Psychologické aspekty násilných trestných činů na školách a jak jim předcházet © Spurný, 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Advertisements

Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
FORENZNÍ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
Úřad práce České republiky
Příprava na multikulturní výchovu pro učitele a učitelky MŠ
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Hradec Králové, 17. září 2014.
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Techniky práce s mentálně postiženými
Elektronická bezpečnost v Kraji Vysočina
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Zákon o sociálním podnikání
Velikost nářadí.
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Bc. Miloslava Vavříková
Hra na barevná auta IV. Jaroslava Růžičková.
Sůl nad zlato Zdraví, bezpečí.
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
Školní poradenské pracoviště
Elektronická bezpečnost v Kraji Vysočina
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Malujeme vodovkami vnímání.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Co si vezmu na….
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
2. fáze výcviku řidičů.
Odkrývání obrázků – poznej místa
RIZIKA PŘI ZIMNÍCH SPORTECH
Cílové skupiny sociálního podnikání
Když vás potká vyhoření
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Výroba velikonočního košíčku
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychologické aspekty násilných trestných činů na školách a jak jim předcházet © Spurný, 2015

Mohou se žáci na školách cítit v bezpečí před násilnými incidenty? Kdo páchá násilné incidenty a proč? Kdo a co můžeme udělat pro posílení pocitu bezpečí, pro minimalizaci vzniku násilných incidentů?

Specifika násilných incidentů na školách Vznikají neočekávaně (nečekaně) V jejich důsledku dochází k újmě na zdraví, ke ztrátám na životech Obvykle větší počet obětí (obětí může být prakticky kdokoliv) Vedle přímých i nepřímé oběti Vytváří ve společnosti atmosféru strachu, bezmoci Vzbuzují a udržují zájem masmédií (incident – média registrují-prezentují jako širší sociální problém – případ je skandalizován (stereotypy, překroucení problému, hledání viníků) – k problému se vyjadřuje veřejné mínění – požadavek zaměření politiky na problém (požadavek nápravy)

Charakteristické znaky pachatelů Psychopatická osobnost, osobnost s psychopatickými reakcemi Zvýšená agresivita, irritabilita Nízká frustrační tolerance Egocentrismus Neschopnost prožívat pocity viny Absence empatie, soucitu Nedostatečná kontrola impulzů Skupinový outsideři, samotáři Vedou „dvojí“ život

Motivy Frustrace (dlouhodobá - outsider) Nenávist (vůči společnosti, škole) Pomsta Touha „proslavit se“, dát o sobě vědět Jiný motiv (tr. činy bez motivu, resp. s nesrozumitelnou motivací)

Opatření proti násilným incidentům Cíl: předejít, zamezit, Jak: vytvářením bezpečnostních perimetrů, zvýšením informovanosti (formování postojů), vytváření dovedností a návyků bezpečného chování Opatření: technická, organizační, psychologická Premisa: neovlivníme výskyt potenciálních pachatelů, ani jejich osobnostní dispozice (patologii), z toho – ztížit podmínky pro jejich „řádění“, zvýšit osobní připravenost potenciálních obětí čelit násilným incidentům

Čím může přispět psychologie (psychologové) k řešení násilných incidentů na školách Při rozvíjení sociálních dovedností k identifikaci hrozeb (Co lze považovat za signály vzniku násilného incidentu? Které behaviorální projevy a reakce, příp. osobnostní dispozice jsou příznačné pro pachatele násilných incidentů na školách?) Při formování návyků bezpečného chování při násilných incidentech (Které projevy a reakce zvyšují rizikovost chování oběti násilného incidentu? Možnosti nenásilného řešení násilných incidentů pomocí komunikace?) Při osvojování postupů vyrovnávání se s následky extrémních zážitků (Jaké metody a postupy mohu využít při vyrovnávání se s následky extrémní psychické zátěže? Jaké jsou možnosti odborné a laické pomoci obětem násilných incidentů – krizová intervence individuální, skupinová?)

Děkuji za pozornost

Nejhorší masakry na školách 1. srpna Student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec. Předešlé noci zabil mladík své rodiče. 6. prosince Na univerzitě v kanadském Montrealu postřílel pětadvacetiletý nepřítel žen Marc Lepine 14 studentek. Potom se sám zabil. 13. března Ve škole ve skotském Dunblane zastřelil třiačtyřicetiletý Thomas Hamilton 16 dětí ve věku od pěti do šesti let a jejich učitelku. Po činu spáchal sebevraždu. 20. dubna Dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu. 8. června Osm japonských školáků ubodal a 13 zranil duševně narušený Mamoru Takuma ve škole v obci Ikeda na předměstí Ósaky. Pobodal také dva učitele. 26. dubna Na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe. Během amoku postřílel pistolí 13 dospělých pracovníků školy, dále dva školáky a jednoho policistu. 26. listopadu Muž ozbrojený nožem ve střední Číně ve městě Žu-čou ubodal osm středoškoláků a čtyři další zranil. 21. března Deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci Red Lake v americkém státě Minnesota. Šestnáctiletý student místní střední školy Jeff Weise zabil doma své prarodiče a pak v areálu školy zastřelil pět spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sebe. 16. dubna Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě přišlo o život 32 lidí. Vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec sám spáchal sebevraždu. 7. listopadu Osmnáctiletý student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a poté sám sebe na střední škole v jihofinské Tuusule. Střelec na internetových stránkách YouTube na svůj chystaný čin dopředu upozornil. 23. září Dvaadvacetiletý student Matti Juhani Saari ve škole ve finském městě Kauhajoki na jihozápadě země zabil 10 spolužáků a spáchal sebevraždu.