E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VI. T ABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT LISTU, BUŇKY, ZÁKLADNÍ TECHNIKY PRÁCE Jiří Leipert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Tabulkové procesory (MS Excel)
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
X EXEL.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ TABULKY, ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Textový procesor, textový.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Školení počítače Excel
TABULKOVÉ PROCESORY.
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
MS Excel Stanislav Kajtár.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
Tabulkový procesor MS EXCEL II. VZORCE A FUNKCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Tabulkové kalkulátory
TEXTOVÝ EDITOR.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová II. Vzorce v Excelu Tipy pro práci s Wordem.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Tabulky v textu VY_32_INOVACE_10_2_15_AP.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
EXCEL Vybrané partie Bohuslav Slípka. Základní operace Umíte pracovat se sešity Zápis textu- číslo vložíme jako text pomocí apostrofu,vzorec jako text.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Úvod Excel – tabulkový procesor. Řádek vzorců – zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Označená aktivní buňka Pozice aktivní buňky.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 Co se všechno naučíme??? Číselné formáty.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ I. P RÁCE SE SOUBORY SOUBOROVÝ SYSTÉM, CLOUD, SÍŤOVÉ SLUŽBY Jiří Leipert.
Adresování. Proč adresovat Při změně dat Excel přepočítá všechny výpočty, kde se změněné buňky objevily Kopírování vzorců – Usnadnění výpočtů kde se vzorec.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VII. T ABULKOVÝ PROCESOR ADRESACE, PODMÍNĚNÉ FORMÁTOVÁNÍ, FUNKCE Jiří Leipert.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – tabulkový procesor Autor: Bc. Pavel Šiktanc MS EXCEL 2010 Co se všechno naučíme??? Absolutní adresa.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Textový editor Lada Juráňová.
Digitální učební materiál
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP CZ.1.07
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Inf Tabulkový procesor
Tabulkový procesor Formát buňky
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VI. T ABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT LISTU, BUŇKY, ZÁKLADNÍ TECHNIKY PRÁCE Jiří Leipert

Klíčové oblasti práce v tabulce ●porozumění tabulkovému formátu, oddělovače ●sešit, list, sloupec, řádek, buňka, adresa, výraz ●oddělenost formátu a obsahu buňky ●adresace relativní, smíšená, absolutní, názvy buněk ●práce s výrazy, funkce, argumenty, vnořování ●logické funkce, podmínky ●podmíněné formátování ●grafické zpracování numerických dat

Formát dokumentu ●„sešit tabulek“ (implicitně tři listy) ●formát xls/xlsx × html, csv, txt (oddělovač) ●práce s listem (přidat, kopírovat, přejmenovat) ●přesunutí pořadí listu myší, přejmenování poklepem ●přesun/kopie listu mezi otevřenými sešity o zamykání listu (buněk), skrytí a zobrazení listu ●práce s více listy najednou (označení záložek listů s Ctrl nebo Shift)

Práce s tabulkou ●označování oblastí (pojmenovávání, adresování) ●označování sloupců, řádků, celé tabulky ●změna rozměrů sloupců, řádků (jednotky) ● × ●skrývání a zobrazení sloupců, řádků ●zamykání buněk

Adresování buňky ●průsečík sloupce a řádku C2 ●oblast buněk adresujeme zápisem rohových buněk výběru (levá horní a pravá dolní buňka) C2:D4 ●adresace buňky z jiného listu List3!C2 ●pojmenování oblasti buněk = absolutní adresace ●pohyb mezi buňkami: o Tab, Shift+Tab o Enter, Shift+Enter

Obsah a formát buňky ●obsah buňky o text o číslo o výraz (výpočet a vzorec) ●editace buňky – F2 ●formát buňky Ctrl+Shift+1 ●kopírování formátu Ctrl+Shift+C ●oddělené uvažování operací s formátem a obsahem

Přesun/kopírování formátu/obsahu ●copy and paste Ctrl+C, Ctrl+V o Možnosti vložení o Vložit jinak ●drag and drop za ohraničení výběru o funkce kopírování s Ctrl o pravé tlačítko myši ●kopírování formátu Ctrl+Shift+C ●úchyt – pravý spodní roh výběru

Práce s úchytem ●možnosti automatického vyplnění ●pravé tlačítko myši – kontextová nabídka ●vyplnění: o řady o seznamy o formáty o výrazy

Práce se seznamy, řadami, formáty ●vytvoření vlastního seznamu ●vlastní řady ●výplně formátu ●oddělené uvažování obsahu a formátu buňky ●přičíst/odečíst k původnímu obsahu ●formát záporného čísla – „červená čísla“ o podmiňování formátu obsahem buňky o optické zvýraznění dat v tabulce

Formát buňky ●formát čísla o desetinná místa o symboly měn o formáty data a času o procenta % (násobení 100) o číslo jako text (např ) o vlastní (jednotky °C, km/h, kg apod.)  #“ cm“ → 5 cm ➔ # značí číslo, veškerý text (i s mezerami) musí být v uvozovkách

Formát buňky ●slučování buněk, zalamování obsahu ●zarovnání obsahu vodorovně i svisle

Formát buňky ●orientace textu, otočený a svislý text ●ohraničení buněk o Formátem buněk (proškrtnutí) o nástrojem Nakreslit ohraničení ●výplň a rastr ●uzamykání buněk (závislost na zámku listu) ●komentář k buňce

Adresace buněk ●je-li v buňce editovaný vzorec (začíná = a je v ní textový kurzor), pak označování buňky nebo bloku buněk zapisuje jejich adresy do vzorce ●relativní adresace - (B4) při kopírování/vyplnění vzorce do dalších buněk dochází k přírůstkům adres buněk v něm adresovaných dle „souřadnic“ ●absolutní adresace - ($B$4) adresa buňky ve vzorci je „uzamčená“ ●smíšená adresace - ($B4, B$4) zámek sloupce/řádku

Adresace buněk ●je-li v buňce editovaná adresa buňky (adresa je označena blokem či kurzorem), klávesa F4 cyklicky mění způsob zápisu adresy: absolutní → relativní → smíšený ●vyplnění vzorce tažením úchytu buňky E2 dolů: relativní adresace C2 absolutní adresace C2

Práce s oblastí buněk ●vytvoření - označením výběru buněk a pojmenováním v poli názvů ●výběr – z pole názvů ●oblast ve vzorci je adresovaná absolutně: =RANK(C3;průměry;1)

Google Drive (Disk) ●cloud úložiště + online office prostředí ●offline klient pro mobily, tablety, Chromebooky ●provázanost s Gmail, Kontakty, Kalendářem ●kompatibilita s MS Office ●publikování, sdílení, spolupráce, komentáře ●import, export, Cloud Print

Google Tabulky ●souběžná spolupráce více uživatelů ●komentování, chatování, mobilní klient ●ukládání a publikování v reálném čase ●webové formuláře, notifikace změn ●kontingenční a dynamické (Fusion) tabulky

Google Tabulky - tipy ●kopírování + vložit jinak (formát, obsah, vzorec, podm. formát.) ●vyplnění seznamů (Ctrl+úchyt) ●obsah - předvyplněné položky ●live funkce - IMPORTRANGE, IMPORTHTML, GOOGLEFINANCE ●formát - podmíněné formátování