nebo uvažuje 8 % populace. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů Motivace: pomáhat druhým (39 %), prestiž povolání (31 %), plat (18 %)

29 Jaký je zájem o informace o HZS ČR?

30 Jaký je zájem o informace o HZS ČR? Z jakých zdrojů občané získávají informace o práci příslušníků HZS ČR? Jaký je zájem lidí o informace o práci hasičů?

31 Nejvíce informací o práci HZS ČR získává veřejnost z médií. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů %

32 Existuje rozsáhlá poptávka po informacích o práci hasičů a HZS ČR. Pramen: STEM, Hasiči 5-6/2008, 2795 respondentů %

33 Shrnutí Domácnosti nejsou příliš vybaveny protipožárními prostředky. Polovina lidí ví, jak se chovat při varovném signálu, při mimořádných událostech. Je zájem o informace o protipožární prevenci, o zásadách chování při mimořádných událostech.

34 Shrnutí Vysoce hodnocena je profesionalita a rychlost zásahů. Relativně slabší je hodnocení ohleduplnosti a schopnosti komunikace s občany. Část veřejnosti má pochybnosti o modernosti výstroje a techniky HZS ČR a jejím dostatečném vybavení. Důvěra v HZS ČR je takřka absolutní, nejvyšší ze všech zjišťovaných institucí.

35 Shrnutí Příslušníci HZS mají velmi dobrou image. Zaměstnání u HZS ČR je vnímáno jako prestižní. Veřejnost má zájem o informace o práci příslušníků HZS.

Děkujeme za pozornost!