Životopis 1 Hradec Králové 19. 2. 2013 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Advertisements

Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Číslo v digitálním archivu školy
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
tříletý učební obor – Číšník, servírka
Vzdělávací obor: Svět práce
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Životopis shrnutí poznatků.
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální učební materiál
Administrativní styl PaedDr
JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK224.
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Personální písemnosti II
ŽIVOTOPIS Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vrbová. Dostupné z Metodického portálu
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
TVORBA STRUKTUROVANÉHO ŽIVOTOPISU. Obecné poučení Životopis (biografie, curriculum vitae ) – přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují.
Zásady psaní životopisu VTLE Ing. Konečná Martina
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Společnost s ručením omezeným 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Jazyk a kompozice odborného stylu 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Strukturovaný životopis Vypracoval: Lukáš Karlík.
Likvidace obchodní společnosti 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Ukončení pracovního poměru 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
Teorie komunikace 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B11_Životopis TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zaměstnanci v podniku 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Přeměny obchodních společností 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Komunikační strategie 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
TVOŘENÍ SLOV CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Pracovní podmínky žen a mladistvých
4 způsoby jak zvítězit v konkurenčním boji
Analýza hodnot zákazníka
Tvorba marketingového mixu
Administrativní funkční styl
Portfolio analýza Model GE
Uzavírání smluv CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Inverzní funkce CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Nezaměstnanost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Oběžný majetek CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Výrobní činnost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Funkční styl administrativní
Náklady CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Veřejná obchodní společnost
Podnikání a jeho právní formy
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Statky a služby CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Životopis 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové

Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK Název školy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Číslo DUM CSA_OPVK15_067 Předmět Český jazyk a literatura Tematický celek Administrativní funkční styl Název materiálu Životopis Autor Mgr. Hana Voralová Datum ověření, třída , 2A Časová dotace 20 min. Pomůcky PC, flash disk, projektor Vzdělávací cíl Seznámení žáků se strukturou různých forem životopisu. Příprava na tvorbu vlastního životopisu.

Životopis (biografie, curriculum vitae) v administrativním funkčním stylu je životopis vnímán jako přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují pro pracovněprávní účely Existují dva typy životopisu: a)tradiční – má formu stylizačně uceleného textu b)strukturovaný – má formu heslového výčtu organizovaného podle předepsané grafické úpravy; častější užití

Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Řazení informací: časové – informace jsou kladeny chronologicky za sebou bez ohledu na obsah věcné – kolonky se organizuje podle obsahu předkládané informace (př. vzdělání, praxe, další vzdělání, osobnostní charakteristika) kombinované – propojení obou předcházejících způsobů, fakta se nejprve řadí věcně, poté v rámci jednotlivých kolonek časově – tento typ je nejčastěji používaný!

Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Časové údaje v rámci jednotlivých kolonek řadíme u strukturovaného životopisu vždy od nejčerstvější události! Obsahové členění: identifikační údaje (jméno, příjmení, akademické a vědecké tituly, telefon, , fax, datum a místo narození – adresa trvalého bydliště; zdravotní ani rodinný stav uvádět nemusíme)

Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu údaje o dosaženém vzdělání (rekvalifikační kurzy a další kurzy řadíme sem, nebo do zvláštní kolonky – další vzdělání) údaje o dosavadních pracovních zkušenostech zvláštní znalosti a dovednosti (př. řidičský průkaz, znalost cizích jazyků, práce na PC aj.)

Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu osobnostní charakteristika (př. zodpovědnost, pečlivost, trpělivost, flexibilita, dobré komunikační a organizační schopnosti apod.) upozornění na přílohy (př. doklad o vzdělání, rekvalifikaci, doporučení a hodnocení bývalého zaměstnavatele, motivační dopis aj.)

Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Grafika: odstavce se píší bez odsazení mezerníku, tj. hned od levého okraje jednotlivé kolonky se oddělují mezerou v řádkování hojně se uplatňuje vertikální členění textu (různé druhy písma, podtrhávání apod.) ALE Pozor na přemíru prvků, úprava životopisu pak může působit přesně opačně!

Kompozice a jazyk strukturovaného životopisu Jazyk: tento útvar patří mezi heslové – užíváme v něm proto nejčastěji větné ekvivalenty a nevětné výčty věta nebo souvětí nejsou vyloučeny, ale celkově však převládá tendence ke zhuštěnému nevětnému vyjadřování časté jsou zkratky a značky (v případě použití vlastních je třeba dávat pozor na srozumitelnost)

Zdroje a literatura: Kostečka, Jiří. Český jazyk pro 4. ročník gymnázií. Praha : SPN, ISBN Krejčová, L.; Pospíšilová, Z. Já na to mám. Praha : DYS-centrum, 2011.