Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Advertisements

ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Česká republika – demokratický stát
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Modern í š kola reg.č í slo projektu CZ.1.07/1.4.00/ N á zev výukov é ho materi á lu: MOC VÝKONNÁ K ó d (označen í DUM): VY_32_INOVACE_3.Ov8 07.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Soustava veřejných rozpočtů II.
Organizace Státní správy
TEST 17. POLITOLOGIE
Tato prezentace byla vytvořena
Občanská výchova 9. ročník
Současní ministři ČR Od 13. července 2010.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A29 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Soudy Občanská výchova.
Státní správa Petr Machala.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Státní správa.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
Státní rozpočet I. Petr Machala.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/13_POŠTA Téma: Pošta Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/16_Severní Evropa Téma: Státy severní Evropy.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Organizace veřejné správy
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři, prezident Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/

 Materiál je určen pro výuku předmětu občanská výchova pro základní školu praktickou.  Příprava není nutná.  Doba vzniku leden 2013  Doba ověření  Učitel žákům vysvětlí pojmy vláda, ministři a prezident.  Závěrečný úkol žáci zvládli.  Je určen pro žáky 7.ročníku.  Určeno pro práci na interaktivní tabuli.

 Je vrcholný orgán výkonné moci v České republice.  Její postavení vymezuje Ústava České republiky zejména v hlavě třetí, článku 67 až 80.  Úřad vlády České republiky sídlí v budově Strakovy akademie v Praze na Malé straně.  V čele vlády stojí předseda vlády. Dále vládu tvoří místopředseda a ministři.

 Každý ministr a jeho ministerstvo má na starosti určitou oblast života státu.

 Ministr obrany stojí v čele armády, má na starosti bezpečnost státu.  Ministr zahraničních věcí navazuje spolupráci s ostatními státy.  Ministr školství, mládeže a tělovýchovy má na starosti všechny školy, výchovu mládeže a tělovýchovu.  Ministr vnitra se stará o policii a pořádek ve státě.  Ministr zdravotnictví se stará o nemocnice, zdravotní střediska, lékaře, zdravotní sestry a léky.  Ministr průmyslu a obchodu se snaží zlepšit hospodářství státu.

 Ministr zemědělství má na starosti výrobu potravin a také naše lesy a chov ryb.  Ministr financí má na starosti banky a peníze, které patří státu.  Ministr dopravy se stará o železniční, silniční, lodní dopravu a také o poštu.  Ministr životního prostředí se stará o ochranu životního prostředí v naší zemi.  Ministr spravedlnosti dbá na to, aby správně pracovaly soudy, státní zástupci a advokáti.

 Ministr práce a sociálních věcí se stará o to, aby správně fungovaly sociální služby a o dobrou spolupráci mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a aby bylo co nejvíce pracovních míst.  Ministr kultury se stará o divadla, galerie, umělce a o kulturní památky.  Ministr pro místní rozvoj se snaží, aby byly potřebné byty o rozvoj regionů a stará se o cestovní ruch.

 Prezident označuje hlavu státu v republice, která je volena parlamentem, nepřímo či přímo obyvateli státu  Prezident České republiky je hlava české republiky. Dříve byl volen oběma komorami parlamentu (poslanci a senátem), ale nyní přímo českými občany takzvanou "přímou volbou".

 SlibSlib prezidenta republiky zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

 1. Vyjmenuj ministerstva, které znáš.  2. Znáš jméno nějakého současného ministra?  3. Jak se jmenuje náš nový prezident, volený tzv. přímou volbou občanů?  Kde sídlí úřad vlády?  Kdo tvoří vládu ČR? (obecně)

 Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: 03_cropped.jpg  Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: ic.svg 