Žlázy s vnitřní sekrecí. o uložena : v horní části břišní dutiny o funkce : exokrinní – zevní sekrece endokrinní - vnitřní sekrece – beta buňky  Langerhansovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žlázy s vnitřní sekrecí
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hormonální soustava.
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Sacharidy. Sacharidy- nebo také glycidy, uhlovodany, karbohydráty Hlavní zdroj energie pro tkáně, především pro svaly a mozek (20% energie z cukrů spotřebují.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_14_Regulace.
probíhá na třech úrovních: 1. Regulace na nervové úrovni - působí rychle, po dobu trvání podnětu 2. Regulace na úrovni imunitních pochodů 3. Regulace.
Klimakterium Menopauza B. Trojanová. Menopauzální syndrom  Menopauza je přirozený proces, nastává mezi 40 – 60 lety ženy  Ztráta funkčnosti ženských.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Hormonální regulace Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Žlázy s vnitřní sekrecí 2. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Řízení lidského organismu Úvod Hormonální.
Diabetes mellitus v dětství a dospívání v roce 2011 Praha, poslanecká sněmovna,
Úloha technologií (CGM sensor v moderní léčbě diabetu 1. typu), poslední klinická data Doc.MUDr.Kateřina Štechová, Ph.D. Interní klinika UK 2.LF a FN v.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo18 Označení materiálu evo18_epilepsie_diabetes.pptx Název školy Gymnázium.
Mgr. Sylva Šmídová.  Diabetes mellitus (DM) neboli úplavice cukrová (cukrovka) je chronické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru (glukózy)
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Ošetřování dítěte s onemocněním DIABETES MELLITUS
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Endokrinologická onemocnění
Alkohol v těhotenství – vliv na plod
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Žlázy s vnitřní sekrecí Smyslová soustava
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Stavba buňky.
Osteoporóza.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Diabetes mellitus.
Glykolýza Glukoneogeneze
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_18_28_Hormonální soustava
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Krev (Haima, Sanquis) Glykémie.
Biochemie speciálních situací
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Hormonální regulace glykémie
2009 Endokrinní systém.
Automatické hodnocení LIH v praxi na přístrojích Olympus
Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_SOUSTAVA TRÁVICÍ_P1-2
METABOLISMUS a jeho měření
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy
Cukrovka.
CHOLESTEROL A JEHO OVLIVNĚNÍ Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc.
Trávicí soustava.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Patofyziologie endokrinního systému I
Inzulinová rezistence
HORMONY Adéla Fantová.
TRÁVICÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Transkript prezentace:

Žlázy s vnitřní sekrecí

o uložena : v horní části břišní dutiny o funkce : exokrinní – zevní sekrece endokrinní - vnitřní sekrece – beta buňky  Langerhansovy ostrůvky o produkuje hormony : inzulín a glukagon

 zevní sekrece  vnitřní sekrece

 reguluje hladinu glukózy v krvi  podněcuje vstup glukózy do buněk  buněčné dýchání  podporuje tvorbu bílkovin a glykogenu v játrech a ve svalech

porucha  cukrovka – diabetes mellitus projevy  zvýšená hladina glukózy v krvi – hyperglykémie  přítomnost glukózy v moči  zvýšené močení a žízeň  ve svalových buňkách  nedostatek energie – ATP  v játrech neprobíhá syntéza glykogenu

často začíná v dětství příčina nedostatečná tvorba inzulínu léčba dodávání inzulínu

začíná ve vyšším věku, často jde o následek přejídání a obezity příčina snížená citlivost buněk na inzulín

 antagonista inzulínu  opačný účinek  podporuje štěpení glykogenu na glukózu  zvyšuje glykémii  stimuluje štěpení tuků v tukové tkáni

 &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=rRmRUKPSNcXltQbu2YCAAw &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=rRmRUKPSNcXltQbu2YCAAw  UTF- 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ORyRUM6aOM7IswaO2IHwBg#um=1&hl=cs&tbm=isch&sa=1&q=slinivka+b%C5%99i%C5%A1n%C3%AD+inzul%C3%ADn&o q=slinivka+b%C5%99i%C5%A1n%C3%AD+inzul%C3%ADn&gs_l=img j c.1.10hx0uoLoMw&bav=o n.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=a582403eabacdc31&bpcl= &biw=1366&bih=651http:// f.&bpcl= &biw=1366&bih=651&wrapid=tlif &um=1&ie=UTF- 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ORyRUM6aOM7IswaO2IHwBg#um=1&hl=cs&tbm=isch&sa=1&q=slinivka+b%C5%99i%C5%A1n%C3%AD+inzul%C3%ADn&o q=slinivka+b%C5%99i%C5%A1n%C3%AD+inzul%C3%ADn&gs_l=img j c.1.10hx0uoLoMw&bav=o n.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=a582403eabacdc31&bpcl= &biw=1366&bih=651  UTF- 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ORyRUM6aOM7IswaO2IHwBg#um=1&hl=cs&tbm=isch&sa=1&q=cukrovka+p%C5%99%C3%ADznaky&oq=cukrovka&gs_l=i mg.1.2.0l3j0i24l j c.1.7fG9wyMx9g8&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=a582403eabacdc31&bp cl= &biw=1366&bih=651  qf.&bpcl= &biw=1366&bih=651&wrapid=tljp &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=XiCRUPzmHcnTsgarwoDIDQ  51&wrapid=tlif &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=qiGRULGYFYTHsgbN_ICoAw 51&wrapid=tlif &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=qiGRULGYFYTHsgbN_ICoAw  0&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=LiKRUM7BIo_BswaO54G4CQ 0&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=LiKRUM7BIo_BswaO54G4CQ  34&biw=1366&bih=651&wrapid=tljp &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=cSKRUNOSD8XcsgbBsIH4BQ