Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu:VY_32_INOVACE_09-08_Dýchací a trávící soustava Autor:Mgr. Věra Vlková Ročník:8. Datum vytvoření:
Vzdělávací oblast:Člověk a jeho svět Tematická oblast:Přírodopis pro 8. a 9. třídu Předmět:Přírodopis Výstižný popis způsobu využití, metodické pokyny: Žáci se seznamují s dýchací a trávící soustavou, s jejich stavbou a funkcemi. Klíčová slova:Dýchací soustava, trávící soustava, kyslík, plíce, dechová frekvence, nádech, výdech, dutina ústní, jazyk, zuby, žaludek, játra, slinivka břišní, slepé střevo Druh učebního materiálu:prezentace
Dýchací soustava dýchání (respirace) je hlavním a důležitým úkolem dýchací soustavy, jeho význam spočívá v přísunu kyslíku do krve a odvádění oxidu uhličitého z organismu, je to mimovolní proces řízený dýchacími centry v prodloužené míše rozlišujeme dýchání vnější, při kterém dochází k výměně plynů mezi plícemi a krví a dýchání vnitřní, kdy probíhá výměna plynů mezi krví a tkáňovými buňkami kyslík obsažen v okolním vzduchu a jeho průchod do plic umožňují horní a dolní cesty dýchací, oxid uhličitý je odstraňován se vzduchem při výdechu vzduch vdechujeme ústy a nosem, z dutiny nosní proniká do vedlejších nosních dutin, v dutině nosní se oteplí, zvlhčí a zbaví nečistot
v nosní sliznici se nacházejí také čichové buňky, dále proudí do nosohltanu, Eustachova trubice jej spojuje se středním uchem ve vstupu do hrtanu se nachází hrtanová příklopka, která znemožňuje, aby se polykaná potrava dostala do dýchacích cest z hrtanu vzduch proudí do průdušnice dlouhé přibližně 10 – 12 cm a vyztužené 16 – 20 prstencovými chrupavkami, je vystlána řasinkovým epitelem krytým jemnou vrstvou hlenu, který zachytává a odstraňuje drobné prachové částice průdušnice se za hrudní kostí dělí na pravou a levou průdušku, které vstupují do plic a dále se dělí na průdušinky ústící do plicních váčků 1
plíce mají šedorůžovou barvu a kuželovitý tvar, jsou uloženy v dutině hrudní a pokrývá je poplicnice, hrudní dutinu vystýlá pohrudnice, mezi oběma blánami je pohrudniční štěrbina vyplněná vazkou tekutinou, která umožňuje klouzání blan během dýchání pravá plíce se skládá ze tří laloků, levá ze dvou základní funkční jednotkou je plicní sklípek, kde probíhá výměna dýchacích plynů 2
výměna plynů mezi vnějším prostředím a krví se nazývá plicní ventilace, dýchání je rytmické a automatické, můžeme je ovlivňovat vůlí (úmyslné zadržení dechu) má dvě fáze – vdech a výdech, umožňuje je činnost dýchacích svalů, hlavní jsou bránice, která pracuje na principu pístu, a mezižeberní svaly, které umožňují roztahování hrudníku a tím nasávání vzduchu do plic počet vdechů a výdechů za minutu se nazývá dechové frekvence, dospělý člověk se nadechne asi 16 – 18 krát za minutu, dítě 20 – 26 krát za minutu 3
Trávící soustava trávící soustava je svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem, zajišťuje příjem a zpracování potravy do podoby, kterou mohou přijmout buňky našeho těla (trávení) dutina ústní je prostor ohraničený rty, tvrdým a měkkým patrem a tvářemi, na spodu dutiny se nachází jazyk z příčně pruhované svaloviny, který umožňuje žvýkání a polykání sousta, má hmatovou a teplotní citlivost a uplatňuje se při vnímání chuti a také při řeči v horní i dolní čelisti jsou zasazeny zuby, které řežou, drtí a rozmělňují potravu, takže se potom snáze polyká a tráví 4
rozžvýkaná potrava se v ústech promíchává se slinami, které vylučují tři páry velkých slinných žláz (příušní, podčelistní, podjazykové) a další drobné žlázy ve sliznici dutiny ústní, slin se za den vytvoří asi 1,5 litru a obsahují 99% vody a 1% solí, bílkovin a trávícího enzymu ptyalinu, který štěpí škrob v potravě na jednodušší cukry rozžvýkané a navlhčené sousto posunou svaly jazyka do zadní části ústní dutiny a dochází k polykání, sousto je stahy svaloviny posunováno do hltanu, jícnu a do žaludku žaludek je rozšířená část trávící soustavy, kde se potrava určitou dobu zdržuje, pohyby žaludečních stěn se rozmělňuje a promíchává se žaludeční šťávou, vzniká kašovitá trávenina 5
dostatečně zpracovaná trávenina je vstřikována do tenkého střeva, která má tři oddíly – dvanáctník, lačník a kyčelník, zde probíhá rozhodující část trávení tenké střevo má délku a šířku asi 3 cm, trávenina je zde rozkládána pomocí enzymů v pankreatické šťávě ze slinivky břišní a střevní šťávou, která obsahuje hlen a enzymy štěpící cukry, tuky a bílkoviny do dvanáctníku ústí vývody trávících žláz – jater a slinivky břišní játra jsou největší žlázou lidského těla, váží asi 1,5 kg a jsou uložena na pravé straně dutiny břišní a pod bránicí, vylučují žlutozelenou tekutinu (žluč), která se shromažďuje pod játry ve váčku zvaném žlučník, žlučovodem se žluč dostává do dvanáctníku, kde pomáhá rozptýlit tuky na drobné kapičky 6
slinivka břišní je asi 18 cm dlouhá žláza uložená pod žaludkem v kličce dvanáctníku, je žlázou s dvojí činností, vývod slinivky přivádí do dvanáctníku pankreatickou šťávu s enzymy štěpícími cukry, tuky i bílkoviny, jiné buňky slinivky produkují hormony, které vstupují do krve konečným oddílem trávící soustavy je tlusté střevo o délce asi 1,5 m, je rozděleno na slepé střevo, dále na vzestupný, příčný a sestupný tračník, esovitou kličku a konečník s řitním otvorem 7
Opakování Jaký je rozdíl mezi vnitřním a vnějším dýcháním? Co je to dechová frekvence? Kolikrát se dospělý člověk nadechne za minutu? Kolikrát dítě? Jakou funkci v těle mají játra? Popište, kudy postupuje polknuté sousto (od rozžvýkání až po vyloučení)
Použité zdroje: 1. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2010 [cit ]. Dostupné z: 2.Lungs open. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 3.Breathing corset. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: 4.Teeth by David Shankbone. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2008 [cit ]. Dostupné z: 5.Illu stomach. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit ]. Dostupné z: 6.Gray1085. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007 [cit ]. Dostupné z: 7.Pancreas. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z: