(Atropa bella-donna). Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Advertisements

Léčivý i nebezpečný Mák setý Papaver somniferum Silvie Ublanská, Zdravotně sociální fakulta JU České Budějovice, 2. ART.
Vytvořili nej borci z devítky…
Lilkovité.
Bukovité a Břízovité.
Petržel Petroselinum crispum.
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Znaky krytosemenných rostlin
Jetel Luční (Trifolium pratense )
(Heracleum sphondylium)
Domácí rostliny Otakar Kvaček.
Konvalinka vonná.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Pryskyřníkovité rostliny
Rulík zlomocný v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Lilkovité (Solanaceae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_416.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Společenstvo polí a sídel
Lilkovité (Solanaceae)
Břízovité (Betulaceae)
Alkaloidy Markéta Krejzarová 3.D.
Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TOS_343 Jméno autora:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Jedovaté rostliny.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hluchavkovité, lilkovité a sporýšovité Klosíková Tereza 4.B.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci.
Blín černý. Jednoletá až dvouletá rostlina. Odpudivě páchnoucí bylina, lodyha je hustě olistěna zelenými listy. Roste v rumištích, kolem cest, na zahradách.
Gymnázium Jakuba Škody, VZHLED ROSTLINY cm vysoká žláznatě pýřitá bylina s tlustou přímou a větvenou lodyhou LISTY střídavé, různě velké kopinatě.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
KRÁSY PŘÍRODY E Strackeová Lucie a Vacková Anežka.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
jednoletá, nebo dvouletá bylina
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Lískovité, habrovité Čeleď Corylaceae Carpinaceae
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Souměrnosti v rostlinné říši
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Šáchorovité (Cyperaceae)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
Liliovité (Liliaceae)
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘÍRODOPIS
Leknínovité (Nymphaeaceae)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ALKALOIDY VY_32_INOVACE_24_486
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
ĽUĽKOVEC ZLOMOCNÝ Atropa belladonna
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

(Atropa bella-donna)

Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné (Rosopsida) Řád: lilkotvaré (Solanales) Čeleď: lilkovité (Solanaceae) Rod: rulík (Atropa)

 černé kulovité bobule (14–18 mm v průměru)  vyrůstají ze hvězdicovitě rozloženého kalichu  zprvu chutnají sladce, později dostávají odpornou hořkou příchuť

 celá rostlina je prudce jedovatá vzhledem k vysokém obsahu tropanových alkaloidů (atropin a hyosciamin, v menším množství také skopolamin a belladonnin)  kořen až 1,5 %  listy 0,3 až 1,2 %  semena asi 0,8 %

 člověk se může otrávit přímou konzumací plodů, nebo přes kozí mléko a kozí maso, pokud koza rulík sežere  smrtelná dávka: u malého dítěte už 3 bobule, u dospělého asi 10  protijed: fyzostigmin nebo pilokarpin  Latentní dávka: 33 ng/kg

 pocit sucha v ústech  těžká mluva  rozšíření zorniček (důsledkem je rozmazané vidění)  rudnutí v obličeji  zrychlení tepu  postižený je neklidný, křičí, dostává halucinace, což vyúsťuje v amok  potom se uklidní, dostavuje se apatie, únava a ochablost, krevní tlak se snižuje  bez lékařské pomoci nastává kóma a smrt

 obecně na vlhkých půdách zásaditého až slabě kyselého charakteru  na pasekách a okrajích listnatých a smíšených lesů, na polostinných stanovištích a vlhkých, živinami bohatých, vápenitých půdách  Evropa (od Španělska po Podněstří a Krym a od Středomoří po jižní Švédsko), některá místa v Africe  není příliš hojný, ale nepatří mezi ohrožené druhy

 výtažek z listů - proti křečím hladkého svalstva (obvykle však pouze ve směsích s analgetiky)  sušené listy a kořen → atropin → výroba atropinových kapek užívaných v očním lékařství k rozkapávání očí (atropin roztahuje zorničky)  středověk a starověk: dívky si vtíraly šťávu z rulíku do očí, aby je měly veliké, odtud také pochází druhové jméno rostliny (bella donna = krásná paní), při dlouhodobém používání se však zrak mohl trvale zhoršit a mohlo dojít k nebezpečnému zánětu oka nebo otravě

Největší oblibu i význam měl rulík právě ve středověku, jeho stopy však sahají až do antických mýtů a bájí, ve kterých se rulík pančoval do vína při divokých oslavách boha úrody a plodnosti Dionýsa. Ve středověku se stal v rukou čarodějnic mocným nástrojem, využívali jej ale i vojáci. V 11. století tak například porazili Skotové vojsko norského krále Canuta tím, že do tábora Norů poslali potraviny otrávené rulíkem. K poněkud méně tajemným a zlověstným účelům užívaly rulík vznešené italské dámy. Po kapkách usrkávaly šťávu z rulíku, protože věřily, že zasněný a omámený pohled s rozšířenými zorničkami je známkou okouzlující krásy. Druhové jméno rulíku belladonna znamená v italštině »půvabná paní« a Carl Linné jej rulíku přiřadil právě pro jeho využívání italskými paničkami.

Rulík se většinou přidával do různých lektvarů a mastí, které připravovali ve středověké Evropě čarodějnice a mágové. »Čarodějnice« si údajně vtíraly masti z rulíku do kůže nebo do pochvy, aby se pak mohly dostat na koštěti na čarodějnický sabat. Spojení čarodějnice a koštěte se vyskytuje od dávných dob v mnoha lidových pověrách, používání násady od koštěte či tyče mělo ale s největší pravděpodobností jiný důvod. Násada se totiž potřela mastí a třením o citlivou vaginální sliznici se rychleji vstřebávala do těla. »Čarodějnice« se pak spíš poddávala sexuálním fantaziím a halucinacím. Tření tyče však vypadalo jako jízda koňmo, což byla typická představa o čarodějnických sletech na sabat.