Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-017 Orbis pictus 21. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

Informatika Počítačové sítě.
Základy databázových systémů
Počítačové sítě.
SOFTWARE operační systémy
Elektronický obchod. Požadavky na funkčnost aplikace nabídka zboží zboží se může prodávat za různé ceny (akční nabídky, sezónní výprodeje) evidence zákazníků.
Souborové systémy.
PC SÍTĚ II.
PC SÍTĚ I.
Tomáš Baďura ARI.  Mnoho velkých společností dávno začalo prosazovat přesun výpočetního výkonu IT do velkých datových center.  Decentralizované systémy.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Tvorba webových aplikací
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pravidelné zálohování dat
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
Microsoft System Center Operations Manager
Dělení podle topologie
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Topologie sítí Adam Eisenreich.
Cluster---- Pavel Martinec 4.A1. Z Z 2 O mně O projektu Stanovení dílčích úkolů Vlastní řešení projektu Výběr serverů a nákup serverů Zapojení do clusteru.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Internet.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Virtualizace PC.
Úvod do počítačových sítí
Virtualizace Zpracoval Martin Dvořák, ITV 22.Října 2009.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_8B_3B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:8. Tematický okruh,
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Uninterruptible Power Supply
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Bezpečnost dat.
Živočichopis (taxonomie) sítí
Operační systémy - úvod
TÉMA: Počítačové systémy
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Instalace programů do Linuxu
Transkript prezentace:

Nastavení serverů OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století

Nastavení serverů Zatímco nastavení pracovních stanic v síti, je relativně jednoduchá záležitost, a navíc je hodně podobné u většiny systémů (Windows i Linux), je správné nastavení serveru obtížné často i pro zkušeného správce. Toto nastavení je u většiny systémů hodně odlišné a je třeba mnohé nastudovat z literatury. Základem správného nastavení a funkčnosti sítě, je naplánování její funkčnosti a struktury, již před vlastní realizací. Strukturální změny se ve fungující síti dělají obtížně, protože často je taková změna provázena výpadky a i uživatelé, se dodatečným změnám obtížně přizpůsobují.

Na co všechno je třeba myslet? Především je třeba zvážit k čemu všemu má síť sloužit. Jaké data či síťové prostředky, se mají sdílet, případně v jakém množství. Jaká je nutnost zabezpečení dat, případně spolehlivosti sítě (ve smyslu HW výpadků, poruch napájení atd.) Dále je třeba zvážit budoucí rozšířitelnost sítě a některé síťové prvky již předem „nad-dimenzovat“. Hlavně záleží na „páteři“ sítě, což jsou centrální přenosové cesty (spojení serverů se switchi, propojení budov, pater adt.). V ideálním případě by měli být v těchto spojích použity optické prvky, které umožňují přenosové rychlosti až desítek gigabitů za sekundu. Servery se musí dimenzovat taky s určitým „nadhledem“ - několika tisícové navýšení při nákupu, může kromě „nervů“ správce, ušetřit později násobky tohoto navýšení (často se musí koupit server úplně nový)

Na co všechno je třeba myslet? Je také vhodné si předem stanovit strukturu a rozdělení uživatelů a možnosti jejich přístupu k datům a dalším síťovým prostředkům. S tím také souvisí například i výběr vhodného serverového operačního systému a správného hardware. V dnešní době, se při instalaci serverů často využívá tzv. Virtualizace. Na fyzickém serveru se nainstaluje virtuální prostředí (např. VmWare ESXi server), a na něj se instalují vlastní síťové operační systémy (může jich být několik). Výhoda tohoto řešení, je poměrně snadná přenositelnost systému na jiný virtuální server a také lepší využití výkonu serverového hw.