Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DAŇOVÁ EVIDENCE (DE) ZÁKLADNÍ POJMY
Advertisements

Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Daň z přidané hodnoty.
Struktura daní v ČR.
Daňová evidence příjmů a výdajů
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Daň z přidané hodnoty.
ing. Květoslava Plechatá
Účetnictví.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Daňová evidence Michal Radvan
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závěrka ve fiktivní firmě.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
[Pařížská 15, Ústí nad Labem]
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU A JEJICH ČLENĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
UC_A1_Základy účetnictví
ZDP - Zdanění právnických osob - podnikatelských subjektů
Jednoduché účetnictví
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1110Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1150Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP Jedná se o příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, Příjmy z podnikání vymezuje § 7 odst. 1 ZDP takto: a)
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_260_TÉMA_ Daňová evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Tereza Pálková Vedoucí bakalářské práce: Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Autor bakalářské práce:Martin Šíma Vedoucí bakalářské práce:Ing. Marta Hortová Oponent bakalářské práce:Mgr. Hana Bartošová DAŇOVÉ A ODVODOVÉ ZATÍŽENÍ.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – I.část
Autor bakalářské práce: Simona Marešová
Daňová evidence Bilanční právo
Dopady změn směnných kurzů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zdaňování příjmů podle § 7 ZDP
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová

Cil práce Rozbor účetních a daňových dopadů při ukončení podnikání s dopadem na: účetnictví, daňovou evidenci, paušální výdaje, daň z přidané hodnoty, daň z příjmů.

Důvody ukončení podnikání FO Podnikání bývá ukončeno: samostatným rozhodnutím podnikatelů z osobních důvodů, smrtí podnikatele, odnětím příslušného oprávnění k podnikání, vlivem vnějších faktorů.

Povinnosti podnikatele při ukončení podnikání Oznamovací povinnost vůči: správci daně na Finančním úřadě, Živnostenskému úřadu, Okresní správě sociálního zabezpečení, Zdravotní pojišťovně, u které je podnikatel nahlášený.

Ukončení vedení údajů z podnikaní I. Účetnictví vede do dne ukončení své činnosti. 1.Přípravné práce před účetní uzávěrkou 2.Účetní uzávěrka VH = výnosy – náklady 3.Mimořádná účetní závěrka

Ukončení vedení údajů z podnikaní II. Daňové evidence dnem zachycení poslední skutečnosti související u ukončením podnikání. 1.Uzavření Peněžního deníku, Knihy závazků a pohledávek, Knihy majetku. 2.VH = příjmy - výdaje

Ukončení vedení údajů z podnikaní III. Uplatnění paušálních výdajů dnem zachycení poslední skutečnosti související u ukončením podnikání. 1.Uzavření: Peněžního deníku – vedené pouze příjmy, Knihy pohledávek. 2.VH = příjmy – paušální výdaje Paušální výdaje = příjmy × určité % podle § 7 odst. 7 ZDP

Úprava VH s dopadem na daňovou povinnost Podle § 23 odst. 8 ZDP Úpravy VHÚčetnictvíDaňová evidenceUplatnění paušál. výdajů Zvyšující položky o zůstatky rezerv o cenu nespotř. zásob o zůstatek výnosů příštích období o cenu nespotř. zásob o výši pohledávek o zůstatek výdajů příštích období o výši pohledávek o zaplacené zálohy Snižující položky o zůstatek příjmů příštích období o hodnotu závazků - o zůstatek nákladů příštích období --

Zrušení registrace k DPH Vrácení státu uplatněného odpočtu na vstupu: a)dodaněním podle § 78 ZDPH, b)krácení DPH podle § 76 ZDPH.

Další úpravy VH Snižující položkou dodanění DPH, pokud podnikatel jako plátcem nesplňoval časový test pro osvobození § 78 odst. 1 ZDP, rozdíl, o který převyšují daňové odpisy převyšují účetní (pouze v případě účetnictví) Zvyšující položky rozdíl, o který převyšují účetní odpisy daňové, rozdíl mezi mankem a jeho skutečnou úhradou.

Sociální a zdravotní pojištění Vyměřovací základ = 50% × daňového základu Daňovým základem je DZD upravený podle § 5 a § 23 ZDP. Pojistné na SP a ZP podle § 25 odst. 1 písm. g) je daňově neuznatelným výdajem, s výjimkou § 24 odst. 2 písm. f) ZDP.

Daň silniční Podnikatel odvede silniční daň pouze za měsíce, ve kterých byl automobil využíván k podnikání.

Doporučení k minimalizaci daňové zátěže Ukončit podnikání: na konci roku v případě vedení účetnictví a daňové evidence  uplatnění daňových odpisů v plné výši, v době, kdy splňujeme časový test pro osvob. DPH, pokud je podnikatel plátce, prodej zásob za nízkou cenu  prodejní cena <= zůstatkové ceně.

Děkuji za pozornost!