INTERSTELLAR REALITA VS. FIKCE SÁRA HOFBAUEROVÁ. OBSAH Film Rychlost času ve vesmíru Cesta k Saturnu Červí díra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/ / ČERPADLA Autor: Vojtěch Rozsíval.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Logistika Doprava a čerpání betonu Ing. Zdeněk Honzík Lukáš Suchý 6. ročník Beton University - Provádění betonových konstrukcí.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
VENUŠE Druhá planeta sluneční soustavy Autor: Filip Svoboda, IX.A.
PLYNNÉ PLANETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_32.
Cestujeme vesmírem Hra pro skupiny. Každá skupina si hází kostkou a podle toho, kolik hodí, vybere si cestu k vesmírnému tělesu. Pokud správně odpoví na.
Aturn. Obecně Je pojmenován po římském bohu Saturnovi, který byl obdobou řeckého Krona Při pozorování ze Země je žlutý – to je způsobeno různobarevnými.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
OMLÁDNUTÍ DÍKY CESTOVÁNÍ V KOSMU KATEŘINA KUBIČKOVÁ IX.A.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
POHYB.
Optický kabel (fiber optic cable)
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Život na vesmírne stanici
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Vlastnosti plynů.
Slunce Juli Krejčí.
To je opravdu fascinující! Přivede Tě k vyjímečnému zážitku!
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Obecná teorie relativity
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Nafukovací kosmické stanice
Setrvačnost.
Zlomky Složené zlomky..
Důsledky základních postulátů STR
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
Planeta Země má přibližně tvar koule
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
všechny animace a obrázky - archiv autora
(a s Coriolisovou silou)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
SLUNEČNÍ SOUSTAVA = planetární systém kolem Slunce.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Děti jsou naše budoucnost
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Souhrnné opakování-VESMÍR
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Magnetické vlastnosti látek
Příklady – cvičení ) Ventilátor točící se rychlostí 20 otáček za sekundu začne rovnoměrně zpomalovat s tím, že za 10 s poklesne frekvence.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Země ve vesmíru.
Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.
Času máš dost, tak se usaď, pust si zvuk a vyzkoušej si svůj postřeh.
Vlastnosti plynů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Přírodopis 9. ročník Téma: Vesmír a jeho vznik Obsah: 1. Big Bang
ORIENTACE NA LIDSKÉM TĚLE
Obecná teorie relativity
To je opravdu fascinující! Přivede Tě k vyjímečnému zážitku!
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

INTERSTELLAR REALITA VS. FIKCE SÁRA HOFBAUEROVÁ

OBSAH Film Rychlost času ve vesmíru Cesta k Saturnu Červí díra

FILM Skupina výzkumníků vyslána skrz červí díru do černé díry kvůli záchraně Země Režisérem Christopher Nolan V hlavní roli Matthew McConaughey, Anne Hathaway a Jessica Chastain Film oceněn Oscarem za speciální efekty

RYCHLOST ČASU VE VESMÍRU FIKCE Černá díra se otáčí maximální možnou rychlostí => na planetách v ní plyne čas pomalu Jedna hodina v černé díře = 7 let na Zemi REALITA V přítomnosti silné gravitace se čas stává pomalejším => čím silnější gravitace, tím pomalejší vnímání času Jev se nazývá „efekt dilatace času“ (time dilation effect)

CESTA K SATURNU FIKCE Cesta k Saturnu zabere posádce 2 roky Loď Endurance využívá rotací - > díky odstředivé síle vzniká umělá gravitace Po startu dokáže loď cestovat bez nosných raket REALITA Cesta k Saturnu sondám zabere nejméně 4 roky Ve vesmírné stanici vládne stav beztíže -> problémy pro cestování lidí na delší vzdálenosti, ochabuje celé tělo Vyšší přitažlivost než na Zemi > strhla by loď bez nosných raket

ČERVÍ DÍRA FIKCE Využita k cestování prostorem Obrovská velikost REALITA Není jisté, zda existuje V případě existence to jsou jen krátkotrvající úkazy menší než jádro atomu