Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníbřezen 2012 Ročník1. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 23 ) Člověk a jeho zdraví Téma – název učebního materiálu Stolování Anotace prezentace zaměřená na nácvik zásad správného stolování žáci si všímají prostřeného stolu, potřebného nádobí, rozložení na stole po zopakování se zaměří na správné chování u stolu, včetně hygieny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislava Junková. STOLOVÁNÍ
Co potřebujeme ke stolování?
+++ = příbory
mělký talíř hluboký talíř sklenička nůž lžíce vidlička malý talířek vidlička na moučník ubrousek prostírání Co kam patří? Jak prostíráme?
Zkusíme si prostřít stůl… PROSTÍRÁNÍUBROUSEKMĚLKÝ TALÍŘ HLUBOKÝ TALÍŘ LŽÍCENŮŽ SKLENIČKAMALÝ TALÍŘEK VIDLIČKAVIDLIČKA NA MOUČNÍK
A co znamená takto položený příbor?
Umíme se u stolu správně chovat? víte, že: ☻lokty nepatří na stůl ☻talíř při jídle nikdy nenakláníme ☻foukat do lžíce s polévkou se nesluší ☻nůž nikdy neolizujeme ☻žádný z příborů neodkládáme na ubrus
☻po skončení jídla položíme příbor na talíř rovnoběžně ☻pokud si uděláme přestávku v jídle, položíme příbor na talíř křížem ☻před napitím si otřeme ústa ubrouskem
Všichni víme, že před jídlem musíme Dobrou chuť!
V rámci mezipředmětových přesahů lze učivo upevňovat v hodinách výtvarné výchovy a pracovních činností.
Ukázka práce žáků, která byla realizována při tvorbě tohoto materiálu.
prostirani-101.html uni-zluta.html soukromé fotografie – Mgr. Stanislava Junková