Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Partnerství v rámci v rámci Společného regionálního operačního programu Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního.
Advertisements

EVALUACE OPATŘENÍ 3.3 SROP Výňatky z návrhu závěrečné zprávy Pro zasedání Výboru pro regiony RVNNO – Jihlava, PhDr. Oldřich Čepelka, Bc. Roman.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Měkké projekty a obce, případová studie 01 MEPCO – Mezinárodní poradenské centrum obcí Thákurova Praha 6 Projekt je spolufinancován.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
Město Valašské Meziříčí Spolupráce se zahraničím.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Pracovní setkání 28. června 2007
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Praha, 23. března 2017 Alice Štollová Kovandová
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
REGIONÁLNÍ PARTNERSTVÍ
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Michal Šperling - EUREDIS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Odbor pro udržitelný rozvoj
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Neziskový sektor jako partner

Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální rozvoj, regionální politika EU - setkání: 1x za 2-3 měsíce, pravidelná účast zástupců veřejné správy Rada vlády pro NNO (RNNO) - poradní orgán Vlády ČR - zástupci NNO z PS „NNO a RR“  vzájemný přenos informací

Příprava období Po zkušenostech byli zástupci nestátních neziskových organizací přizváni do všech pracovních skupin Bohužel po parlamentních volbách 2006 parlamentní krize, ČR byla bez vlády, dokončení programů proběhlo bez účasti zástupců občanské společnosti

Spolupráce NNO v MV účast na jednáních Výboru pro EU Rady vlády pro nestátní neziskové organizace v některých MV vyloženě formální účast – např. ROP na kolik budou NNO zahrnuty do evaluace jako cílová skupina – partneři i koneční příjemci – stále zůstává otázkou

Příklady dobré praxe: Činnost RNNO a výborů RNNO – komunikace s Národním orgánem pro koordinaci Ministerstva pro místní rozvoj i jednotlivými resorty SROP - opatření 3.3 (2004 – 2006) Místní úroveň – LEADER EQUAL – integrované projekty

Co je třeba zlepšit: podmínky práce zástupců NNO ve výborech fondů EU – nestejné s veřejnou správou nákup expertízy transparentnost procesu – dokumenty často na poslední chvíli, vyvěšené na webu staré verze, 1 den na připomínkování, nulová informace o vypořádání připomínek proporcionální zastoupení sektorů dosažitelnost prostředků pro NNO – zvyšování absorpční kapacity sektoru – technická asistence v ROP i v ostatních operačních programech byly při hodnocení zvýhodňovány projekty, v nichž žadatel pro fázi přípravy nebo realizace projektu doloží věrohodného partnera

Co je třeba zlepšit: zavést pravidlo, aby každý žadatel z veřejné správy (např. kraj, sdružení obcí, obec) před podáním žádosti o financování vlastního záměru z veřejných zdrojů vyzval věcně a územně příslušné nestátní neziskové organizace ke spolupráci na přípravě a na realizaci projektu, který hodlá navrhnout při implementaci partnerství používat indikátory pro hodnocení kvality a hodnoty partnerství, založené na sadě sebehodnotících indikátorů, hodnocení víceletých partnerských projektů provádět nejen formou monitoringu, ale i evaluace Ministerstvo vnitra by mělo podpořit princip partnerství a zapojování veřejnosti tím, že bude motivačně působit na veřejnou správu a poskytovat metodiky, vzdělávání a nástroje k posílení partnerství a komunikace s veřejností a cílovými skupinami, oceňovat a šířit výsledky dobré praxe.