ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9. ročník III2-12-06.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_4_MÍROVÁ KONFERENCE V PAŘÍŽI
Advertisements

NATO - North Atlantic Treaty Organisation
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Vojenské orgnanizace a jejich působení ve světě
OSN OSN= organizace spojených národů
Severoatlantická aliance Evropská unie
Evropské vlajky 5. ročník
NATO.
Svět Západu a vznik NATO
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
EU.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
ČR V MEZINÁRODNÍCH VZTAZÍCH SEVEROTALANTICKÁ ALIANCE (NATO)
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Státy Evropy regionální dělení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Politické faktory CR a Schengenský prostor
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
Strategické bezpečnostní dokumenty České republiky
Ekonomika pivovarského průmyslu
NATO (The North Atlantic Treaty Organization) Severoatlantická Aliance
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
NATO North Atlantic Treaty Organization M. Piskač, S. Bříza, J. Řípa, D. Jiráň, M. Jarůněk.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Odbor komunikace.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Mezinárodní organizace
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
NATO.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III

Výchova k občanství Severoatlantická Aliance (NATO) Mgr. Vilém Nejezchleb

NATO NATO - euroatlantické bezpečnostní a vojenské seskupení demokratických států VZNIK - 4. duben Washington Podepsána Severoatlantická smlouva (pěti státy Bruselského paktu, Spojenými státy, Kanadou, Portugalskem, Itálií, Norskem, Dánskem a Islandem). Podle místa podpisu se někdy nazývá Washingtonskou smlouvou klíčový článek 5

NATO – článek 5 Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti.

NATO - CÍLE zajistit bezpečnost všem svým členům záruka stability uchování míru v celé Euro-Atlantické oblasti spolupráce se státy, které nejsou členy NATO, i s dalšími mezinárodními organizacemi

NATO – PŘISTOUPENÍ ČLENŮ 12 zakládajících členů NATO : Belgie, Dánsko, Francie, Holandsko, Island, Itálie, Kanada, Lucembursko, Norsko, Portugalsko, USA a Velká Británie Řecko a Turecko Německá spolková republika Španělsko 12. března Česká republika, Polsko a Maďarsko 29. března Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko a Slovensko 1. dubna 2009 přistoupily Chorvatsko a Albánie

NATO - ZAJÍMAVOSTI Norsko a Dánsko – pokud je v těchto zemích mír, nesmí být na jejich území cizí posádky a umístěné atomové zbraně Španělsko – při vstupu do NATO země zamítla být ve vojenských strukturách Island – stát, který je bez armády Francie – od roku 1966 vystoupila z vojenských struktur, ale když je zapotřebí a země uzná za vhodné, přidá se k operacím

NATO - OPERACE

NATO - OPERACE Operace Ocean Shield 17. srpna 2009 zahájilo NATO operaci Ocean Shield (Oceánský štít), která spočívá v ochraně mořské dopravy v Adenském zálivu a Indickém oceánu (okolí Afrického rohu) proti somálským pirátům Výcvik jednotek v Iráku V roce 2004 NATO započala na žádost irácké vlády výcvikovou misi v Iráku (NATO Training Mission Iraq, NTM-I), která se starala o výcvik nové irácké armády.Cílem bylo poskytnout demokraticky vedený a schopný obranný sektor Intervence v Libyi Během občanské války v Libyi v roce 2011 vyeskalovalo násilí mezi protestanty a libyjskou vládou v čele s Muammarem Kaddáfím natolik, že Rada bezpečnosti OSN 17. března 2011 schválila rezoluci č. 1973, která požadovala příměří a schválila vojenský zásah za účelem obrany civilního obyvatelstva. Koalice, ve které bylo i několik členů NATO, zřídila nedlouho poté nad Libyí bezletovou zónuMuammarem Kaddáfím

VIDEO HtWQ HtWQ Zdroj: