Prostorové analýzy Vymezení a rozdělení. Definice prostorových analýz Geoinformace Geodata (prostorová data) Prostorové analýzy jsou souborem technik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Analýza experimentu pro robustní návrh
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Dynamické systémy.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Mechanika s Inventorem
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Analytické nástroje GIS
Plošná interpolace (aproximace)
Metody zkoumání ekonomických jevů
20. Metody zpracování digitálních dat dálkového průzkumu
Restrukturalizace a analýzy Restrukturalizace dat a prostorové analýzy Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Shlukovací algoritmy založené na vzorkování
Obsah statistiky Jana Zvárová
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Sociologický výzkum.
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
Relační databáze.
Definice, druhy, chyby, abstrakce
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Kartografická generalizace
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Makrozoobentos a klasifikace toků Jarkovský J. 2,3, Kubošová K. 2,3, Zahrádková S. 1, Brabec K. 1, Kokeš J. 4, Klapka R. 2,3 1) Ústav botaniky a zoologie,
Databázové modelování
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Pohled z ptačí perspektivy
Základy zpracování geologických dat
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Základy ekonometrie 4EK211
Základní principy geografického výzkumu
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Diplomová práce Autor: Ondřej Renner
DIPLOMOVÁ PRÁCE Autor projektu: Bc. Pavel Kukuliač Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Technologie - snímkové orientace
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
Aplikovaná statistika 2.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Časové řady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
- váhy jednotlivých studií
Metody lokalizační analýzy
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Geografické informační systémy
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Základy statistiky.
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Prostorové analýzy Vymezení a rozdělení

Definice prostorových analýz Geoinformace Geodata (prostorová data) Prostorové analýzy jsou souborem technik pro analýzu a modelování lokalizovaných objektů, kde výsledky analýz závisí na prostorovém uspořádání těchto objektů a jejich vlastností.

Starší chápání prostorových analýz Vymezení pojmu prostorové analýzy nebylo dříve tak univerzálně chápáno a často se vztahovalo jen k určité oblasti aplikací či použitých postupů. Jako příklad můžeme uvést několik starších definic: Unwin (1981): „Prostorové analýzy se zabývají uspořádáním prostorových dat na mapách (tedy bodů, linií, ploch, povrchů).“ Johnston, Gregory, Smith (1994): „Prostorové analýzy jsou kvantitativní (hlavně statistické) procedury a techniky aplikované v lokalizačních (umísťovacích) úlohách.“ Goodchild (1988): „Prostorové analýzy jsou techniky umožňující popis uspořádání na mapách a srovnání 2 a více map s cílem identifikace jejich vztahů.“

Prostorové analýzy vyžadují Atributová data Geografickou lokalizaci objektů Zabývají se vyhledáváním nových vztahů mezi uspořádáním a atributy objektů (textura)

Historie prostorových analýz Lokalizační úlohy (Fermat 1629, Weber 1909) Halleye (1686 fyzikální příčina monzunů) Euler (1736 teorie grafů)

Mosty v městě Kaliningrad cíl: nalézt takovou trasu, která obsahuje všechny hrany (tj. mosty) právě jednou a která začíná a končí ve stejném místě

Cíle prostorových analýz Výběr cílů síťových úloh Najděte všechny možné trasy pro nákladní automobil v silniční síti mezi počátkem a cílem cesty. Najděte místo, kde je "služba" přerušena díky přerušení nebo špatné funkci sítě. Najděte takovou trasu, na které se nachází nejvíce zákazníků. Najděte nejbližší elektrickou rozvodnu nebo telefonní ústřednu pro nového zákazníka. Umístěte nový servis v dálniční síti (typická lokalizační úloha). Rozmístěte děti do nejbližších škol na základě dopravního času při cestování ulicemi (typická alokační úloha)

Obecnější vymezení cílů A.Popis objektů resp. událostí ve sledovaném prostoru (včetně popisu jejich uspořádání - tj. textury). Zahrnuje odvození statistických charakteristik pozorované textury geoprvků (bodů, linií či areálů) a jejich srovnání; dále testování, zda je pozorovaná distribuce významně odlišná od určité hypotetické textury zkoušení prostorových vztahů a vazeb mezi entitami, ale i běžný popis vývoje pole např. výpočet hodnoty v neznámých místech (interpolace).

B.Výběr určitého místa na základě splnění jisté sady podmínek (či obecněji podle jistého rozhodovacího schématu) nebo zkoumání míry splnění daných podmínek v určitém místě nebo území. C.Interpretace procesů, které vedly k pozorovanému stavu uspořádání objektů či událostí ve sledovaném prostoru (systematický průzkum), např. interpretace vzniku pozorovaného uspořádání bodů, vysvětlení vývoje území v čase (jak střední hodnoty tak variability). D.Optimalizace uspořádání objektů/jevů ve sledovaném prostoru např. na lokalizační a alokační úlohy, volba způsobu distribuce toků (rozmístění zaměstnaných, dětí do škol, zboží), ale také např. návrh vhodného systému vzorkování. E.Zlepšení schopnosti předpovídat a kontrolovat objekty či události ve sledovaném prostoru (využití prediktivních modelů). F.Redukce původního množství dat do menší, úspornější a přehlednější sady dat. Provádíme např. generalizaci původních dat pro lepší popis sledovaného jevu nebo jen za účelem snadnější manipulace

Typy používaných metod 1)Podle použitých postupů –statistické prostorové analýzy dat (spatial statistics) - úzce spjaty s matematickou statistikou (viz kapitola 2.4.2), –mapová analýza - ve smyslu mapové algebry, především překryvné operace –metody matematického modelování - např. tvorba a analýzy multivariačních či regresních modelů –interpolační metody –lokalizační a alokační metody –síťové analýzy - ve smyslu geografických analýz, kde předmětnou sítí bývají dopravní, hydrologické či inženýrské sítě –ostatní analýzy okolí a spojitosti - např. techniky zpracování obrazu, používané pro získání geometrických charakteristik obrazu či textury; gravitační analýzy apod.

2.Způsobu zpracování dat Zobrazovací Průzkumové Modelovací

Statistické prostorové analýzy Podle počtu zkoumaných charakteristik –Monovariační –Multivariační Podle povahy statistických technik –Popisné (charakteristiky polohy a roptýlení) –Inferenční (vztahy mezi 2 a více veličinami)

Tři základní typy prostorové distribuce Shluková Pravidelná

Náhodná