Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Advertisements

Kyseliny a zásady.
Příprava, vlastnosti, užití
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/CH17/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: KYSELINY A ZÁSADY AUTOR:
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Hydroxidy Richard Horký. pH a indikátory Názvosloví 2Názvosloví 1SymbolyVlastnosti
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Zásady Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Hydroxidy Mgr. Helena Roubalová
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Příprava, vlastnosti, užití
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sloučeniny H y d r o x i d y RZ –
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
Ch_006_Chemické reakce_Skladné Autor: Vladimír Bělín Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Acidobazické indikátory
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HYDROXIDY VY_32_INOVACE_19 - HYDROXIDY.
PaedDr. Ivana Töpferová
Z Á S A D Y – H YD R O X I D Y.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Hydroxidy.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Hydroxidy a jejich chemické vlastnosti
Hydroxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Jitka Malíčková NÁZEV:Význam a použití hydroxidů TÉMATICKÝ CELEK:Anorganické.
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Hydroxidy – zástupci Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Určení pH látek Co je to pH??? Hydroxid = zásadité Kyselina = kyselé Látka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Soli a jejich chemické vlastnosti
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_Slo_II_15 Hydroxidy ppt.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Hydroxidy Niektoré významné hydroxidy
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Hydroxidy Mária Lukačinová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ch_007_Chemické reakce_Rozkladné
Transkript prezentace:

Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření: Hydroxidy Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_37 Autor: Mgr. Vlasta Hrušová Anotace: Výukový materiál je v souladu s ŠVP. Prezentace se zaměřuje na některé způsoby přípravy, vlastnosti a užití hydroxidů v praxi. Rozvíjí kompetence k učení, kompetence vztahující se k environmentální problematice, kompetence občanské, týkající se podpory a ochrany zdraví. : Klíčová slova: Louh, zásadotvorný, žíravina, fenolftalein

Hydroxidy (zásady, louhy) jsou chemické látky, které ve vodném roztoku odštěpují hydroxidové aniony OH - NaOH → Na + + OH - hydroxid sodnýsodný kationhydroxidový anion

Pozor!! Roztoky hydroxidů jsou žíraviny, způsobují poleptání. Při styku pokožky s hydroxidem nebo zasažení očí je nutné místo dlouhou dobu omývat studenou vodou. Při práci s hydroxidy používáme ochranné prostředky (ochranný oděv, gumové rukavice, ochranné brýle). c

Přítomnost hydroxidů dokážeme UIP-univerzálním indikátorovým papírkem (barví se modře) nebo indikátorem fenolftaleinem, který se barví červeně. Indikátor je chemická látka,která v kyselém či zásaditém prostředí změní barvu Důkaz hydroxidů

Hydroxid sodný NaOH je pevná bílá látka vyrábí se ve formě peciček, šupinek nebo mikroperlí je hygroskopický (má schopnost pohlcovat vodu) používá se k výrobě mýdel, sloučenin pro výrobu zubních past a pracích prášků, prostředků na odstraňování starých nátěrů

Hydroxid vápenatý Ca(OH) 2 je žíravá látka známý pod názvem hašené vápno směs Ca(OH) 2 s vodou se nazývá vápenné mléko, po přefiltrování vzniká vápenná voda používá se ve stavebnictví k výrobě malty Ionizace: Ca(OH) 2 → Ca OH - vzniká vápenatý kation + 2hydroxidové aniony CXi

Chemické reakce Pálení vápence CaCO 3 → CaO + CO 2 Hašení vápna CaO + H 2 O → Ca(OH) 2 Tvrdnutí malty Ca(OH) 2 +CO 2 → CaCO 3 + H 2 O

BENEŠOVÁ, Marika; SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. Brno : Didaktis spol.sr.o, s. Dostupné z WWW:. ISBN ŠKODA, Jiří ; DOULÍK, Pavel.Chemie 8 : učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, s. Dostupné z WWW:. ISBN Bezpečnostní klasifikace. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z Hazard_E.svg.pnghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Hazard_E.svg/100px- ( ) hydroxide&fulltext=Search&ns0=1&ns6=1&ns14=1&title=Special%3ASearch&advanced=1&fullte xt=Advanced+search ( ) &fulltext=Search&ns0=1&ns6=1&ns14=1&title=Special%3ASearch&advanced=1&fulltext=Advan ced+searchttp://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&redirs=0&search=hydroxide &fulltext=Search&ns0=1&ns6=1&ns14=1&title=Special%3ASearch&advanced=1&fulltext=Advan ced+search ( ) =klUdT7HtF-364QTc_8zhDQ&tbm=ischZdroje