Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu EU
Advertisements

Magnetické vlastnosti látek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Vzájemné působení těles - síla
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Magnety přírodní a umělé. Popis magnetu
Magnetické pole.
Magnety přírodní a umělé
Fyzika 7. ročník Síla a její účinky
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Magnetická indukce magnetování
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Póly magnetu. Magnetické pole.
Fyzika - opakování.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_08  Název materiálu: Magnetické pole.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Magnetismus.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektromagnet a jeho užití
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Magnetické vlastnosti látek
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Člověk a příroda - Fyzika
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Magnety – opakování. 1) Který minerál je přírodním magnetem a jaké má vlastnosti? 2) Z čeho se zhotovují umělé magnety? 3) Jak nazýváme látky, které jsou.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektřina a magnety 1. Pokusy s magnetem.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Jak si vyrobit magnet? (Učebnice strana 55 – 56)
Magnetizace látky.
Název úlohy: 1.9 Magnetické pole. Magnetickou indukcí nazýváme jev při kterém se tělesa s feromagnetickými vlastnostmi v blízkosti magnetu zmagnetují.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
FYZIKÁLNÍ KUFR Magnetické vlastnosti látek (6. ročník)
Magnetické indukční čáry
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 Anotace.
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
MAGNETISMUS AutorMgr. Libor Vakrčka AnotacePrezentace PowerPoint – výklad, výpočet, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_PreJa17 Anotace
SOUVISLOST ELEKTŘINY A MAGNETIZMU
Póly magnetu. Magnetické pole.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Magnetické pole.
Magnetické pole cívky s proudem
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_08_Magnetická síla
Indukční čáry magnetického pole.
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
Magnetické pole cívky s proudem
Magnety přírodní a umělé
MAGNETY A JEJICH VLASTNOSTI
Magnetická indukce magnetování
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Transkript prezentace:

Magnetismus

Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál se svými udivujícími schopnostmi přitahovat některé kovy zpočátku sloužil jen k zábavě a až mnohem později se lidé naučili používat magnetovec a uměle zmagnetované kousky železa jako kompas sloužící k určování směru.

Magnet a magnetická síla Magnet je těleso schopné přitahovat k sobě železné předměty magnetickou silou. Látek, ze kterých by dal vyrobit magnet není mnoho – běžně dostupné magnety jsou vyrobeny ze speciálních slitin železa, niklu a oxidů železa metodou nazývanou prášková metalurgie.

Magnet a magnetická síla Dva magnety na sebe mohou vzájemně působit magnetickou silou, která může být jednak přitažlivá, ale také odpudivá, což záleží na vzájemné poloze magnetů. Magnety přiblížené souhlasnými póly (N-N, S-S) se odpuzují, zatímco magnety přiblížené nesouhlasnými póly (N-S) se přitahují.

Druhy magnetů Podle časového hlediska dělíme magnety na permanentní (trvalé) a dočasné. Příkladem dočasného magnetu může být například železný předmět vložený do magnetického pole nebo elektromagnet (tj. v podstatě cívka s jádrem, kterou prochází elektrický proud a tak kolem ní vzniká magnetické pole; po vypnutí elektrického proudu magnetické pole zaniká).

Využití magnetů Dnes se magnety a magnetické materiály vyskytují všude kolem nás. Můžeme je nalézt například ve videorekordérech, audiokazetách, kreditních kartách, sluchátkách nebo i v tiskařské barvě papírových bankovek. Moderní elektronický průmysl v současné době (včetně oblastí hudby a informatiky) by nebyl bez magnetických materiálů možný.

Magnetické pole Magnetické pole je prostor kolem magnetu, kde působí magnetická síla. Magnetická síla totiž působí i na dálku na tělesa, která se nemusí vzájemně dotýkat (dva magnety, magnet a železný předmět). Tvar magnetického pole je možné znázornit pomocí siločar, což jsou myšlené čáry, které směřují vždy od severního pólu k jižnímu a naznačují směr uspořádání magnetek, které by se dostaly do tohoto magnetického pole. Prakticky lze siločáry zviditelnit pomocí železných pilin.

Princip působení magnetické síly Pokud se dostane do magnetického pole železný předmět, stává se dočasným magnetem, v němž se indukuje severní a jižní pól s orientací dle siločar. Tomuto jevu se říká zmagnetování železného předmětu, který je následně přitahován magnetem.

Země jako magnet Země je obrovský magnet, kde všechny železné předměty nacházející se v magnetickém poli Země jsou trvale zmagnetovány. Severní magnetický pól Země se nachází v blízkosti jižního zeměpisného pólu a jižní magnetický pól se nachází v blízkosti severního magnetického pólu. Původ zemského magnetismu je v žhavém jádru Země obsahujícím slitiny železa a niklu, ale mechanismus vzniku není stále příliš jasný.

Země jako magnet

Kompas a buzola Magnetického pole Země je využíváno k orientaci v terénu, kde k tomuto účelu slouží přístroje na bázi magnetické střelky – kompas a buzola. Jednoduchý kompas uměli vyrobit už ve staré Číně, kdy jehlu se zmagnetovaným hrotem zabodli do kousku korku, který položili na hladinu vody v misce. Zmagnetovaná jehla se pak otáčela vždy severojižním směrem na základě pravidla, že nesouhlasné póly magnetů (v tomto případě Země a jehla) se vždy přitahují.