Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/34.0865 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Metody dělení složek směsí
Směs není: moč krev vzduch dešťová voda destilovaná voda.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Oddělování složek směsí 1
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Metody oddělování složek směsí
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
zpracovaný v rámci projektu EU
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oddělujeme složky směsí
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Směsi.
Oddělování složek směsí
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
R.Z. Někdy je třeba jednotlivé složky směsí od sebe oddělit Pak závisí na druhu směsi a na tom, co chceme získat.
METODY ODDĚLOVÁNÍ SMĚSÍ
Chemické riskuj! Opakování – chemických prvků, laboratorního skla, směsí a oddělování složek ze směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Číslo projektu MŠMT: CZ / / Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1 3 _05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Dělící metody používané k oddělování složek směsí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
VY_32_INOVACE_467 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Stejskalová Hana
2.1 Většina látek jsou směsi
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SMĚSI HRA.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/chemie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_07
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Uváděj písmenem typ směsi
Transkript prezentace:

Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: II. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Základy přírodních věd Tematický okruh: Základy chemie Téma: Směsi Název autora: Mgr. Lucie Červenková Vytvořeno dne: Listopad 2012 Anotace Určeno pro žáky Praktické školy jako prezentace k učivu Směsi Klíčová slova: Směs, usazování, dělení, filtrace, experiment, filtrační aparatura

Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané. Určeno pro žáky 2. ročníku Praktické školy METODICKÝ POPIS

Oddělování směsí (1. část)

* směsi jsou sloučeniny složené ze dvou a více látek * dělíme je na homogenní a heterogenní * heterogenní směsi dále dělíme na: SMĚSI aerosol pěna emulze suspenze

Oddělování směsí ---je důležitý a běžný proces díky oddělování: ---získáme jednotlivé složky směsi zvlášť využíváme ho např. i v domácnosti.... Věděli byste kde? -cezení špaget, brambor -překapávání kávy -usazování turecké kávy -filtrace v akváriu -ždímání prádla …..

1. Usazování ● = nejjednodušší metoda oddělování směsí ● = oddělování dvou vzájemně nemísitelných kapalin, nebo pevné látky rozptýlené v kapalině Kde se můžete s usazováním setkat v běžném životě? ● *při čištění bazénů či akvária – nečistoty se nechají ve vodě usadit a poté se ze dna vyluxují ● *usazování kávové sedliny turecké kávy

2. Oddělování ---oddělování dvou vzájemně nemísitelných kapalin (emulze – olej + voda) ---využívá se k tomu dělící nálevka

3. Filtrace ● --- používá se k oddělování pevných složek od kapalných (nebo plynných složek v různorodých směsích) Kde v domácnosti se používají filtry? * filtry bazénů, akvárií, ve vysavači, automobily ● * překapávání kávy

Jako filtry mohou sloužit: síta, tkaniny, vata či filtrační papíry. K čištění vod v bazénech a při výrobě pitné vody se používají tzv. pískové filtry. Např. vzduchové filtry jsou i nezbytnou součástí motorů aut. Proč?

Experiment Postup: - do kádinky nalijeme cca 250 ml vody a přisypeme písek - rozmícháme pomocí skleněné tyčinky a vzniklou směs přefiltrujeme (použijeme předchozí sestavenou filtr. aparaturu) Písek ve vodě je jaký druh směsi? heterogenní směs - suspenze

Filtrační aparatura

Roztok a jeho složení, teplota varu Roztok = stejnorodá směs složená z rozpouštědla a rozpuštěné látky = nejčastější jsou kapalné roztoky, kde jako rozpouštědlo slouží kapalina (voda, líh) Teplota varu = teplota, při níž se látka vypařuje v celém svém objemu =je závislá na okolním tlaku

Souhrn ● *oddělování směsí je důležitý proces, kdy získáme jednotlivé složky směsí Patří sem: ● *usazování - nejjednodušší metoda ● *dělení pomocí dělící nálevky ● *Filtrace Roztok je složen z rozpouštědla a rozpouštěné látky (modrá skalice ve vodě)

Pracovní list č. 1 směsi jsou sloučeniny složené ze a * dělíme je na a * heterogenní směsi dále dělíme na: emulze pěna suspenze heterogenní více látek dvou homogenní aerosol

Pracovní list č. 2 ● Usazování: ● Kde se setkáme s usazováním ? ● *

Pracovní list č. 2 - řešení ● Usazování: ● Kde se setkáme s usazováním ? ● * káva s kávovou sedlinou ● * písek ve vodě ● * v akváriu ● * hlína a prach ve vodě- v louži

Filtrace: Kde se můžeme setkat s filtrací? * * * * Pracovní list č. 3

Pracovní list č. 3 - řešení Filtrace: Kde se můžeme setkat s filtrací? * překapávaná káva * filtrace vody v bazénu * filtrace vody v akváriu * filtrace vzduchu

BENEŠ, CSC., Prof. RNDr. Pavel, PhDr. Václav PUMPR,CSC a Doc. RNDr. Jiří BANÝR CSC.. Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. 2., aktualizované vydání. Praha: Fortuna, 1999,2003. ISBN obrázky : Office.com: Obrazky [online] [cit ]. Dostupné z: Zdroje a citace: