Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Erich Maria Remarque
Světová literatura po 1. světové válce
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Napoleon Bonaparte ( ) Martina Hejretová 3.A.
Předmět: Literatura Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Milena Krumphanzlová.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_2060_ZEM
Antoine Henri Becquerel
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tomáš Garrigue Masaryk
Gaius Iulius Ceasar.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Spytihněv II..
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Karel Čapek.
Máte-li v sobě prostou krásu a nic jiného, máte asi to nejlepší, co Bůh stvořil. ( )
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Wolfgang Amadeus Mozart v Salzburgu
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Konstantin Biebl životopis, sbírky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_14.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Řečtí historikové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
GE - Vyšší kvalita výuky
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
VY_32_INOVACE_Jir_I_27 George Orwell
Iva Procházková Eva Švančarová
Ernest Hemingway.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Ernest Hemingway Barbora Beláková.
Karel IV. OTEC VLASTI
život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Albert Camus ( ).
Americká próza mezi válkami
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová

Životopis ŽivotopisDílo: Romány Romány Novely Novely Povídky Povídky Hra Hra

Životopis narodil se v Oak Parku narodil se v Oak Parku otec na něj měl velký vliv, s matkou měl neshody – odešel z domova otec na něj měl velký vliv, s matkou měl neshody – odešel z domova pracoval jako reportér pracoval jako reportér zapojil se do 1. světové války zapojil se do 1. světové války dostal stříbrnou medaily za vojenské zásluhy dostal stříbrnou medaily za vojenské zásluhy 1918 propuštěn z armády, vrátil se do Ameriky 1918 propuštěn z armády, vrátil se do Ameriky opět pracuje jako reprtér opět pracuje jako reprtér 1921 oženil se s Hadley Richardsonovou 1921 oženil se s Hadley Richardsonovou odcestoval do Paříže odcestoval do Paříže 1922 odešel do Turecka a Řecka 1922 odešel do Turecka a Řecka po letech se rozvedl a v roce 1927 se oženil s Paulie Pfeifferovou po letech se rozvedl a v roce 1927 se oženil s Paulie Pfeifferovou Trvale se usadil na Floridě píše díla – Muž bez žen, Sbohem armádo! Trvale se usadil na Floridě píše díla – Muž bez žen, Sbohem armádo!

Sebevražda otce ho vyhnala zpět do Evropy, poznávání Španělska a Kuby Sebevražda otce ho vyhnala zpět do Evropy, poznávání Španělska a Kuby 1933 lovecká výprava do Afriky 1933 lovecká výprava do Afriky poté několik let strávil v USA a pak odjel zpět do Španělska poté několik let strávil v USA a pak odjel zpět do Španělska většinu 2. světové války prožil na Kubě se svou třetí ženou Martou Gellhornovou většinu 2. světové války prožil na Kubě se svou třetí ženou Martou Gellhornovou 1944 odjel do Londýna – reportáž o Normandii, zúčastnil se osvobození Paříže a bitvy v Ardenách 1944 odjel do Londýna – reportáž o Normandii, zúčastnil se osvobození Paříže a bitvy v Ardenách v této době poznal Mary Welshovou – 4. manželku v této době poznal Mary Welshovou – 4. manželku 1954 Nobelova cena za literaturu 1954 Nobelova cena za literaturu stále větší deprese, zdravotní problémy, ztráta paměti ho dohnali k sebevraždě stále větší deprese, zdravotní problémy, ztráta paměti ho dohnali k sebevraždě

Dílo Romány Fiesta – 1926 Fiesta – 1926 Sbohem, armádo! – 1929 Sbohem, armádo! – 1929 Komu zvoní hrana – 1940 Komu zvoní hrana – 1940 Zelené pahorky africké Zelené pahorky africké Pohyblivý svátek Pohyblivý svátek Přes řeku do stínů stromů Přes řeku do stínů stromů Rajská zahrada Rajská zahrada

Novely Smrt odpoledne Smrt odpoledne Mít a nemít Mít a nemít Stařec a moře – 1952 Stařec a moře – 1952

Povídky Tři povídky a deset básní Tři povídky a deset básní Za našich časů Za našich časů Prvních 49 povídek Prvních 49 povídek Muži bez žen Muži bez žen

Hra Pátá kolona Pátá kolona

Děkujeme za pozornost!