Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor:Mgr. Jana Strejčková Datum/období: Listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3315.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

Zlínský kraj.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_17.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
49.1 Zlínský kraj – poznáš jeho dominanty?
Zlínský kraj - procvičování
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceValašsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Naše vlast – Česká republika
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Život v regionech Petr Machala.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zlínský kraj.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Vsetín Město ve kterém žiji
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.4 Města Plzeňského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor:Mgr. Jana Strejčková Datum/období: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady:ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Zlínského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_18_Valašsko_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor : Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Markéta Žižková Datum/období: Podzim Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_14_MÁ.
Česká republika Zlínský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Zlínským krajem.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_18_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: STŘEDNÍ MORAVA Základní škola Libina, příspěvková.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Zlínský kraj Jméno autora: Mgr. Dana.
Skanzeny v ČR Definice: Definice: Muzeum v přírodě, které se nachází pod širým nebem nebo soubor staveb technického zaměření.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 02_ Hudební žánry TÉMA: Hudební žánry – lidová hudba ČÍSLO.
1. Základní informace 2. Navštěvované oblasti 3. Zdroje.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Moravskoslezský kraj.
Česká republika Plzeňský kraj.
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace Prezentace obsahuje přehled míst regionu Zlínska. Je určena žákům 4. a 5. tříd, lze ji využít i v jiných předmětech, kde se probírá téma Můj region,
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ČESKO - JIHOVÝCHOD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-08- Zlínský kraj- Uherskohradišťsko.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_25_ZEMĚPIS
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_32_INOVACE_02_Obyvatelé České republiky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Spisovatelé a ilustrátoři
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Předmět: Vlastivěda Ročník: V. Tematický celek: Česká republika
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_09 TÉMA: Vlastivěda4
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor:Mgr. Jana Strejčková Datum/období: Listopad 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady:ČR – obyvatelstvo (národopisné oblasti) Název: VY_32_INOVACE_ Škola pro 21. století

 Prezentace ČR-Národopisné oblasti, je výukový materiál, který seznamuje žáky s nejznámějšími národopisnými oblastmi. V ysvětlí pojem a přiblíží tyto oblasti.  Materiál je určen pro žáky 4. ročníků.  Časová dotace: 30min.  Snímky 4-5, pouze výkladové, snímek 6 skanzen – při kli k nutí na otázku skanzen objeví se vysvětlení pojmu.  Snímky 7-10 se věnují jednotlivým národopisným oblastem, ukazuje rozdíly mezi nimi. Každý z těchto snímků obsahuje ještě navíc nějaký úkol či odkaz, se kterým žáci pracují. 2 Anotace

3 Obyvatelstvo Národopisné oblasti č.1 č.2 č.3 č.4 č.5

4  V ČR existují oblasti, kde si lidé do dnešní doby  u chovávají vlastní tradice jako jsou např. *různé lidové zvyky *lidové písně *lidový kroj  Lidé zde mezi sebou mluví nářečím…  což znamená, že jedna věta se dá říci i několika způsoby (citace), dokonce se může stát, že Čech Čechovi nemusí vůbec rozumět To oni tó dobó babóňajou. / hanácké nářečí Tyto oblasti nazýváme národopisné oblasti. Děti ještě nespí, pořád tam šmejdí.

5 Nejvýznamnější národopisné oblasti ČR Chodsko Slovácko Haná Valašsko č. 6

6  Kultura jednotlivých národopisných oblastí je uchována v různých muzeích a skanzenech. Muzeum lidových staveb v přírodě, jež nám přibližuje stará řemesla, lidové zvyky a způsob života našich předků. Navštívili jste někdy skanzen? Co Vás tam nejvíce zaujalo? č. 7

7 Chodsko *Najdeme v západních Čechách…území zhruba kolem měst Domažlice a Tachov. *Kdysi chudý, lesnatý a hornatý kraj. *Obyvatelé Chodska zastávali v minulosti důležitou funkci strážců hranic. *Tradiční hudební nástroj na Chodsku jsou dudy. *Místní kuchyni proslavily veliké chodské koláče, zdobené ornamenty z máků, povidel a tvarohu. Písnička Žádnyj neví, co sou Domažlice pochází z Chodska.Žádnyj neví, co sou Domažlice č.8

8 Haná *Tuto oblast najdeme na střední Moravě, kolem řek Moravy, Hané a Bečvy…v oblasti měst Olomouce, Přerova a Prostějova. *Zemědělský kraj s úrodnou půdou (pěstování především obilí). *Národopisná oblast Haná je známá především svými bohatě zdobenými kroji. *Proslaveným hanáckým jídlem jsou tvarůžky (zpracované z malých kousků zrajícího měkkého sýra). Z Hané pochází známá pověst O králi Ječmínkovi. Znáte ji? č. 9

9 Slovácko *Leží na jihovýchodní Moravě při státní hranici se Slovenskem. *Zabírá území kolem měst Uherské Hradiště, Hodonín a Břeclav. *Oblast s teplým podnebím, proto se zde daří pěstování vinné révy. Mnoho zdejších rodiny vlastní alespoň jednu vinici. *Venkovská stavení zde bývají krásně malována. *Na Slovácku se snad nejvíce dodržují zvyky a tradice lidové kultury (mnoho národopisných souborů písní a tanců). Víte jak se z hroznů získává víno? víno Víte jak se z hroznů získává víno? víno č. 10 č. 11

10 Valašsko * Sousedí se Slováckem…nejdeme ho v okolí měst Vsetín a Valašské Meziříčí. *Lesnatý a hornatý kraj, lidé se zde původně věnovali hlavně chovů ovcí. *Pastevci ovcí zvaní bačové žili po celý rok na salaších vysoko v horách, kde pásli svá stáda. *Rožnov pod Radhoštěm – nachází se zde Valašské muzeummuzeum přírodě, zde se po celý rok konají národopisné slavnosti lidových řemesel, písní a tanců. *Tradiční valašská pochoutka jsou frgále. č. 12 č. 13

 Použitá literatura:  Vlastivěda pro 4. ročník základní školy, SPN, 2010  Internetové odkazy:  Obr. 1 CS:ŠJŮ. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 2 CS:ŠJŮ. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 3 JUANDEV. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: lava_Moj%C5%BE%C3%AD%C5%A1e.JPG?uselang=cs  Obr. 4 AJA. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 5 ATILLAK. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 6 NEMO. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: bay.com/cs/geografie-evropa-mapa-česky-30401/  Obr. 7 BORIS JAROSCAK. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 8 ONDREJ.KONICEK. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 9 AJA. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: part.jpg?uselang=cs  Obr. 10 MIRAAA. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 11 JIALIANG GAO. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 12 HONZULA. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 1š FLICKR. Wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Jiné zdroje: Galerie microsoft.office 11 Použité zdroje

12