Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_32_INOVACE_2B_15_Kosmas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Téma: Středověká literatura
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV:VY_32_INOVACE_569_Boleslav II. a sv. Vojtěch
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
Územní vývoj státu.
Téma: Dějiny s osobnostmi
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
KOSMOVA A DALIMILOVA KRONIKA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_14.
Český stát za bájných Přemyslovců
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
SLAVNÍKOVCI A SVATÝ VOJTĚCH
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_325_Pověsti AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Spytihněv II..
Oprava testu.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vypracoval: Mgr. Jiří Sedlařík Datum:
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Václav a Boleslav Obrázek dostupný na:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_01
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
1) Znáte děj této divadelní hry. Stručně ho převyprávějte
Oldřich a Božena Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_04_Literatura v.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Česká literatura středověku
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Vznik českého státu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
České země za 1. světové války II
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_14
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_DĚJEPIS
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2B_15_Kosmas Téma: Dějepis na 2. stupni ZŠ

Anotace: Žáci budou nejprve díky prezentaci seznámeni s osobností kronikáře a poté budou pracovat s ukázkou z Kosmovy kroniky. Ukázku s úkoly vztahující se k textu dostanou žáci na pracovním listě. Díky této ukázce jim bude přiblížena osobnost Kosmova i Břetislava I.

KOSMAS Vyobrazení Kosmy v lipském rukopise

Život  asi  kronikář, kanovník a děkan svatovítské kapituly na Pražském hradě  autor nejstarší známé latinsky psané kroniky Čechů Co je to kronika? Kronika chronologicky popisuje jednotlivé historické události. Je to literární žánr, který vznikl ve středověku a je důležitým historickým pramenem.

Kosmova kronika česká

Kronika Čechů – orig. Chronica Boemorum  jeden z nejdůležitějších historických pramenů k poznání raného českého středověku  nenalezneme zde pouze fakta, ale Kosmas velmi často samotné dění komentuje vlastními postřehy  kronika je rozdělena na tři knihy: V první knize se dočteme o vzniku Čechů a jejich příchodu do Čech. O přijetí křesťanství, sv. Václavovi a sv. Vojtěchovi. V knize druhé se dovídáme především o vládě Břetislava I. Třetí kniha je hlavně o Břetislavovi II. A končí v roce 1125.

Kosmovi pokračovatelé  řada autorů se na Kosmovu kroniku snažila navázat  Mezi nejznámější pokračovatele patří: Kanovník vyšehradský a Mnich sázavský  Kosmovu kroniku používala i řada dalších, nikoliv jen středověkých, autorů: František Palacký, Alois Jirásek

Pracuj s textem Kosmovy kroniky – viz. pracovní list  [Pokračování...]. Roku od narození Páně Slavný Břetislav kníže, jenž zářil vrcholem ctností, národa českého perla a zářivá hvězda svých otců, když si s pomocí Boží podrobil celé Polsko a když se odhodlal, dvakrát byv vítězem, již po třetí napadnout Uhry, a vypraviv se napřed, čekal na své vojsko, byl na hradě Chrudimi zachvácen těžkou nemocí. Jakmile poznal, že se mu víc a více přitěžuje a že mu síly z těla mizejí, svolal přední muže země, kteří tam byli právě přítomni, a v jich přítomnosti promluvil tato slova: „Poněvadž mě můj osud volá a černá smrt se již vznáší před mým zrakem, chci vám označit a vaší věrnosti doporučit toho, kdo má po mně zemi řídit. Vám známo, že náš knížecí rod zčásti neplodností, zčásti předčasnými úmrtími byl ztenčen až na mne jediného. Nyní však, jak sami vidíte, dal mi Bůh pět synů, ale nezdá se mi užitečné rozděliti mezi ně zemi českou, protože každé království samo proti sobě rozdělené pustne. 1 Avšak od stvoření světa a od počátku římského panství a až na naše časy bratrská láska bývala vzácná, jak o tom svědčí nezvratné důkazy: Kain a Abel, Romulus a Remus a moji předkové Boleslav a svatý Václav; a hledíme-li k tomu, co učinili vždy dva bratří, 2 uhodnete, co by učinilo pět bratří? A čím je vidím schopnějšími a mocnějšími, tím horší věc tuším v prorockém duchu. Ach, jak se vždy strachuje mysl rodičů o nejistý osud synů! Jest tedy předem pečovati o to, aby po mém skonání nevznikl mezi nimi nějaký spor o to, kdo má dostati panství nad zemí. A proto vás pro Boha prosím a zapřísahám vás přísahou vaší věrnosti, aby mezi mými syny nebo vnuky vždy n e j s t a r š í držel nejvyšší moc a stolec v knížectví a aby všichni jeho bratři nebo ti, kteří pocházejí z knížecího rodu, byli pod jeho panstvím. 3 Věřte mi, nebude-li j e d i n ý vládce spravovati toto knížectví, 4 vám předním hrozí ztráta hrdla a veliká škoda lidu“. Dořekl to a ze středu okolostojících vzletěl mu k nebesům duch, když opustil tělesné údy, dne 10. měsíce ledna, i zazněl veliký pláč hned potom nad touto smrtí. Ciceronova výmluvnost by se octla v koncích dříve, než by vyložila postupně všechny jeho zásluhy, jak byl tento kníže Břetislav rozumný a jak měl bystrý úsudek v zákonech božských i při soudech světských nebo jak byl štědrým dárcem almužen a jak byl milostivým příznivcem kostelů nebo vdov.Pokračování  Kosmas: Kronika Čechů (kn. II., kap. 13.).

Úkoly k textu: Kniha druhá Z jaké knihy je tento úryvek? Vztah měl velmi kladný, obdivoval ho. …perla českého národa…, …rozumný, měl bystrý úsudek… aj. Jaký vztah měl Kosmas k Břetislavovi I.? Z čeho tak usuzuješ? Dolož citací (slovní spojení, věta). Před smrtí Břetislava I. Jaké životní období Břetislava I. Zachycuje tento úryvek? Protože rozdělené království pustne. Proč nechce rozdělit zemi mezi pět svých synů? Kain a Abel, Romulus a Remus, Václav a Boleslav Jaké příklady z minulosti volí, když hovoří o vztazích bratrů? Seniorát Jaký princip nástupnictví Břetislav I. zvolil?

Zdroje:  ANTONÍN, Robert, et al. Encyklopedie českých dějin : Osobnosti, fakta a události, které utvářely naši historii. Praha : Reader´s Digest Výběr, s.  UK [online] [cit ]. Dostupné z WWW:.  Kosmas. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, [cit ]. Dostupné z WWW: <  Moravia Magna [online] [cit ]. Dostupné z WWW:.  Vlastní text autora