Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie a biomasa v agroekosystému
Advertisements

technologie využití biomasy
získávání energie z biomasy
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Bioplyn v potravinářském průmyslu Ing. Tomáš Rosenberg, PhD.
ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
Obnovitelné (recentní) zdroje energie zdroje energie Slunce, voda, vzduch.
Ekosystém – pole Polní plodiny název: VY_32_INOVACE_02_Ekosystem_poleI škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
VERNER a.s., Sokolská 321, Červený Kostelec Radovan Dušátko KDU – ČSL Hostinné 2013.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Poradce pro energetiku: Karel Jonák Hopfgartenweg 10 Waldkirchen Mobil
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Druhy Česko má 4 základní obnovitelné zdroje energie voda vítr slunce biopaliva.
DEFINICE BIOMASA – produkty živých organismů rostlinného nebo živočišného původu FYTOMASA – biomasa rostlinného původu.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_359.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS TEMA: Hospodářství.
Náročná na zařazení v osevním postupu, výnos 6 t zrna/ha, nahá obilka, pšeničná bílkovina je lepek.
Jednoleté pícniny – směsky a meziplodiny
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Anotace : Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY Rastislav Švec.
Zdroje energie.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Z-Uhlí, s.r.o. Výroba biouhlí pomocí hydrotermální karbonizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
VY_52_INOVACE_70_Rostliny polí - učební text
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VY_32_INOVACE_09_Přírodověda_09_4. ročník _Podzim na polích
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_32_ Prvouka 3.ročník Pícniny, olejniny, textilní plodiny
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA : STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU : Žáci se seznámí s dalšími státy východní.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Služby Minks s.r.o. Haškova 153/17, Brno
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_17_Ekosystém_pole_plodiny.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY ČESKÉ REPUBLIKY
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
Zemědělství.
Na poli ANOTACE  Pracovní list procvičuje především využití polních plodin. DATUM AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP  Žáci.
Hnojení minerálními hnojivy
Velká Británie.
Výroba pelet z biomasy v Habrech
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Cizopasné houby Klára Dominová 3.A.
Usazené horniny = sedimenty
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie

Zdroje biomasy- biomasa odpadní  Rostlinné odpady ze zemědělství - sláma, zbytky po likvidaci křovin a náletových dřevin, odpady z údržby zeleně  Odpady ze živočišné výroby - hnůj, kejda, zbytky krmiv, odpady z přidružených zpracovatelských kapacit.  Lesní odpady - pařezy, kořeny, kůra, vršky stromů, větve, šišky a dendromasa z prvních probírek a prořezávek).  Organické odpady z průmyslových výrob - odřezky, piliny, hobliny, kůra), odpady z cukrovarů, jatek, mlékáren, lihovarů, konzerváren.  Komunální organické odpady - kaly, organický tuhý komunální odpad (TKO).

Zdroje biomasy- energetické plodiny Lignocelulózové  Dřeviny (vrby, topoly, olše, akáty)  Obiloviny (celé rostliny), travní porosty (sloní tráva, chrastice, trvalé travní porosty)  Ostatní rostliny (konopí seté, čirok, křídlatka, šťovík krmný, sléz topolovka) Olejnaté Řepka olejná, slunečnice, len, dýně na semeno Škrobno-cukernaté Brambory, cukrová řepa, obilí (zrno), topinambur, cukrová třtina, kukuřice

Energetické plodiny Literatura uvádí přibližně sto rostlinných druhů z celého světa, vytipovaných jako potenciální energetické plodiny. Podle délky vegetační doby můžeme rostliny pro energetické využití třídit na jednoleté a víceleté. Krmný šťovík (Uteuša)- výnos až 10t/ha (suché hmoty) Čirok - výnos až 8 t/ha Křídlatka výnos až 12t/ha Ozimá pšenice výnos 8t/ha

Formy biomasy a možnosti jejího využití suchá - dřevo, sláma a různé odpady. Využívá se nejčastěji formou přímého spalování v topeništích nebo zplynováním či pyrolýzou (produkce plynného respektive kapalného paliva mokrá - zejména tekuté odpady jako kejda apod. Nelze ji spalovat a využívá se zejména k produkci bioplynu speciální biomasa – olejniny, škrobové a cukernaté plodiny. Využívají se např. k výrobě bionafty nebo lihu.

Kotle ke spalování biomasy Pyrolyzní kotle ke spalování kusového dřeva Krbová a kachlová kamna Kotle na pelety Kotle na štěpku nebo piliny Kotle na spalování balíků slámy Kotle na spalování obilí Kotle na spalování uhlí i dřeva

Kotel na dřevo Hořák na peletky Kotle

Vliv vlhkosti na výhřevnost biomasy Vlhkost běžně sušeného dřeva je přibližně 20% Čerstvě poražené dřevo má vlhkost až 60% Dřevěné lisované brikety 3 až 10% Obsah vody (%)Výhřevnost (MJ/kg) 018,6 1016,4 2014,3 3012,2 4010,1 50 8,1

Paliva z biomasy Metan (bioplyn, skládkový plyn)- získává se anaerobním rozkladem org. látek Etanol - fermentací roztoků cukrů je možné vyprodukovat etanol (ethylalkohol). Vhodnými materiály jsou ovoce a cukrová řepa a také obilí, kukuřice, nebo brambory a dokonce i celulóza (po hydrolýze) Bionafta (metylester řepkového oleje)- získává se ze semen řepky a následnou transesterifikací řepkového oleje s metanolem