Paliativní medicína Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
PSYCHICKÉ REAKCE NA BLÍŽÍCÍ SE KONEC ŽIVOTA
HOSPICE A UMĚNÍ DOPROVÁZET
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Postavení hospiců ve zdravotně sociálním systému ČR
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
Úvod do paliativní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Specifika domácí paliativní péče u dětí
Sociální pedagog v kontextu dětské paliativní péče
Problematika smrti a umírání
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Smrt a filosofické myšlení Barbora Řebíková 2011.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Zpracovala: Mgr. Hana Adamčíková Bc. Urszula Szromková
Problematika eutanázie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek.
Sdělování nepříznivých informací.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
O posledních věcech člověka
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
LILIUM CANDIDUM J.Víchová Klinika dětské hematologieaonkologie FNM Oddělení klinické psychologie FNM.
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
2011 Marek Vácha Hospicové hnutí.
Sociální opora.
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
(Asistovaná sebevražda) Ano či ne?
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Pozdní stáří a smrt Přednáška z aplikované vývojové psychologie
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
POSTAVENÍ HOSPICŮ VE ZDRAVOTNÍM A SOCIÁLNÍM SYSTÉMU ČR
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Paliativní péče a nemocný s lymfomem
Mgr. Hrtúsová Tereza Grigoriadisová Karin Schreiberová Radka
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Jak vést lidi v těžkých situacích
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Zdraví a nemoc Postoj jedince k nemoci
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
SLEZSKÁ HUMANITA, obecně prospěšná společnost
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Paliativní medicína Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.

Elizabeth Kübler-Rossová Elizabeth Kübler-Rossová ( ) Americká psycholožka 5 stadií vyrovnání se člověka se smrtelnou chorobou 1969 kniha On Death and Dying (rozhovory s více než 500 umírajícími)

Pět fází umírání 1. Popírání (denial) 2. Hněv (anger) 3. Smlouvání (bargaining) 4. Deprese (depression) 5. Smíření (acceptance)

1. Popírání (denial) „Cítím se dobře.“ „Tohle se nemůže dít, ne mně.“ „Došlo k záměně výsledků, to musí být omyl.“ Popírání je pouze dočasnou obranou jedince. Šok z nové situace může trvat různě dlouho. Dotyčný se nechce s nastalou situací smířit

2. Hněv (anger) „Proč já? To není fér!“ „Proč se to děje mně?“ „Kdo za to může?“ Jedinec si uvědomuje, že již nemůže stav popírat. Má vztek, někdy se dostaví i závist.

3. Smlouvání (bargaining) „Chci se dožít svých vnuků.“ „Udělám cokoliv, abych mohl/a žít ještě pár let.“ „Dám všechny své peníze, za…“ „Chápu, že umřu, jen kdybych měl o trochu více času…“ Jedinec chce naději, že může nějakým způsobem oddálit smrt, hledání zázračného léku.

4. Deprese (depression) „Jsem tak smutný, proč se s čímkoli obtěžovat?“ „Umřu, tak o co jde?“ „Ztratil/a jsem milovaného/milovanou, proč dál žít?“ Jedinec si začíná uvědomovat jistotu blížící se smrti. Uzavírá se do sebe, odmítá návštěvy a tráví čas o samotě (pláč). Toto období smutku musí proběhnout (nedoporučuje se nemocného rozveselovat).

5. Smíření (acceptance) „Bude to v pořádku.“ „Nemůžu proti tomu bojovat, měl bych se na to připravit.“ V této poslední fázi se dotyčný začíná vyrovnávat se svou smrtí. Dochází k psychickému uvolnění a pacient je schopný na léčbě spolupracovat a přistupovat k ní rozumem.

Pět fází umírání Tyto fáze lze aplikovat na mnohé životní události: smrt blízkého rozvod drogová závislost rodinné tragédie a neštěstí

Pět fází umírání Fáze nemusí nutně nastávat ve výše uvedeném pořadí a nemusí být ani všechny prožity (avšak dotyčný obvykle zažije nejméně dvě z nich).

Paliativní medcína Představuje ucelený systém pomoci umírajícím a jejich rodinám. Je celková léčba a péče o nemocné, jejichž nemoc nereaguje na kurativní léčbu. Léčí příznaky, symptomy nemoci, kde již není možné odstranit, vyléčit její příčinu. Nejdůležitější je léčba bolesti a dalších symptomů, stejně jako řešení psychologických, sociálních a duchovních (spitiruálních) problémů nemocných. Cílem paliativní medicíny je dosažení co nejlepší kvality života nemocných a jejich rodin. Postupy paliativní medicíny se nemoc sice neodstraní, ale přesto se subjektivní stav pacienta může zlepšit.

Hospic Idea hospice pacientu slibuje: o nebude trpět nesnesitelnou bolestí o v každé situaci bude respektována jeho lidská důstojnost o v posledních chvílích života nezůstane osamocen

Hospic o Hospic - není léčebnou dlouhodobě nemocných o Hospic - není domovem důchodců o Hospic - není nemocnicí o Hospic - není sanatoriem

Podmínky přijetí do hodpice nemoc pacienta ohrožuje na životě „vítězná“ (kurativní) medicína nemá dále co nabídnout není možná či nepostačuje domácí péče

Bolest člověka fyzická (tělesná) psychická (emoční) sociální (společenská) spirituální (duchovní)

Bolest člověka Každá fyzická bolest lze léčit!!!

Bolest člověka Ideální situací je, když člověk umírá usmířen, bez bolesti fyzické, psychické, sociální a duchovní a je vděčný za prožitý život.

Hospicový tým nemocný s opatrovatelem a jeho rodina hospicový lékař hospicová sestra sociolog starající se o rodinu a pozůstalé duchovní – kněz, psycholog sociální pracovník dobrovolníci další specialisti dle akutních potřeb nemocného

Hospicové hnutí Zakladatelka hospicového hnutí Cicely Saunders ( ) St. Christopher´s hospice v Sydenhamu (Anglie) 1967

Hospicové hnutí Zakladatelka hospicového hnutí v ČR MUDr. Marie Svatošová : „Hospic je umění doprovázet.“

Literatura KÜBLER-ROSS, E. On Death and Dying, Routledge KÜBLER-ROSS, E. O smrti a umírání, Turnov VIRT,G. Žít až do konce. Etika umírání, smrti a eutanazie, Praha SVATOŠOVÁ,M. Hospice a umění doprovázet, Praha SLEZÁKOVÁ, L. a kol. Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty: Gynekologie a porodnictví, onkologie, psychiatrie. Praha : Grada Publishing,

Motto: Pokud něco neděláte prvotřídně, nedělejte to vůbec. Protože když není něco prvotřídní, nepřináší to zábavu ani užitek. A když něco neděláte ani pro zábavu, ani pro užitek, proč to vůbec děláte? Robert Townsend