H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Advertisements

V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
PASCALŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_29.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
VZTLAKOVÁ SÍLA NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_28_ fyzikální.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
zapojování kondenzátorů
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Základní pojmy z optiky
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Dynamika hmotného bodu
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
PASCALŮV ZÁKON Autor: RNDr. Kateřina Kopečná
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Mechanika tekutin Tekutost – společná vlastnost kapalin a plynů.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
02 – Fluidní mechanika Petr Zbořil
02 – Fluidní mechanika Petr Zbořil
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Pascalův zákon.
VY_32_INOVACE_
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Pascalův zákon znění Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu v uzavřené nádobě, je ve všech místech kapaliny stejný. Platí rovněž pro plyny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla.
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Člověk a voda – HYDROSTATIKA
Chování tělesa v kapalině
Transkript prezentace:

H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.35 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: duben Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium, 5. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhMechanika tekutin Materiál slouží k zopakování hydrostatiky. Materiál popisuje vlastnosti kapalin a plynů, síly působící na kapalinu v klidu a hydrostatické zákony a jejich využití v praxi. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vlastnosti kapalin a plynů tekutina tekutina - látka v kapalném nebo plynném skupenstvíkapalina nemá stálý tvar, má vlastní objem velmi málo stlačitelná tekutá vytváří volnou hladinu u hladiny povrchová vrstvaplyny nemá stalý tvar ani vlastní objem tekutá velmi snadno stlačitelná ideální kapalina ideální kapalina - dokonale tekutá, bez vnitřního tření a zcela nestlačitelná ideální plyn ideální plyn - dokonale tekutý, bez vnitřního tření a dokonale stlačitelný [1][1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tlak v kapalinách Hydrostatika - Hydrostatika - část mechaniky, která se zabývá mechanickými vlastnostmi nepohybujících se kapalin (kapalin, které jsou v klidu). tlak tlak - skalární veličina určená podílem velikosti tlakové síly a obsahu rovinné plochy - charakterizuje stav kapaliny v klidu tlak měříme manometry (tlakoměry) Tlak v kapalinách (plynech) může být vyvolán dvojím způsobem:  vnější silou  tíhovou silou, která působí na tekutinu [2][2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Pascalův zákon Pascalův zákon: Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na kapalinu, je ve všech místech kapaliny stejný. využití v hydraulických (pneumatických) zařízeních hydraulické zařízení hydraulické zařízení – mechanické zařízení skládající se ze dvou nádob nestejného průřezu spojených trubicí hydraulická zařízení - hydraulický zvedák, hydraulické brzdy, hydraulický lis [3][3] [4][4] [5]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hydrostatická tlaková síla hydrostatická síla F h hydrostatická síla F h - důsledkem působená tíhové síly na všechny částice kapaliny touto silou působí kapalina na stěny nádoby, dno a tělesa ponořená do kapaliny velikost F h závisí na hustotě kapaliny, na obsahu dna a na hloubce pod volným povrchem hydrostatické paradoxon hydrostatické paradoxon – hydrostatická síla nezávisí na tvaru a celkovém objemu kapalného tělesa [6] [7]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Hydrostatický tlak hydrostatický tlak p h hydrostatický tlak p h - tlak v kapalině v klidu vyvolaný tíhovou silou hydrostatický tlak je přímo úměrný hustotě kapaliny a hloubce pod volným povrchem kapaliny hladiny hladiny – místa se stejným hydrostatickým tlakem spojené nádoby spojené nádoby - dvě nádoby nebo více nádob, v nichž po naplnění kapalinou vystoupí hladina do stejné výšky (např. sifony umyvadel a WC, hadicová vodováha, zdymadla,…) Jestliže je ve spojených nádobách více kapalin (lišících se hustotou), pak hladiny v nádobách nebudou stejně vysoko, ale nejvýše bude hladina kapaliny s nejmenší hustotou, nejníže hladina kapaliny s nejvyšší hustotou. [8] [9]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vztlaková síla vztlaková síla F VZ vztlaková síla F VZ – síla, která nadlehčuje každé těleso ponořené do kapaliny (do plynu) - - má směr svislý vzhůru a je důsledkem působení hydrostatických sil na povrch tělesa Archimedův zákon: Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno vztlakovou silou, jejíž velikost je rovna tíze kapaliny stejného objemu, jako je objem ponořené části tělesa. [10] [11] [12]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Chování těles v kapalině Důsledkem Archimedova zákona je různé chování těles v kapalině. 1. hustota tuhého tělesa je stejná jako hustota kapaliny (ρ t = ρ k ) Tíhová síla je stejná jako hydrostatická vztlaková síla. Výslednice sil je tedy nulová a na těleso nepůsobí žádná síla. Těleso se v kapalině vznáší, tzn. nestoupá ani neklesá. 2. hustota tuhého tělesa je menší než hustota kapaliny (ρ t ‹ ρ k ) Tíhová síla působící na těleso je menší než hydrostatická vztlaková síla. Výslednice sil směřuje vzhůru, což způsobuje, že těleso stoupá k volné hladině kapaliny a poté plove na hladině kapaliny. Tíhová síla působící na těleso, které plove na hladině, je v rovnováze s hydrostatickou vztlakovou silou, která působí na ponořenou část tělesa. Je-li V objem tělesa a V´objem ponořené části, pak musí platit. Pro poměr objemu ponořené části tělesa k objemu celého tělesa platí 3. hustota tuhého tělesa je větší než hustota kapaliny (ρ t › ρ k ) Tíhová síla, která působí na těleso, je větší než hydrostatická vztlaková síla. Výslednice sil směřuje dolů a těleso tedy klesá ke dnu. [12] A = F VZ

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Trocha opakování 1.Porovnejte vlastnosti kapalin a plynů. 2.Proč jsou hráze rybníků či stěny přehrad masivnější u dna? 3.Vysvětlete princip zdymadla. 4.Popište hydrostatické paradoxon. 5.Změní se ponor lodi, pokud bude z moře plout do řeky? 6.Vysvětlete princip hydraulických zařízení. 7.Popište chování těles v kapalině.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] KRATOCHVÍLOVÁ, Petra. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] LADAROZAN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] PAJS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] VOKOUN, Stanislav. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6] KOKOS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [7] WERNEUCHEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [8] PROPI. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [9] ALTI wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [10]NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [11] TONYLE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [12] SIMONIČ, Mihael. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [13] شمهقثظش شائشیه. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN