Egypt 5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l. 1.Období 5000 let př.n.l. 2.Období 3500 let př.n.l.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Advertisements

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
egypt V údolí Nilu,postupné vysychání Sahary
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4360 _NES
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Starověký Egypt.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4160_NES
Egypt- nejvyspělejší v tomto oboru, začali používat rostlinná barviva (henu a hen) na změnu barvy vlasů. Starověk- lazebnictví provozovali otroci, jako.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4260_NES
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ
Nova uniforma. Je pravda, ze se meni uniforma? Udelali jsem male zmeny, abyste meli vice moznosti vyberu: Muzete nosit bile triko s limeckem (s golierikom)
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Starověký EGYPT.
RZ PravěkStarověk StředověkNovověk Období vývoje lidstva.
PORTRÉT EN FACE (ánfas)
DÁVNÉ ŽENY V EGYPTĚ nejen obyčejné ale také slavné, posvátné, panující
Lucie Dušková G a OA Chodov
VY_52_INOVACE_ZB03_1364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
PROFIL (pohled na hlavu ze strany)
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Hlava - vlasy Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
Egypt Země bohů.
prodloužení trvanlivosti účesu.
Vlasy se ostříhaly plastickým střihem, seřezáváním směrem do obličeje.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI_A_ UPRAVA _VLASU_ A_ VOUSU_13 Název školy Střední škola služeb,
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce.Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
Haribo – základní informace Haribo je německá firma, která byla založena roku 1920 v Bonnu panem Hansem Rieglem, která vyrábí bonbony všech možných druhů.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640,PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_11_SLUŽBY-
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Móda krátkých vlasů 30. léta Třicátá léta jsou charakteristická ondulací železem a rozvojem termické preparace Josef Mayer- zdokonalení termické.
Oděv, úprava hlavy a líčení Krátká sukně Dlouhé šaty z jemné látky Šperky a ozdoby.
LIDSKÉ RASY.
Stará, Střední a Nová říše
5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l.
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Francouzská revoluce a direktorium
Novověk - Renesance.
Druhá polovina 19. století (druhé rokoko)
SECESE Poslední móda dlouhých vlasů u žen.
Móda krátkých vlasů: 60. léta
První světová válka ( ) změnila světový vývoj v módě.
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
40.- léta léta jsou charakteristická nástupem vodové ondulace.
Vlasy se ostříhaly plastickým střihem, seřezáváním směrem do obličeje.
70. léta Móda 70 let je ve stylu sexuální revoluce. Do módy přicházejí minisukně. K dané módě se nosily dlouhé vlasy nebo účesy upravené tupým střihem.
Život ve starověkém egyptě
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
Výtvarné umění starověkého Egypta
EGYPTSKÁ ARCHITEKTURA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15-13_ Úvod do Starověkého Egypta Číslo projektu:
Transkript prezentace:

Egypt 5000let př. n. letopočtem-3500l.př.n.l. 1.Období 5000 let př.n.l. 2.Období 3500 let př.n.l.

Zeměpisná poloha Egypta - kontinent Afrika Řeka Nil Horké podnebí To ovlivnilo módu i účesovou tvorbu Vrchol módy let př.n.l. Pak je pod nadvládou Říma. Civilizace, která dosáhla úspěchů ve stavitelství, lékařství, duchovní i hmotné kultuře Egypt

Egypt-1. období 5000 let př. n. letopočtem V období 1. egyptských faraónů byla móda v odívání a v účesové tvorbě jednoduchá. Muži Holili si tváře a hlavy; Nosili paruky – ochrana proti slunci; O svátcích nosili faraónové a kněží falešný vous. Tento vous byl tvarovaný do kostky nebo obdélníku. Na tváře nalepovali umělé bradky tvaru obdelníku ( vyrobeny z ovčí vlny, délka udávala stupeň hodnosti-postavení ve společnosti). Používali depilační prostředky, líčení obličeje.

Egypt - Účesy mužů Kadeřníci napřed zvlhčili vlasy a vous mastí a pak je oholili dobře nabroušenou břitvou s bronzovou čepelí. Ztrátu vlasů Egyptští muži řešili používáním tuku z kozorožců, lvů, krokodýlů, hadů, hus a hrochů. Na lysá místa si také přikládali nasekané listy salátu k podpoře růstu vlasů. Egypťané jsou právem považováni za strůjce aromaterapie. Oleje jako jedlový, rozmarýnový, mandlový a ricinový hojně používali k masážím na stimulaci vlasového růstu.

Ženy nosily přirozené tmavé vlasy s hladkou úpravou, rozdělené pěšinkou uprostřed a zastřižené do roviny těsně pod ušima-tvar mikáda. Později se objevuje ofina zastřižená nad obočí. Hustota vlasů se doplňovala vlásenkou, která byla připevněná na bronzové čelence. ZÁKLADNÍ STŘIH –MIKÁDO OFINA – MUSÍ VYNIKNOUT OČI Egypt let př. n. l. -Účesy žen

Egypt let př. n. l. -Účesy žen ZÁKLADNÍ STŘIH –MIKÁDO OFINA – MUSÍ VYNIKNOUT OČI Často si vlasy splétaly do osmi nebo devíti copů a na zadní části hlavy je spojily. Pokud si obecně Egypťané vlasy holili, tak často tomu bylo z důvodu praktičnosti v horkém počasí a z důvodu vyvarování se nebezpečí vší. Dlouhé vlasy nebyly považovány za preferovaný znak ženy/muže.

Již ve starověkém Egyptě nosili lidé vyholené hlavy právě z důvodu hygieny. Byl to ten nejjednodušší způsob jak se zbavit vší a všemožných nečistot. Chodit na veřejnosti bez vlasů bylo ovšem společensky nepřípustné, proto byly velmi oblíbené paruky. Egypt- vyholené hlavy

V Egyptě byly velmi oblíbené paruky. Ty si mohla dovolit jen movitější třída, ten, kdo si nemohl paruku dovolit, používal levnější prameny na prodloužení vlastní délky. Paruky byly vyráběny z ovčí vlny nebo rostlinných vláken. Čím více se paruka podobala pravým vlasům, tím byla dražší. Později byly vyráběny z lidských vlasů. Profese holiče vyrábějícího paruky, byla velmi respektovaná. Byla to jedna z mála profesí, jež mohly vykonávat i ženy. Egypt- paruky

Egypt- líčení Za střed obličeje považovali oko, na horní víčko vedli černou čáru, na dolním zelenou. Černé líčidlo vyráběli ze sirníku olovnatého, zelené barvivo z malachitu, červenou z hematitu / nerost)

Otroci a sluhové nesměli nosit stejné účesy jako egyptská aristokracie. Nosili vyholené hlavy. Egypt

K barvení vlasů byla často používána henna, využití našla i při barvení nehtů a rtů. Egypt- barvení vlasů

IDEÁL KRÁSY NEFERDITI EGYPTSKÁ KRÁLOVNA

Obě pohlaví se zdobila šperky a používala líčidla, hlavně se líčily oči. Egypťané měli ve velké oblibě parfémy a do pokožky si vtírali vonné oleje. Egypt- líčení

rasta copánky –prodlužování vlasů mikádo s módní úpravou ofina Egypt – účesové prvky dnes