Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A. Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Řeč, jazyk, mluva.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Podpůrný metodický seminář I.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Marie Sádlová Neurovědy 2012
Speciální péče na naší škole
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Lidé kolem nás…….. Speciální mateřská škola Blanická 16 Olomouc
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Anglický plnokrevník. Historie Anglický plnokrevník vznikl v 17. a 18. století v Anglii, aby uspokojil vášeň šlechty a jejích králů pro koňské dostihy.
Rizikového chování v dospívání
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Člověk a dospívání Petr Machala.
Alternativní a augmentativní komunikace
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Aspergerův syndrom Michal Piskač C3B.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
GENETICKÉ VADY.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Od moderní k nové společnosti
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Základní charakteristika
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Autismus poruchy autistického spektra (PAS)
PRAVDA A MÝTY O SPU Veronika Vitošková, Helena Jiránková Seminář pro učitele GJP Duben 2014.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. Barbora Uhlířová.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Inteligence DUM_19.
DMO dětská mozková obrna
ASPERGERŮV SYNDROM V. Vitošková, 2017.
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola a Praktická škola, Jičín
MARK HADDON Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DMO (dětská mozková obrna)
Základní pojmy speciální pedagogiky
ŠKOLNÍ NEPROSPĚCH Příčiny školního selhání
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A

Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby s autismem -> plynule ale stroze Průměrná nebo nadprůměrná inteligence Běžná škola, dobrý prospěch, vyšší vzdělání

Základní charakteristika Potíže ve společenských vztazích – touží po společnosti Potíže v komunikaci – nevšímavost, necitlivost, vtipy, metafory Nedostatek představivosti - vynikají v učení se vzorcům a schématům - neumí přemýšlet abstraktně Zvláštní zájmy - vlakové jízdní řády, výsledky dostihů, rozměry katedrál Obliba rutinní činnosti – stejná cesta, nechtějí změny

Příčiny Stále se pátrá Fyzické činitele -> ovlivňují vývoj mozku Příčinou není citové ochuzení nebo výchova Od dětství až po dospělost, může být dlouho nepoznána Lék Vývojová porucha postihující mozek -> nelze vyléčit Zlepšení - vhodná výchova, vzdělávání, podpora Je možné je naučit základní dovednosti, vhodnou komunikaci s lidmi.

Zdroje Co je Aspergerův syndrom? 2016 [cit ] Dostupné z:

Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A