Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MATEMATIKA – GEOMETRIE 6

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MATEMATIKA – GEOMETRIE 6"— Transkript prezentace:

1 MATEMATIKA – GEOMETRIE 6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., Mnichovická 62 AUTOR: Ing. Martina Šťastná NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_M6_OSOVÁ SOUMĚRNOST TEMA: OSOVÁ SOUMĚRNOST ve čtvercové síti DATUM VYTVOŘENÍ: MATEMATIKA – GEOMETRIE 6 OSOVÁ SOUMĚRNOST ve čtvercové síti

2 CO UŽ VÍME O OSOVÉ SOUMĚRNOSTI?
Osová souměrnost je GEOMETRICKÉ ZOBRAZENÍ. VZORY a OBRAZY jsou souměrné podle osy o. Vzor i obraz jsou STEJNĚ VZDÁLENY od osy souměrnosti. Spojnice vzoru a obrazu je vždy KOLMÁ na osu souměrnosti.

3 ČTVERCOVÁ SÍŤ Někdy nám pomůže ČTVERCOVÁ SÍŤ, kde jsou již přímky na sebe kolmé a vzdálenosti od osy lze určit odpočítáním jednotlivých čtverečků. Následují úlohy tematicky zaměřené pro dívky a chlapce. Tak si vyberte a pojďme řešit.

4 DÍVČÍ ÚLOHA: Módní návrhář navrhl šaty, ale pouze jejich polovinu
DÍVČÍ ÚLOHA: Módní návrhář navrhl šaty, ale pouze jejich polovinu. Dokresli zbývající část symetricky, podle podélné osy. Následně šaty vyzdob symetrickými ornamenty.

5 DÍVČÍ ÚLOHA: SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ
3 3 2 2 4 4

6 CHLAPECKÁ ÚLOHA: Automobilový designer navrhl automobil, ale pouze jeho polovinu. Dokresli zbývající část symetricky, podle svislé osy. Následně automobil vyzdob symetrickými ornamenty.

7 CHLAPECKÁ ÚLOHA: SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ
3 3 2 2 9 9

8 ANOTACE: Tento výukový materiál bude využíván při hodině geometrie v 6. ročníku jako úvod do osové souměrnosti. Na začátku hodiny si utřídíme co víme o osové souměrnosti. Následují dva druhy motivačních úloh (dívčí a chlapecká). Žáci si vyberou pracovní list s polovinou nákresu. Spolu s interaktivní tabulí žáci doplňují správné řešení. Při práci si zopakujeme, že je důležitá stejná vzdálenost od osy. Na závěr si každý svůj obrázek souměrně dozdobí. použitá literatura: učebnice Geometrie 6 – Aritmetika, Binterová, Fuchs, Tlustý; nakladatelství Fraus, Plzeň 2007


Stáhnout ppt "MATEMATIKA – GEOMETRIE 6"

Podobné prezentace


Reklamy Google