PENTOMINO - HLAVOLAM NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., Mnichovická 62 AUTOR: Ing. Martina Šťastná NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_M8_PENTOMINO TEMA: PENTOMINO - HLAVOLAM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MaSo jaro O soutěži MaSo Co je to MaSo? o dvakrát za rok o nejen počítání o soutěž družstev spolupráce, komunikace, týmová hra Patnácté MaSo Poprvé.
Advertisements

S U D O K U aneb Vývoj & Přehled.
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s geometrickými tvary (SADA ČÍSLO 5)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
GEOMETRICKÉ MODELOVÁNÍ
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Geometrie Ročník : 5.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k výkladu vzorců pro výpočty obvodů daných.
Tangram Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soví čtyřka Hry s podstatnými jmény ze čtyř písmen.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
MaSo jaro O soutěži MaSo Co je to MaSo? Dvakrát za rok ◦ Listopad ◦ Květen, rektorský den Teď čtvrté MaSo, 94 družstev z 32 škol maso.matfyz.cz.
Programování – klíčová kompetence pro 21. století
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_14_M7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Zlomky Základní škola Libina, příspěvková organizace,
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školní roce 2012/2013 pro 9. ročník (19. – 24. úloha) IV. označení digitálního učebního materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Obsahy útvarů a čtvercová síť
Obvody a obsahy rovinných obrazců
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_573_PŘEVODY_JEDNOTEK_OBSA HU Téma: OPAKOVÁNÍ.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Užití diferenciálního počtu
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve slovních úlohách na I. stupni ZŠ 2 Slovní úloha s hledáním správné rovnice VY_42_INOVACE_31 Sada.
Obvod a obsah trojúhelníku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R07_ Obvod a obsah kosodélníku TEMA:
TVARY I. VY_32_INOVACE_5C_01 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Obvod rovinných obrazců Pojmenuj geometrické tvary a urči kolik mají.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_06_06_M7_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Poměr, přímá a nepřímá úměrnost Základní škola.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Matematika a její aplikace 3. až 5. ročník Téma: Geometrické útvary Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková Kombinatorické hry.
Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Hranol Základní škola a Mateřská škola
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Logické úlohy Matematika 4. ročník Lenka Blažková 2013.
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Čtverec, obdélník Slovní úlohy.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ KOLÍN V. , MNICHOVICKÁ 62 AUTOR : Mgr
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ KOLÍN V. , MNICHOVICKÁ 62 AUTOR : Mgr
Sikaku řešení hlavolamu.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
AUTOR: Martina Dostálová
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 2
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
MATEMATIKA – GEOMETRIE 6
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Obvody a obsahy 5. - určení z plánu
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
VLASTNOSTI ROVNOBĚŽNÍKŮ
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
NÁZEV ŠKOLY : ZŠ KOLÍN V. , MNICHOVICKÁ 62 AUTOR : Mgr
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
3 : : 4 Počítání s poměrem 5 : 20 VY_42_INOVACE_31_01.
Soustavy lineárních rovnic
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Transkript prezentace:

PENTOMINO - HLAVOLAM NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., Mnichovická 62 AUTOR: Ing. Martina Šťastná NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_M8_PENTOMINO TEMA: PENTOMINO - HLAVOLAM DATUM VYTVOŘENÍ:

CO JE TO PENTOMINO? stolní hra, která své jméno dostala podle DOMINA Je to SADA DESTIČEK, složených Z PĚTI ČTVERCOVÝCH POLÍ celkem je DVANÁCT DESTIČEK a každá má jiný tvar destičky jsou pojmenovány podle písmene, kterému se nejvíce podobají PENTOMINO vytvořil v roce 1953 SAMUEL GOLOMB, profesor matematiky na univerzitě v Jižní Kalifornii

PRAVIDLA HRY : z pracovního listu vystřihněte 12 různých tvarů Každý tvar je tvořen pěti čtvercovými poli Dohromady tedy 12 x 5 = 60 čtvercových polí

Do obdélníku o rozměrech 6x10 čtverečků složit všechny dílky PENTOMINA tak, aby se žádné dva dílky nepřekrývaly a aby bylo pokryto celé pole 6x10. Další možnost je, poskládat všechny dílky do obdélníku 5x12, nebo 4x15 Dílky lze použít i rubovou stranou CÍL HRY : Konstrukce je obtížná, přesto existuje VELKÝ POČET ŘEŠENÍ: -pro obdélník 6x10 existuje 2339 řešení -pro obdélník 5x12 existuje1010 řešení -pro obdélník 4x15 existuje 368 řešení

OBDÉLNÍK 3x5: Začneme od jednodušších řešení: Do obdélníku 3x5 použijte dílky: a)L*, N, V b)L*, Y, T c)L, V, P d)U, N*, P* e)P, F, U f)U, P*, Y* g)U, P, V Poznámka : * znamená, že dílek použijeme rubovou stranou 3 x 5

OBDÉLNÍK 3x5 Z DÍLKŮ L*,N,V: 3 x 5 L*L* N V

ŘEŠENÍ 3x5 Z DÍLKŮ L*,N,V: 3 x 5 L*L* N V Není to zase tak moc těžké, teď zkoušejte sami varianty b) až g) HODNĚ ZÁBAVY PŘI ŘEŠENÍ

Solutions for the 3x20 rectangles VŠECHNA ŘEŠENÍ OBDÉLNÍKU 3X5 a) b) c) d) e) f) g) ZKONTROLUJTE SI, ZDA JSTE ŘEŠILI SPRÁVNĚ A NYNÍ ZKUSTE POUŽÍT VŠECH 12 DÍLŮ PENTOMINA A SESTAVTE OBDÉLNÍK 6X10.

Solutions for the 3x20 rectangles RŮZNÁ MOŽNÁ ŘEŠENÍ OBDÉLNÍKŮ MNOHO ZÁBAVY PŘI HLEDÁNÍ DALŠÍCH ŘEŠENÍ! 6x10 4x15 5x12

ANOTACE: Tento materiál bude využíván při hodinách matematiky v 6. až 9. ročníku jako doplňkový materiál – hry v matematice. Nejprve objasníme hru a stanovíme pravidla hry. Žáci obdrží pracovní list s předtištěnými tvary, které si podlepí, vystřihnou a barevně rozliší. Začneme sérií jednodušších úloh, ke kterým použijeme 3 tvary. Na této hře lze procvičovat obsah a obvod mnohoúhelníků. Žáci si uvědomí, že všechny díly pentomina mají stejný obsah i když mají jiný tvar. Různý tvar tedy ovlivní pouze obvod. Zařazování her do matematiky rozvíjí zájem o předmět a posiluje logické myšlení a uvažování. Závěr je věnovaný ukázce možných řešení. použitá literatura: