Úvod do otázek multikulturalismu Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- přicházejí s určitým hodnocením stávajícího uspořádání
Advertisements

Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Politika, politické strany, politický pluralismus
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Lidská práva.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Sociální konstruktivismus
Česká republika Demokratický stát.
příprava na 2. světovou válku
Nástup fašismu.
Osvícenství.
Světová hospodářská krize
NEBEZPEČNÁ TEOKRACIE Lenka Čechurová, 4.A
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Nástup fašismu Itálie.
Věra Zlevorová a Natálie Kachlíková
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
POLITOLOGIE TEST 12.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Turecko Eliška Novotná.
Rozšíření Islámu v dnešní době
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Věda a výzkum ● Výzkum populací (epidemiologický) ● Výzkum na člověku (klinický)  Terapeutický  Neterapeutický ● Výzkum na lidských tkáních ● Výzkum.
FAŠISMUS.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Demokracie, demokratický právní stát, diktatura
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Obsah přednášky: Hlavní tradice americké zahraniční politiky.
Vybrané otázky demokracie II Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Gabriela Neveselá, UČO: باقية وتتمدد.  se-dal-porazit-behem- tydne/?fb_action_ids= &fb_action_types.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
JAKÉ JSOU ŠANCE EUROSKEPTICKYCH STRAN DOSTAT SE DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU? EVROPSKÝ „STRACH Z EVROPY“
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Název školy: Základní škola Městec Králové
Nacismus NACISMUS V NĚMECKU árijec = příslušník „vyšší rasy“ (Němci)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Porušování lidských práv
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
Křesťanství a středověká Evropa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FAŠISMUS V ITÁLII.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
LIDSKÁ PRÁVA y.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Úvod do otázek multikulturalismu Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ

Promítání kontroverzního snímku FITNA (2008) Geerta Wilderse „Na mezinárodním poli byl film odsouzen, nizozemská vláda se okamžitě od filmu distancovala. Proti Geertu Wildersovi byla opakovaně vyhlášena fatva. V některých státech jihovýchodní Asie byl film cenzorskými zásahy zakázán, některé muslimské organizace a politické strany zorganizovaly bojkoty nizozemského zboží“

Wilders „podněcoval nenávist k muslimům a také z diskriminace a urážky. Wilders mimo jiné veřejně přirovnal Korán ke knize Mein Kampf nacistického vůdce Adolfa Hitlera nebo označil islám za fašistickou ideologii teroristů. Mohameda nazval ďáblem a žádal, aby muslimové „vytrhli polovinu stran z Koránu, chtějí-li zůstat v Nizozemí.“ Podle soudců byla některá Wildersova prohlášení urážlivá a šokující a tedy na hraně zákonnosti, byla však učiněna v kontextu politické a společenské rozpravy o multikulturní společnosti, proto je nelze považovat za trestný čin. Soud se přitom opřel o jiné, precedenční rozhodnutí nizozemského Nejvyššího soudu. „Wilders a jeho PVV se liší od většiny ostatních evropských nacionalistických, antiemigrantských stran. PVV je stranou libertariánů a konzervativců hlavního proudu, bez kořenů v neofašismu, nativismu, konspirátorství, antisemitismu nebo v jiných formách extrémismu,“ hájí Wliderse například známý americký politolog a komentátor Daniel Pipes.

Merkelová: pokusy Německa vytvořit multikutlurní společnost "naprosto selhaly". Sarkozy: „Příliš jsme se zabývali identitou jedince, který přicházel, a ne dost identitou země, která ho vítala,“„Upřímně, potřebujeme mnohem méně pasivní tolerance z minulých let a mnohem aktivnější, mocný liberalismus.“ Cameron: Vyzval, aby Británie v přístupu k přistěhovalcům nahradila pasivní toleranci aktivním a silným liberalismem a jasně se tak přihlásila k hodnotám jako jsou svoboda projevu, právní stát a rovnost před spravedlností.

Multikulturalismus Multikulturalita jako realita X Multikulturalismus jako ideologie Pojem tolerance a právo na „svou“ pravdu a nenásilí, hodnotová diferenciace X Odmítání možnosti pravdy a možnosti hodnocení, relativismus, dogma rovnosti kultur, odmítání možnosti kritiky, nenávist k západní kultuře

Multikulturalismus Pojetí státu jako občanského národa X Pojetí státu jako etnického národa Multikulturalismus uměle podporuje podněcování a zdůrazňování rozdílů mezi lidmi a etniky, volá po upřednostnění jinakosti a narušení principů formální rovnosti, sociální otázky jsou míseny s rasovými a etnickými za účelem umlčení kritiků

Arabský svět a demokracie Husní Mubarak, Muammar Kaddáfí a další osvícení autoritáři (tranzitologie – o přechodech k demokracii) Huntington – 3 vlny demokratizace Sekularizace, liberální hodnoty (svoboda, lidská práva, právní stát) X Absence tradice a vzoru, důraz na procesuální stránku demokracie nedemokratický režim, vojenská diktatura, občanská válka, volební demokracie, nekonsolidovaná liberální demokracie

Klíčové země Egypt (80) Byl a je centrem a vůdčí silou arabsko-islámského světa, Muslimské bratrstvo (20%), Koptové (10%) Írán (70) Vůdčí síla šíitského islámu, autoritativní režim, „islámská demokracie“ Indonésie (240) Cesta k demokracii Turecko (80) Demokracie a sekularizace na základě západních vzorů

Respekt k důstojnosti člověka založené na jeho svobodě a právu jednat omylně… Konsensus na základním souboru hodnot – lidských práv (ne ovšem současné pojetí lidských práv) Pluralita, oddělení politiky a náboženství v institucionální rovině, respekt k právu náboženství ve svobodném a demokratickém diskurzu prosazovat hodnoty a představy… Řešení