Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec"— Transkript prezentace:

1 život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec
Ernest Hemingway život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec

2 Život Dílo Stařec a moře Názor na Stařec a moře a autora jako takového

3 Život Ernest Hemingway je považován za čelního představitele Lost generation (Ztracené generace). Hemingway byl velmi ovlivněn válečnými událostmi. Hned po vypuknutí 1. světové války vstoupil jako dobrovolník do italské armády. Španělské občanské války se zúčastnil jako reportér. Po druhé světové válce pracoval jako dopisovatel. Ovlivněn válkou vyhledával Hemingway nebezpečí, měl zálibu v nebezpečných sportech a lovu.

4 Život Ve svých dílech své hrdiny stavěl do nebezpečných situací, kde pak prokazovali čest a odvahu. Tak hledal pravdu o člověku v mezní situaci. Ernest Hemingway je nositelem Pulitzerovy ceny (1953) a Nobelovy ceny za rok 1954, kterou však nemohl převzít kvůli zraněním způsobeným předešlou leteckou nehodou z Ugandy. V roce 1961 pravděpodobně spáchal sebevraždu.

5 Lost generation Název „ztracená generace“ poprvé použila americká spisovatelka Gertrude Steinová, označila tak skupinu amerických spisovatelů narozených kolem roku 1900.  Termín zpopularizoval Ernest Hemingway použitím ve své prvotině Fiesta  Tito spisovatelé zažili první světovou válku a tuto skutečnost zobrazovali ve svých dílech. Vyjadřují pocity vojáků po návratu z války. Pro tyto autory jsou typické životní postoje, kterými dávají najevo nesouhlas a nedůvěru ke společnosti.

6 Dílo Většina děl Ernesta Hemingwaye byla inspirována osobními zážitky, styl jeho psaní je úsečný, díla nemají citové zabarvení. Postavami jeho románů, povídek a novel jsou často muži, kteří vedou nebezpečný způsob života jako vojáci, rybáři, lovci, toreadoři. Často píše pouze dialog bez dalších komentářů – tzv. objektivní vypravěčství. Počítá s podtextem.

7 Dílo Ve svých dílech vystupuje pod pseudonymem Nick Adams.

8 Romány Fiesta 1926 Sbohem armádo 1929 Komu zvoní hrana 1940

9 Fiesta  Dílo, ve kterém hlavnímu hrdinovi Jakobu Barnesovi brání válečné zmrzačení v naplnění lásky k Brett Ashleyové, se kterou z toho důvodu nemůže chodit - ona to odmítá, protože by mu musela být nevěrná. Součástí je dokumentární reportáž z každoroční fiesty v Pamploně ve Španělsku - běh býků ulicemi do arény a korida.

10 Sbohem armádo  Je román s autobiografickými prvky, který byl publikován v roce Vypravěčem je americký poručík Frederic Henry, který sloužil za první světové války v italské armádě. Název románu je převzat z básně anglického dramatika George Peelea ze 16. století.

11 Komu zvoní hrana - 1940 námětem k tomuto románu mu byla španělská občanská válka. Děj románu se odehrává ve 3 dnech, které prožije na straně republikánů americký dobrovolník Robert Jordan. Partyzáni chtějí vyhodit do povětří most, po kterém by nepřítel mohl dopravit posily. Jordan se zamiluje do dcery starosty, který byl zavražděn fašisty. Most se sice podaří zničit, ale Jordan se vážně zraní a tak zůstává nedaleko bojiště a umírá. Smysl románu vyjádřil autor úvodním mottem: „Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem součástí lidstva. A proto se nikdy neodvažuj ptát komu zvoní ta hrana. Zvoní tobě.“ Autorem těchto slov je však básník John Donne ( [1]).

12

13 Povídky Tři povídky a deset básní Za našich časů Prvních 49 povídek
Muži bez žen Vojákův návrat

14 Divadelní Hra Pátá kolona – jediné drama, které Hemingway napsal. Tematicky vychází rovněž ze zkušeností ze španělské občanské války.

15 Novely Smrt odpoledne - 1932 Mít a nemít Stařec a moře – 1952

16 Stařec a moře Děj se odehrává na Kubě. Hlavní postava je zde starý rybář Santiago. Vydává se na moře po velice dlouhém období neúspěšných výprav, zkusit prolomit svoji smůlu. Dřív Santiagovi dělal společnost malý chlapec, ale kvůli rybářovým výsledkům mu to již otec nedovolil. Chlapec měl však starce velice rád a vzhlížel k němu. Pomohl tedy alespoň starci s lodí na vodu. Rozhodne se, že dnes pojede dál od břehu a návnady dá hlouběji, aby chytil velkou rybu.

17 Stařec a moře Návnad se však kromě malého tuňáka žádná ryba ani nedotkne. Když už chce Santiago otočit lod a vyplout zpět do přístavu zabere mu něco velkého. Stařec tedy neváhá a pouští se do boje s rybou. Jak ale zanedlouho zjistí, bude to boj jeho života. Santiago se bojí přivázat provaz k loďce, aby se ryba při škubnutí neutrhal, tak drží celou dobu provaz rukama. Po několika vysilujících hodinách jí syrového tuňáka, aby nabral sílu a usíná. Po dalších

18 Stařec a moře úmorných hodinách dostává křeč do ruky a s rukou promlouvá. Po dalším půl dni ryba začíná vyplavovat, aby si naplnila vzduchové vaky. Stařec neváhá a harpunuje rybu. Při cestě zpět přiláká krev z ryby žraloky. Stařec svádí se žraloky boj, který však prohraje a žraloci mu rybu sežerou. Děj končí přistáním starce na pevninu a obdivem všech rybářů. Chlapci je dovoleno, aby se vydával na výpravy se starcem, a stařec prolomí svoji smůlu. Začne pravidelně vozit úlovky.

19 Hlavní postavy Santiago – Vnější rybář životem zkoušený, zjizvené paže, roztrhaná košile s kalhoty z pytlovin Vnitřní Stařec je velice hrdý (nechce pomoct od chlapce, i když by jí potřeboval), čestný, nesobecký (ví, že pro chlapce není dobré, když jezdí s ním a proto ho o to ani nežádá), chrabrý (bojuje s rybou 7 dní), vytrvalý, „věří, že se s mořem musí jednat jako s ženou“. Může působit tvrdohlavě. Přímá svůj osud. Chlapec – Vzhlíží ke starci, obětavý (pomáhá starci s lodí, i když nemusí)

20 Vlastní Názor Tuto knihu jsem četl již na základní škole. Pro zopakování jsem si ji přečetl znovu. Kniha mě překvapila svým obsahem. Z důvodu, že za tuto knihu dostal Nobelovu cenu tak jsem čekal něco, co mě ohromí, nadchne. Nicméně celý děj se točí o „starcovi, co drží rybu“. Ale když jsem knihu četl podruhé, vzal jsem si z ní i něco jiného.

21 Začal jsem více hledat mezi řádky a udivovalo mě, jak Santiago dokázal tak dlouho rybu udržet, i když měl bolesti, rozedrané ruce, ale nevzdal se. A to na něm obdivuju. Pustil se do boje, který věděl, že nemá moc šancí vyhrát. Z knihy jsem si pro sebe vzal, že je důležité bojovat, i když boj vypadá prohraně, protože jsou i tací, co ocení i snahu, jako když Santiago přivezl kostru ryby. Jediné, co mi na knize vadí, je, že neschvaluju lidi, co se zabijí, ale na dílo Stařec a moře to nemělo vliv.

22 Jazyk je spisovný bez archaizmu, snadno čitelný i pro člověka co nečte často.
Celkový dojem z knihy je spíše kladný i přes moje antipatie k autorovi. Doporučil bych jí všem lidem, kteří umějí číst mezi řádky. Když se prokoušete 60 stránkami, může vám i změnit život.

23 Zdroje e&gcx=c&sourceid=chrome&ie=UTF- 8&q=hernest+hemingway erace


Stáhnout ppt "život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec"

Podobné prezentace


Reklamy Google