Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Advertisements

Základy veřejné správy
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
 Materiál lze použít jako pomocnou vizuální pomůcku při výkladu o výdajích státu.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Základy veřejné správy
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMIKA BYDLENÍ úvod
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_NÁRODNÍ.
Evropské správní právo (NV305K) Evropské správní právo (NV305K) JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ ,
Ekonomika bydlení Ing. Katarína Poluncová Katedra veřejné ekonomie
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Ekonomika veřejného sektoru
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
FINANČNÍ TRHY doc. Ing. Martin Svoboda, Ph. D
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
ECONOMIA a.s. Dobrovského Praha 7 ČESKÁ REPUBLIKA Odborný časopis Moderní obec.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Informační zdroje pro STM
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rozpočet obce Černovice
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Ekonomika veřejného sektoru
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EBSCO PhDr. Ivana Reznerová
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Finanční správa zkouška
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Kurz 1FU191 Metodologický seminář
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414

Veřejný sektor je ta část národního hospodářství, ve které jsou ve veřejném zájmu uspokojovány potřeby společnosti a občanů formou statků prostřednictvím veřejných služeb, je financována převážně z veřejných rozpočtů, je řízena a spravována veřejnou správou, rozhoduje se v ní převážně s využitím veřejné volby a podléhá veřejné kontrole.

Předmět je úvodem do problematiky jednotlivých odvětví veřejného sektoru. Vznikla nová skripta Čtěte noviny!

Tento předmět má jinou filosofii než ostatní seminární práce, četba, práce se zdroji, orientace v problematice a aktuálním dění. Co potřebujete? 60 bodů, abyste mohli ke zkoušce a dobrá seminární práce 1x test = max 60 bodů Seminární práce – odevzdat do v tištěné podobě i do ISu Rozsah – 12 stran textu + seznam literatury, příp. přílohy Překlad = max 15 bodů Zkouška – ústní.

Literatura základní Svoboda, F. a kol.: Ekonomika veřejného sektoru. www stránky správců kapitol státního rozpočtu Denní tisk (Hospodářské noviny, Lidové noviny), ekonomické časopisy (knihovna) Literatura doporučená Rektořík, J. a kol.: Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Ekopress: Praha 2007 Ochrana, F.: Veřejné výdajové programy, veřejné projekty a zakázky : jejich tvorba, hodnocení a kontrola. Praha: Wolters Kluwer, 2011 Lynn, J. Jay, A. Jistě, pane ministře/premiére.

Osnova seminární práce Obsah vč. čísel stran kapitol a jejich částí 1) HISTORIE Vývoj odvětví v historii Argumenty pro a proti veřejnému financování daného odvětví. ( (nejen!!) texty Liberálního institutu)a proti 2) SOUČASNÁ PODOBA A PROBLÉMY ODVĚTVÍ Dnešní stav Analýza finančních zdrojů - – hlavní zdroje příjmů, výdaje, změny v čase, … Aktuální problémy odvětví vč. doložení rešeršemi z informačních zdrojů. 3) ODVĚTVÍ V ZAHRANIČNÍ ODBORNÉ LITERATUŘE Shrnutí tří článků ze zahraničního odborného časopisu, týkající se tématu – databáze JSTOR nebo jináJSTOR Citace alespoň jednoho hesla, týkající se odvětví, z tištěné verze The New Palgrave Dictionary of EconmicsNew Použitá literatura (zpracovaná a v textu uváděná s využitím citačních norem) Přílohy

TÉMATA seminární práce 01 Veřejná správa: celek státní správa územní samospráva 02 Justice:soudnictví včetně Ústavního soudu státní zastupitelství vězeňská služba 03 Armáda 04 Policie:státní obecní 05 Školství:základní střední vysoké celoživotní vzdělávání 06 Tělesná kultura 07 Kultura

Témata seminární práce - pokračování 08 Církve a náboženské společnosti 09 Zdravotnictví 10 Sociální služby 11 Masmédia 12 Věda a výzkum 13 Technická infrastruktura: regulátoři trhu – ERÚ, ČTÚ doprava – SŽD, ŘSD energetika komunikační systémy vodárenství odpadové hospodářství 14 Bydlení 15 Zemědělství a lesnictví 16 Sociální zabezpečení 17 Životní prostředí 18 Zaměstnanost

Děkuji za pozornost

Komplexita?